Za novega predsednika nadzornega sveta RTVS imenovali Janeza Čadeža

Slovenija 29. Sep 202111:52 > 20:07 4 komentarji
RTV Slovenija
Tina Kosec/BOBO

Nadzorni svet RTV Slovenija, okrepljen z včeraj imenovanima vladi bližnjima članoma Antonom Tomažičem in Milenkom Ziherlom, je na današnji seji za novega predsednika nadzornikov imenoval Janeza Čadeža. Matjaž Medved in Petra Majer, ki ju je vlada na včerajšnji seji razrešila z mest nadzornikov RTV Slovenija, pa se ne bosta kar tako predala. Proti odločitvi vlade nameravata uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva.

Vlada je včeraj razrešila dva člana nadzornega sveta RTV Slovenija, Matjaža Medveda in Petro Majer, ki ju je za nadzornika imenovala še Cerarjeva ministrska ekipa in jima mandat poteče januarja prihodnje leto. Namesto njiju je vlada imenovala sebi bližnja člana Antona Tomažiča (NSi) in Milenka Ziherla (SDS). To je storila dan pred sejo nadzornega sveta javne radiotelevizije.

Čeprav je Medved danes dopoldan za N1 napovedal, da se bo popoldanske seje nadzornega sveta udeležil, tega ni storil. Premislil si je zato, ker je pred njenim začetkom iz notranjih virov izvedel, da mu ne bodo dovolili vstopa v zgradbo na Kolodvorski. Po naših informacijah se tudi Majer seje iz istih razlogov ni udeležila, sta pa nanjo prišla včeraj imenovana nadzornika Tomažič in Ziherl. Kot pravijo naši viri, je bila “seja nadzornega sveta nora”. Najprej so namreč nadaljevali sejo, ki naj bi bila 25. avgusta že zaključena in je bila po oceni vladajočih in dela nadzornikov z Borutom Rončevićem na čelu nezakonita. Današnje nadaljevanje seje je vodil kar namestnik predsednika nadzornega sveta  Rončević, sicer zvest podpornik premierja Janeza Janše, na njem pa so za novega predsednika nadzornega sveta imenovali Janeza Čadeža. Danila Tomšiča,  ki so ga na čelo nadzornikov postavili na avgustovski seji in je današnjemu scenariju nasprotoval, pa je hotel Rončević s pomočjo varnostnika celo odstraniti iz sejne sobe. “Varnostna služba je pravilno ocenila, da člana nadzornega sveta pač ne gre enačiti z nezakonitimi protestniki, ki vdirajo v RTV,” je dogajanje opisal Tomšič. Izpostavil je tudi, da je bil “nov” predsednik nadzornega sveta izvoljen “na poslovniško neobstoječi seji”.

Janez Čadež
Tina Kosec/BOBO

Za novega predsednika nadzornega sveta so imenovali Janeza Čadeža.

Medved in Majer ne bosta odnehala

Medved in Majer sicer  ne nameravata kar tako odnehati: proti odločitvi vlade o njuni razrešitvi nameravata uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva. Medved je za N1 dejal, da sicer ni pravnik, vendar je prepričan, da je vladna odločitev o razrešitvi nezakonita. Pri tem je opozoril na začasno odredbo vrhovnega sodišča. Spomnimo, da je Janševa vlada Medveda in Majer razrešila že lani aprila, vendar je upravno sodišče z začasno odredbo vladni sklep do končne odločitve sodišča zadržalo, to zadržanje pa je novembra lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. Končne odločitve sodišče še ni sprejelo.

Po tem, ko je nadzorni svet RTV Slovenija na svoje čelo postavil Čadeža, je začel redno sejo, ki je bila sklicana za danes. A je bila ta na zahtevo štirih svetnikov prekinjena. “Razlog za to zahtevo je bil,  ker vodstvo RTV Slovenija svetnikoma Matjažu Medvedu in Petri Majer onemogoča sodelovanje pri delu nadzornega sveta v nasprotju z veljavnim sklepom vrhovnega sodišča,” je po prekinitvi pojasnil Tomšič.

Včerajšnji odločitvi vlade, da se na odredbo sodišča ne ozira in da Medveda in Majer še enkrat razreši, je sicer botrovalo prav avgustovsko dogajanje, ki je vladajoče, Rončevića in generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha očitno močno vznemirilo. Tedaj je četverica članov nadzornega sveta – vključno z Medvedom in Majer – zahtevala takojšnji sklic seje tega organa, nato pa je šest navzočih na seji sprejelo vrsto odločitev. Med drugim so za novega predsednika nadzornega sveta postavili Danila Tomšiča, ki sodi v kvoto SD, s tem pa so s čela omenjenega organa umaknili Boruta Rončevića, ki ga je med nadzornike imenovala sedanja vlada. Poleg tega je nadzorni svet na avgustovski seji sprejel devetnajst sklepov, s katerimi je Grahu Whamoughu naložil, da nemudoma poroča o zakonitosti svojih dejanj v času vodenja RTV Slovenija, o gospodarnosti poslovanja zavoda v preteklih mesecih in o planih za zagotavljanje finančne vzdržnosti poslovanja javnega zavoda.

Vlada je prepričana, da so štirje člani nadzornega sveta sejo sklicali v nasprotju s poslovnikom. “Vsi člani nadzornega sveta RTV Slovenija so bili od pravne službe javnega zavoda Radiotelevizije Slovenije in zunanje pravne pisarne že pred izvedbo seje in na sami seji seznanjeni o razlogih za nezakonitost sklicane seje in razlogih za ničnost sprejetih sklepov, saj je (med drugimi razlogi) bila seja, katere sklic so zahtevali, že sklicana za poznejši datum,” lahko preberemo v vladnem gradivu. Zaključek vladajočih je, da se “takšen samovoljen sklic in samovoljna izvedba seje članov nadzornega sveta RTV Slovenija v njegovi celotni zgodovini delovanja še nista zgodili”. Nasprotno člani nadzornega sveta, ki so avgusta zahtevali takojšnji sklic seje tega organa, vztrajajo, da je bila seja izpeljana zakonito. Poudarjajo, da Rončević ni upošteval njihove zahteve po takojšnjem sklicu seje, temveč je to sklical šele čez 49 dni.

Vladna zakonodajna služba oporekala vladi

Vladnemu predlogu za razrešitev dveh nadzornikov je oporekala celo vladna služba za zakonodajo. Izpostavila je, da je v skladu s sodno prakso “razrešitev s funkcije člana nadzornega sveta možna zgolj z aktom, zoper katerega je z zakonom vzpostavljeno sodno varstvo”. Služba vlade za zakonodajo je ugotovila, da sklep vlade ni akt, zoper katerega je vzpostavljeno sodno varstvo. Zato je predlagala, da se člana sveta razreši z odločbo.

Pri tem je opozorila, da mora vlada v izogib morebitnim kasnejšim zapletom v obrazložitvi odločbe navesti, katere konkretne kršitve določb poslovnika nadzornega sveta RTVS očitajo članoma nadzornega sveta, in svoje navedbe podkrepiti z ustreznimi dokazili.

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje