Menjava kompleta prve pomoči v vozilu takoj, ko ga odpremo. Mit ali resnica?

Slovenija 06. Sep 202306:01 8 komentarjev
prva pomoč
PROFIMEDIA

Med številnimi vozniki je razširjeno prepričanje, da je treba komplet prve pomoči v avtu zamenjati, tudi če ga samo odpremo. Na ministrstvu pojasnjujejo, ali to drži.

Komplet prve pomoči, ki je obvezna avtomobilska oprema, je občutljiv kos, ki ga moramo pogosto zamenjati. Razlogov za to je več, med najpogostejšimi pa potek datuma uporabnosti. Ali ga moramo zamenjati tudi, če ga samo odpremo?

Pravila o prvi pomoči so zajeta v pravilniku o delih in opremi vozil, katerega avtor je ministrstvo za infrastrukturo. Dodane so mu tudi priloge, med drugim priloga 4, ki opredeljuje, kaj vse mora komplet za prvo pomoč vsebovati ter kateri predmeti so sterilni.

Pravilnik od 39. člena navaja, katera oprema je obvezna pri posamezni kategoriji vozil, vrsto embalaže vsebovanih predmetov, odpornost, zlaganje in dodatno vsebino.

Odprtje prve pomoči ni razlog za menjavo celotnega kompleta

V 45. členu pravilnika pa je navedeno vzdrževanje prve pomoči, tudi da mora biti komplet higiensko vzdrževan in vsebovati sterilne materiale v nepoškodovani embalaži z veljavnim rokom uporabe, pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo. Pravilnik torej nič ne govori o tem, kakšna je veljavnost sterilnih materialov.

Če torej odpremo škatlo prve pomoči in uporabimo material, moramo zamenjati zgolj tisti sterilni material, ki ga odpremo oziroma mu poteče rok sterilnosti. “Zaradi uporabe škarij iz kompleta ni treba menjati celotnega kompleta,” še pravijo na ministrstvu in dodajajo, da se najpogosteje zgodi, da ljudje zaradi cenovne dostopnosti kompleta prve pomoči (cene se gibljejo od slabih 9 evrov naprej), namesto da bi nadomestili uporabljene sterilne predmete, raje zamenjajo kar celoten komplet.

Da škatlo za prvo pomoč samo odpremo, torej ni razlog, da kupimo nov komplet prve pomoči. Treba pa je biti pozoren na predpisano vsebino, roke veljavnosti kompleta oziroma predmetov v njem ter njihovo sterilnost in nepoškodovanost.

Nadomestne sterilne izdelke, ki morajo biti po zakonu del kompleta prve pomoči, lahko sicer kupimo v lekarnah ali pri specializiranih prodajalcih potrošnega medicinskega materiala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje