Nevladniki ministra Poklukarja pozivajo k odstopu

Slovenija 20. Jul 202314:53 9 komentarjev
minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar
minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar (Foto: Luka Dakskobler /BOBO)

Nevladne in humanitarne organizacije, ki delujejo na področju azila, migracij ter vključevanja, so poslale pismo ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju, v katerem ga pozivajo, naj odstopi z ministrskega mesta. Pismo so v vednost poslale tudi premierju Robertu Golobu.

Nevladne organizacije so zgrožene, ker je ministrstvo za notranje zadeve v postopku presoje ustavnosti zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti pripravilo mnenje, da sta ta zakona skladna z ustavo. Po prepričanju nevladnikov namreč kršita načelo pravne države in človekovih pravic.

“Mnenje je diametralno nasprotno koalicijskim zavezam vlade in podpira enako rešitev, kot jo je pred tem ustavno sodišče že razveljavilo, kar nakazuje na načrtno neupoštevanje že sprejetih odločitev ustavnega sodišča,” je zapisano v pismu, pod katero je podpisanih 13 nevladnih in humanitarnih organizacij.

Poudarjajo tudi, da je mnenje v diametralnem nasprotju z mnenjem sedanjih članov koalicije, ki so vložili pobudo za oceno ustavnosti teh dveh zakonov, med njimi pa so tudi nekateri sedanji ministri.

Nevladne organizacije so izpostavile, da je v času vlade Janeza Janše sprejeta novela zakona o tujcih očitno neustavna, saj da gre zgolj za kozmetičen popravek zakonskih določb, ki jih je ustavno sodišče že razveljavilo, in še vedno predstavlja prekomeren in nedopusten poseg v človekove pravice.

Na vse to so nevladne organizacije in parlamentarna zakonodajnopravna služba opozarjale že ob sprejetju novele zakona.

“Vaše zaveze, da boste dosledno varovali človekove pravice, spoštovali načela vladavine prava ter spoštovali odločbe ustavnega sodišča, zato ocenjujemo kot v celoti prelomljene,” so poudarile nevladne in humanitarne organizacije. Ministra Boštjana Poklukarja k odstopu pozivajo tudi zato, ker menijo, da ni mogoče pričakovati, da bo lahko na področju, ki ga pokriva, dosledno spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine.

Kot smo poročali, je vlada sprejela mnenje, da so določbe zakona o tujcih in o mednarodni zaščiti, ki jih je sprejela Janševa koalicija, v skladu z ustavo. To mnenje je vlada sprejela soglasno, več ministrov pa je kasneje zatrjevalo, da niso vedeli, o čem glasujejo.

Kot je znano, je namreč 36 poslancev tedaj opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, med katerimi so bili tudi sedanji ministri Luka Mesec, Marjan Šarec, Matjaž Han in Alenka Bratušek, pred poldrugim letom na ustavno sodišče naslovilo zahtevo o oceni ustavnosti spornih členov zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti. V njej so poudarili, da je Janševa vlada zaostrila že tako strogo priseljensko in migracijsko zakonodajo, pa tudi da je uzakonila določbe, “ki bodo lahko začasno suspendirale ustavni red in mednarodne konvencije”.

Ustavno sodišče je njihovo zahtevo sedaj očitno vzelo pod drobnogled in državni zbor vprašalo, kakšno je njegovo stališče o izpodbijanih členih. V postopek se je vključila tudi vlada, ki pa je na seji pred tednom dni sprejela diametralno nasprotno mnenje, kot so ga omenjeni sedanji ministri zastopali kot opozicijski poslanci. Zakona sta skladna z ustavo, je presodila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje