Milana Kučana iz protesta do politike vlade ne bo na današnji proslavi

Slovenija 23. Dec 202112:45 > 16:47 10 komentarjev
Milan Kučan ob dnevu državnosti
Bobo

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se ne bo udeležil današnje državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki bo potekala v Cankarjevem domu. Takšno odločitev je sprejel iz protesta do politike sedanje vlade. Proslavo bo bojkotiral tudi pretežni del opozicije.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se bo danes udeležil slavnostne seje državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti, na osrednji državni proslavi v Cankarjevem domu, kjer bo slavnostni govornik predsednik vlade Janez Janša, pa ga ne bo. Takšno odločitev je sprejel iz protesta do politike sedanje vlade.

Spomnimo, da se je Milan Kučan junijske državne proslave ob dnevu državnosti, ki jo je bojkotirala velika večina opozicije, udeležil. Tedaj je poudaril, da aktualni predsednik vlade že dalj časa iz podobe osamosvojitve briše posameznike, skupine in ustanove. “Bil sem predsednik, ki je na ljudskem velikem praznovanju razglasil samostojnost tudi moje države. Ne pristajam, da bi izbrisali tudi mene,” je junija navedel Kučan.

Ob tem pa je izpostavil, da je na proslavi tudi kot zastopnik petkovih protestnikov kolesarjev, ki jim je dostop na Trg republike večkrat onemogočen. Kot znak, da zastopa petkove kolesarje, je na beli srajci nosil njihov znak. Več v posnetku spodaj.

Tudi poslancev strank KUL na proslavi ne bo

Današnjo državno proslavo v Cankarjevem domu bo bojkotiral tudi pretežni del opozicije. Kot so navedli v poslanski skupini LMŠ, “tudi današnje dogajanje v državnem zboru, ko se pri sprejemanju desetega protikoronskega paketa nadaljuje demontaža pravne države, kaže na modus operandi te vlade – rušenje pravnih in demokratičnih standardov na vseh ravneh naše družbe”. Svojo odsotnost na državni proslavi so v LMŠ pospremili še z besedami, da so “na našo državo ponosni, vendar Slovenija pod Janezom Janšo ni Slovenija, kot si jo želimo”.

V Cankarjevem domu prav tako ne bo predsednice in poslancev SD. Tudi oni so izpostavili, da je vladna koalicija danes, torej na dan, ko je bila pred 30 leti sprejeta ustava RS, znova pokazala, da ji ni mar za pravni red države. S sprejemanjem desetega protikoronskega paketa namreč vladajoči spet kršijo ustavo, so poudarili Socialni demokrati. Ob tem so dodali, da so ponosni na Slovenijo in njene dosežke v 30 letih ter na vse njene prebivalce. “Očitno pa so nujne spremembe, ki jih lahko prinese le zmaga nad sedanjo vlado, da se zaustavijo njena škodljiva, nezakonita in neustavna ravnanja.”

Medtem ko se bodo poslanci LMŠ in SD udeležili slavnostne seje državnega zbora, pa poslancev Levice ne bo niti na  njej niti na državni proslavi v Cankarjevem domu. Kot nam je dejal predsednik Levice Luka Mesec, se je sam slavnostne seje v DZ nameraval udeležiti, a se je po današnji obravnavi PKP-10 na odboru za finance odločil, da se je ne bo. “Ob uničevanju pravnega reda težko proslavljamo 30-letnico ustave,” pravi Mesec.

Prav tako v Cankarjevem domu očitno ne bo poslancev SAB. V njihovi poslanski skupini so nam povedali, da imajo nekateri vročino ali pa so na dopustu, drugi so se odločili sami.

Kot so sporočili iz urada za komuniciranje, ja avtor scenarija današnje državne proslave Igor Pirkovič, odrski režiser Roman Končar, glasbeni režiser pa Patrik Greblo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje