Zdravniki stavkajo, jaz pa potrebujem bolniško. Jo lahko dobim?

Slovenija 18. Jan 202415:55 13 komentarjev
zdravniška ordinacija
Foto: Denis Sadiković/N1

Nekateri zaposleni, ki so zboleli in bi potrebovali bolniški stalež, so se zaradi stavke zdravnikov znašli v godlji. Več stavkajočih zdravnikov se je namreč odločilo, da v času stavke bolniških odsotnosti ne bodo urejali. Drugi pa napovedujejo, da bodo bolniške liste prenehali odpirati z zaostrovanjem stavke. To ni majhna težava, saj smo v času sezone respiratornih obolenj, številni so zboleli. Kaj torej takšnim bolnikom preostane? Bodo imeli zaradi stavke zdravnikov pri svojem delodajalcu težave?

Ko zdravniki zaostrujejo stavko, so se nekateri zaposleni znašli v neprijetni situaciji, ko bi potrebovali bolniški stalež. Nekateri stavkajoči zdravniki namreč v času stavke bolniških staležev ne urejajo.

Tako denimo Zdravstveni dom Kamnik bolnike obvešča, da v času stavke tam izvajajo zgolj tiste storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. “Naročanje na termine ni na voljo. Izdaje nenujnih receptov, napotnic, potrdil ali bolniških listov v času stavke ne izvajamo,” so zapisali.

Tako so se odločili tudi v zasebnem Zdravstvenemu zavodu Revita, ki ima koncesijo. “V tej fazi stavke v naših ambulantah ne bomo izvajali storitev, ki niso neposredno povezane z zdravljenjem. To pomeni, da ne bomo izdajali potrdil o začasni nezmožnosti za delo (bolniški stalež), vlog za podaljšanje začasne nezmožnosti za delo imenovanim zdravnikom ZZZS, vlog za invalidsko komisijo pri ZPIZ, vlog za zdravilišča, potnih nalogov oz. potrdil za povračilo potnih stroškov, zdravniških mnenj in potrdil ter zdravniških opravičil,” so zapisali na svoji spletni strani.

Dva bolana človeka, bolniška odsotnost
Foto: PROFIMEDIA

“Bolniški stalež ni nujna storitev za zdravje”

Zdravnik Rok Ravnikar, ki v Zdravstvenem domu Kamnik dela v ambulanti splošne in družinske medicine, je za N1 pojasnil, da urejanje bolniškega staleža ne predstavlja nujne storitve za zdravje. “Do stopnjevanja stavkovnih aktivnosti zdravniki različno dosledno odpirajo bolniški stalež. Večinoma kolegi poročajo, da sicer bolnikom urejajo odpiranje bolniških staležev, bolniške liste delodajalcem pa kot administrativno storitev ne pošiljajo,” je razložil.

Zakon o zdravniški službi namreč določa, da je zdravnik v času stavke dolžen izvajati storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Opravljati morajo tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Če se bo stavka zdravnikov nadaljevala do konca meseca in zdravniki ne bodo uredili odprtja ter zaprtja bolniških staležev za zaposlene, bi se nekateri zaposleni lahko znašli v težavah. Delodajalci konec meseca namreč preverijo, ali imajo zaposleni za tekoči mesec urejene bolniški stalež. Če tega nimajo, se šteje, da je delavec neupravičeno odsoten.

zdravnik, zdravstvo
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Kako naj pacienti vedo, ali njihov zdravnik stavka?

Pacienti se ob stavki zdravnikov sprašujejo tudi, kako naj vedo, ali njihov zdravnik stavka ali ne. Ravnikar je pojasnil, da lahko bolniki to informacijo dobijo tako, da kontaktirajo ambulanto. Priporoča, da se na ambulanto obrnejo prek telefona. Obvestila so objavljena tudi na spletnih straneh ambulante, izobešene pa imajo tudi plakate.

Kaj pomeni stopnjevanje stavke?

Po koncu sredinih pogajanj je podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Janusz Klim napovedal zaostritev stavke. “Vlada želi vse, ponudi pa nič, želi, da prenehamo stavkati, ponuja pa obljubo, da se bo začela o že dogovorjenem ponovno pogajati v prihodnje, brez predlogov, ki bi bili zavezujoči, in brez konkretnih jamstev,” je strnil očitke.

Kaj za paciente pomeni zaostrovanje stavke? V Fidesu so pojasnili, da to pomeni, da bodo dosledno izvajali zgolj z zakonom obvezne delovne procese med stavko. “Doslej smo bili predvsem zaradi pacientov zdravniki zelo uvidevni in smo delali več, kot je zahtevan minimum,” so zapisali.

Med stavko zdravnikov na urgencah opažajo povečan obisk. Na Jesenicah paciente pozivajo, naj pred odhodom na urgenco preverijo, ali jih morda vseeno lahko sprejemajo pri izbranem zdravniku. V Mariboru pa jih skrbi, ali bodo zmogli pritisk, če se bo stavka stopnjevala, bolniki pa bodo namesto pri osebnih zdravnikih pomoč iskali na urgenci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje