Meta tudi v Sloveniji uvaja sistem za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok

Slovenija 11. Jan 202310:34
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija postaja 30. država, v kateri bo tehnološki velikan Meta uvedel sistem za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok.

Ameriški tehnološki velikan Meta, pod okrilje katerega sodita družbeni omrežji Facebook in Instagram, v Sloveniji v sodelovanju s policijo uvaja sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok. Slovenija je 30. država, v kateri Meta uvaja to funkcijo.

Opozorilo preposlano ljudem na ciljnih območjih iskanja

Sistem za pridobivanje informacij Amber deluje tako, da Meta razpošlje opozorilo ljudem na ciljnih območjih iskanja, kjer je bil otrok nazadnje viden. Kot so sporočili iz podjetja, se zavedajo, da pri iskanju otrok šteje vsaka minuta, zato si bodo prizadevali, da uporabniki na določenem območju na Facebooku in Instagramu čim prej prejmejo opozorilo.

To bo vsebovalo podrobne informacije in fotografijo otroka. Uporabniki se bodo na opozorilo lahko vrnili in poiskali podrobnosti, ki so jih morda spregledali, in opozorilo delili s prijatelji. Opozorila bodo tako po njihovih navedbah prejeli ljudje, ki so lahko v največjo pomoč, spodbujali pa jih bodo tudi, da plakat o pogrešanem otroku delijo s svojimi prijatelji.

Slovenija varna država, a nova orodja za boljšo učinkovitost dobrodošla

“Ko je otrok pogrešan, je najdragocenejša stvar, ki jo lahko naredimo, da informacije čim prej posredujemo javnosti. Upamo, da bomo s posredovanjem pravih informacij pravim ljudem ob pravem času prek opozoril Amber družinam čim hitreje pomagali najti pogrešane otroke,” so v sporočilu za javnost povzeli besede direktorice za zaupanje in varnost družbe Meta Emily Vacher.

Po besedah vodje oddelka za krvne in seksualne delikte, ki sodi pod upravo kriminalistične policije, Damjana Mikliča je Slovenija zelo varna država, a kljub temu v policiji vedno iščejo nova orodja, s katerimi so lahko bolj učinkoviti. “Eno izmed takih orodij je tudi sistem opozarjanja oziroma hitrega odziva na izginotje otroka. Z njim želimo obvestiti javnost o pogrešanju otroka in pozvati, da vsi po svojih zmožnostih pomagajo pri iskanju,” so v sporočilu za javnost povzeli njegove besede.

Slovenija je 30. država, v kateri Meta uvaja to funkcijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar