Med stavko večji pritisk na urgence: “Smo na robu vzdržnosti, bojimo se, kaj bo”

Slovenija 18. Jan 202415:19 3 komentarji
Univerzitetni klinični center Maribor
Univerzitetni klinični center Maribor (Foto: Miloš Vujinović/BOBO)

Medtem, ko številni zdravniki stavkajo, se pritisk na urgence povečuje. Na Jesenicah paciente pozivajo, naj pred odhodom na urgenco preverijo, ali jih morda vseeno lahko sprejemajo pri izbranem zdravniku. V Mariboru pa jih skrbi, ali bodo zmogli pritisk, če se bo stavka stopnjevala, bolniki pa bodo namesto pri osebnih zdravnikih pomoč iskali na urgenci.

V času stavke zdravnikov so na jeseniški urgenci opazili povečan obisk. “Glede na to, da splošne ambulante v Zdravstvenem domu Jesenice trenutno še delujejo normalno, prosimo, da pred obiskom Urgence preverite možnost obiska pri svojem izbranem zdravniku,” so pozvali paciente.

Povečano število bolnikov beležijo tudi na internistični urgenci ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra. Trenutno na obravnavo čaka 34 pacientov. To je več, kot je običajno za četrtek popoldne. Vendar so povečano število bolnikov beležili tudi v zadnjih tednih. Na pohodu so namreč trije respiratorni virusi: covid, RSV in gripa. Internistična urgenca se zaradi povečanega pritiska bolnikov z respiratornimi okužbami sooča tudi s pomanjkanjem prostora za te bolnike, so nam še pojasnili na UKC Ljubljana.

Da je obisk nekoliko povečan, opaža tudi predstojnik mariborskega urgentnega centra dr. Gregor Prosen. “Stanje je podobno, kot je bilo v tem daljšem obdobju med prazniki,” je dejal in ocenil, da imajo za petino več pacientov, kot bi jih imeli običajno. “Sistem se verjetno še ni stabiliziral. Z nadaljevanjem stavke pričakujemo, da bo naraščal tudi pritisk na urgenco,” je dodal. Zaznavajo, da je med pacienti na urgenci precej okuženih z virusi, nekaj je tudi obravnav oslabelih in starejših.

Kaj bo zaostrovanje stavke pomenilo za urgenco? “Nič dobrega. Mi smo tisti, ki ne moremo in ne bomo stavkali. Mislim, da bo gremo proti večjemu valu pacientov. Kar se tiče pa vzdržnosti, smo že zdaj pod robom, bojimo se, da bomo pljusknili čez.”

Nekateri zaposleni, ki so zboleli in bi potrebovali bolniški stalež, so se zaradi stavke zdravnikov znašli v godlji. Več stavkajočih zdravnikov se je namreč odločilo, da v času stavke bolniških odsotnosti ne bodo urejali, saj ta ne sodi med nujne storitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje