Minister Poklukar odgovarja nevladnikom: “Ne bom odstopil”

Slovenija 21. Jul 202319:50 14 komentarjev
Boštjan Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na poziv nevladnikov, naj zaradi spornega mnenja o skladnostih zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti z ustavo odstopi z ministrskega mesta, odgovoril, da njihov poziv ni upravičen in da ne bo odstopil.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je odzval na poziv 13 nevladnih in humanitarnih organizacij, ki delujejo na področju azila, migracij ter vključevanja, naj odstopi z ministrskega mesta. Po njegovih navedbah poziv k odstopu “nikakor ni upravičen”, zato ne bo odstopil.

Kot smo poročali, so nevladne organizacije zgrožene, ker je ministrstvo za notranje zadeve v postopku presoje ustavnosti zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti pripravilo mnenje, da so v času prejšnje vlade Janeza Janše sprejete spremembe teh dveh zakonov skladne z ustavo. Po prepričanju nevladnikov namreč noveli kršita načelo pravne države in človekovih pravic.

Mnenje, ki ga je pripravilo notranje ministrstvo, je vlada na seji pred dobrim tednom dni soglasno potrdila, zato so nevladne organizacije premierja Roberta Goloba pozvale k njegovemu umiku. 

Nevladniki so v pismu ministru Poklukarju poudarili, da je “mnenje diametralno nasprotno koalicijskim zavezam vlade in podpira enako rešitev, kot jo je pred tem ustavno sodišče že razveljavilo, kar nakazuje na načrtno neupoštevanje že sprejetih odločitev ustavnega sodišča”. Poklukar je po njihovih navedbah v celoti prelomil zaveze, da bo dosledno varoval človekove pravice, spoštoval načela vladavine prava in odločbe ustavnega sodišča. Notranjega ministra so k odstopu pozvali tudi zato, ker menijo, da ni mogoče pričakovati, da bo lahko na področju, ki ga pokriva, dosledno spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine.

Poklukar je v odgovoru poudaril, da ne samo kot minister za notranje zadeve ampak tudi kot državljan in prebivalec Slovenije vedno spoštuje zakonske predpise in jih bo tudi v prihodnje.

“Ne vlada in ne državni zbor nista pristojna za presojo ustavnosti zakonov. Ta naloga je v izključni pristojnosti ustavnega sodišča, ki jo bo, tako kot vselej doslej, tudi opravil. Odločitev ustavnega sodišča, kakršnakoli bo, bosta vlada in MNZ spoštovala,” je navedel.

Dodal je še, da v času njegovega ministrovanja prednostno rešujejo migracijska vprašanja. Sprememba tujske zakonodaje, priprava migracijske in integracijske strategije pa tudi dialog z nevladnimi organizacijami so po Poklukarjevih navedbah ključne aktivnosti ministrstva, “ki jasno kažejo, da gremo po poti demokratične družbe, ki je odprta in vključujoča tudi do tujcev”. 

Svoje sporočilo nevladnikom, da ne bo odstopil, je zaključil z besedami, da njegovo dosedanje delo “jasno kaže, da mislim resno, ko govorim o vrnitvi MNZ na pot demokracije”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje