Minister Arčon obljublja, da slovensko-argentinske šole “ne bo pustil na cedilu”

Slovenija 23. Jan 202420:32 0 komentarjev
matej arčon
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Komisija državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je vladi soglasno predlagala, naj najde rešitev za finančne težave slovenskega kolegija v Argentini. Pristojni minister Matej Arčon je ob tem obljubil, da te zasebne šole, ki učencem med drugim ponuja predmet Slovenska kultura, ne bodo pustili na cedilu.

Minister brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Arčon je pojasnil, da njegov urad redno financira delovanje leta 2011 ustanovljene šole. Kot je poudaril, gre za zasebno šolo s španskim učnim jezikom, ki vpisuje otroke od vrtca do srednje šole, in ima med predmeti v učnem načrtu tudi predmet Slovenska kultura.

Približno tretjino učencev in četrtino zaposlenih na šoli predstavljajo potomci slovenskih izseljencev, je dodal. Šola se financira iz donacij in šolnin, edini javnofinančni vir so sredstva iz Slovenije, zagotovljena s strani urada za Slovence v zamejstvu in tujini.

Urad je bil pred kratkim seznanjen z razmislekom o zaprtju šole, ki se je oktobra lani nanj obrnila s prošnjo za dodatna sredstva, ki so bila odobrena. Ustanova je tako v letu 2023 prejela 11.000 evrov, kar je skoraj enkrat več kot v letu 2022, ko je bil znesek sofinanciranja 6.000 evrov. Že obseg financiranja v letu 2022 presega sredstva, ki jih urad v povprečju namenja sobotnim šolam v Argentini. Iz takratne prošnje kljub opozorilom ni izhahjao, da šoli grozi zaprtje, je izpostavil Arčon. Z namenom, da se temeljiteje seznani z razmerami v kolegiju, je tako v četrtek opravil sestanek z vodstvom šole.

Za šolo zbirajo donacije, Arčon omenil možnost dodatnih 50.000 evrov

Danes je pozdravil akcijo zbiranja donacij za šolo, ki jo je ta mesec sprožila Slovenska Karitas in poudaril, da tudi urad vsekakor te ustanove ne bo pustil na cedilu. Po potrebi bo Slovenija pomagala tudi z interventnimi sredstvi, da zberejo 50.000 evrov, kolikor naj bi jih kolegij potreboval za delovanje.

Razmere sta poslancem danes predstavila tudi gosta iz Argentine, predstavnik kolegija Jože Šmon in Mariana Poznič iz društva Zedinjena Slovenija, ki sta prek video povezave opozorila na gospodarsko in finančno krizo v Argentini.

Vsi prisotni poslanci so tudi v sklepu predlagali vladi, da najde rešitev za nadaljnje delovanje kolegija Anton Martin Slomšek. Ob vzdržanosti koalicijskih poslancev, češ da vlada predlagana sklepa že uresničuje, pa so poslanci podprli tudi predloga SDS, naj si Slovenija še naprej prizadeva za znanje slovenskega jezika v zamejstvu in po svetu ter naj takšne programe podkrepi tako finančno kot strokovno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!