Vizjak: Posnetek ni avtentičen, cilj je moja odstranitev

Slovenija 19. Okt 202111:29 > 16:16 7 komentarjev

Nekdanji minister za gospodarstvo in aktualni minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je o posnetem pogovoru s podjetnikom in nekdanjim članom LDS Bojanom Petanom dejal, da posnetek ni avtentičen in da gre za lepljenko. Dodal je, da se s Petanom nikoli ni dogovarjal o poslu. Kot je povedal, je cilj tega njegova odstranitev s položaja.

POP TV je objavil posnetek, ki po poročanju komercialne televizije razkriva, kako je leta 2007 v bitki za obvladovanje Term Čatež takratni minister za gospodarstvo in današnji minister za okolje in prostor Andrej Vizjak podjetniku in nekdanjemu član LDS Bojanu Petanu svetoval, kako se izogniti plačilu davka.

Prav tako je Petanu obljubil kooperativnost države v nadzornem svetu in pri kadrovanju, če bo Petan sledil Vizjakovim navodilom, so še razkrili v oddaji 24UR ZVEČER.

Vizjak v posnetem pogovoru omenja sestavo “kooperativnega” nadzornega sveta Term Čatež, ki ga je takrat vodil Mladen Kučiš. “Moji bodo delali tako, kot se bomo zmenili. /…/ Vsak nekaj dobi. /…/ Pusti ta nadzorni svet takšen, kot je. Ti dobiš večino na skupščini, absolutno. Ta nadzorni svet bo delal glede na naš umik tako, kot smo se dogovorili. Ti dobiš dvočlansko upravo. Ne vem, kaj lahko še več dobiš,” Petanu zatrjuje Vizjak. Obljublja mu tudi “dobrohotnost države” pri izbiri direktorja in reševanju drugih odprtih vprašanj.

Vizjak o posnetkih: Gre za lepljenko

Kot je ob robu vladnega obiska v Kopru dejal minister Andrej Vizjak, z njegove strani obstaja utemeljen sum, da ne gre za avtentične posnetke. “Po moji oceni gre za neko lepljenko, neko prirejeno zvočno kompozicijo, da me diskreditira,” je dejal. Na vprašanje o ugotavljanju pristnosti pa je povedal, da mora na to odgovoriti tisti, ki je ta posnetek objavil.

Dodal je, da se s Petanom ni nikoli “dogovoril ali dogovarjal ali sporazumeval o nobenem poslovnem delu, sodelovanju, poslu.” “Res gre za hude obtožbe in tudi nobenih rezultatov teh očitanih dejanj ni. Nič se ni zgodilo, nič se ni spremenilo. Zadeva je takšna, kot je,” je povedal.

Bojan Petan
Borut Živulović/BOBO

Vizjak je dejal, da si tega ne zna razlagati drugače kot napad nanj in poskus njegove likvidacije s položaja ministra za okolje v povezavi z odpadkovno zgodbo oziroma zakonom o varstvu okolja. “Doslej je še vedno odpadkovna mafija likvidirala ministre, ki so bili na položaju, ko so predlagali nekaj, kar jim poslovno ne ustreza. Ta zmanipulirana lepljenka je tudi plod sodelovanja Odlazka in njegovega imperija, ki se ukvarja tudi s smetmi,” je dejal.

“Konec velikih dobičkov za smetarsko mafijo”

Vizjak je povedal, da zakon o varstvu okolja, ki ga podpirajo tudi nevladne organizacije, pomeni konec velikim dobičkom te smetarske mafije, “ko smo z državnimi desetinami milijonov še lani pospravljali odpadke iz skladišč izvajalcev javnih služb”. Dodal je, da si sicer ne zna drugače predstavljati, kako bi v javnost ravno zdaj, ob posredovanju tega zakona na vlado, prišel 14 let star posnetek oziroma lepljenka nekih izjav.

Vizjak je o posnetkih že govoril z Janšo

Minister je povedal, da sta o teh posnetkih že govorila s predsednikom vlade Janezom Janšo. Premier je po njegovih besedah povedal, da razume, da se imperij, kot je Odlazkov, borijo proti tej vladi, ki želi na nekaterih področjih prekiniti mafijsko delovanje pod zemljo.

Vizjak je dejal, da je treba priti tej zadevi do dna. “Videti, kaj so motivi vseh teh, ki so ta konstrukt, to lepljenko, po moji oceni zmanipulirano zvočno kuliso, postavili v ospredje. Imam čisto vest, kajti nikoli se z gospodom Petanom ne z nikomer drugim nisem o takšnih stvareh dogovarjal ali se za karkoli dogovoril.”

Na navedbe komercialne televizije, da naj bi Petanu svetoval, kako se izogniti plačilu 30 milijonov evrov davka, pa je Vizjak dejal, da so cele Terme Čatež danes vredne 15 milijonov evrov. “Kako bi lahko v tem podjetju prišlo na neki čudežen način do izogibanja plačilu tako visokega … To gre za povsem zmanipulirane, iz konteksta vzete obtožbe, in želim priti resnici do dna.”

“Vsem je v interesu, da se avtentičnost vsega preveri. Ne more pa ulica soditi in ne bo sodila, pa tudi mediji ne,” se je na posnetek odzval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

“Od Vizjaka pričakujemo natančna in podrobna pojasnila, na podlagi katerih bomo v NSi sprejeli konkretne odločitve,” je o posnetkih dejal minister za obrambo Matej Tonin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje