Vizjak v vojni za Terme Čatež Petanu predlagal, kako se lahko izogne davku

Slovenija 18. Okt 202123:04 > 19. Okt 2021 09:52 6 komentarjev
Vizjak in Petan
BOBO

V informativni oddaji 24UR ZVEČER so objavili posnetke pogovora, ki se je zgodil v času prve Janševe vlade leta 2007. Na objavljenem posnetku se pogovarjata tedanji gospodarski minister Andrej Vizjak in podjetnik, nekdanji član LDS, Bojan Petan. Pogovarjata se v času, ko je tedanji premier Janez Janša napovedal vojno proti tajkunom in v času, ko se je odvijal srdit spopad za prevzem Term Čatež. Vizjak na posnetku tajkunu Petanu po poročanju POP TV svetuje opustitev plačila davka in ponuja, da bo država skozi nadzorni svet kooperativna.

Kot je razvidno iz posnetka, je Vizjak Petanu med drugim dejal, da je “glupo” da bi firma plačevala davek državi. Prav tako je Petanu obljubil kooperativnost države v nadzornem svetu in pri kadrovanju, če bo Petan sledil Vizjakovim navodilom, so še razkrili v oddaji 24UR ZVEČER.

Na posnetku je slišati Vizjaka, ki Petanu ponuja premirje in mu med drugim reče: “Tako da, evo jaz ne vem, zakaj bi denar metal tako bedasto stran, daj mi povej, kolk milijonov …. davke boš plačal … 30 milijonov, davke boš plačal.” Petan mu odvrne, da gre za 34 milijonov in da “ni druge rešitve, da ni druge zakonske možnosti”. Vizjak nadaljuje: “Saj jaz sem Kučišu (Mladenu Kučišu, tedanjemu direktorju Term Čatež, op. a.) povedal enkrat, pa kot da me ne sliši. Saj ti boš enkrat tako imel Kadov delež, takrat boš lahko odpoklical nadzorni svet in boš delal kar boš hotel.” Petan v tem pogovoru reče tudi: “Ampak enkrat ga bomo plačali”, a Vizjak odgovori: “Pa sem ti povedal scenarij, ko ga ni treba, škoda, to je glupo, glupo za firmo.”

To je bil čas, ko je vlada pod vodstvom Janeza Janše, v kateri je bil Vizjak gospodarski minister, napovedala vojno proti tajkunom. Za govornico v državnem zboru je Janez Janša napovedal: “Vlada bo krepila boj proti tajkunsko-političnim povezavam, ki s kriminalnimi dejanji še naprej razpredajo lovke po celotnem nacionalnem tkivu in brezsramno bogatijo.” V tem času se je odvijala tudi vojna za Terme Čatež, v kateri sta se spopadla DZS v lasti Bojana Petana in država na čelu s takratnim ministrom za gospodarstvo Vizjakom, ki je v objavljenem pogovoru Petanu tudi dejal: “Poglej, če se zmeniva, te jaz ne bom nategnil, ker nisem še nobenega.”

Izvršna direktorica Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijovič je v oddaji 24UR ZVEČER komentirala: “Tukaj gre za korupcijo, za obljubo določene usluge. Iz prispevka sicer ni popolnoma jasno, kaj naj bi gospod Petan naredil, dejansko pa se javni funkcionar, kot je minister za gospodarstvo, v tako operativne posle, absolutno ne bi smel spuščati. “

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje