Ministrica Fajon: Slovenija bo BiH pomagala pri izvajanju reform (VIDEO)

Slovenija 16. Dec 202212:08 9 komentarjev

"Podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini za vstop v Evropsko unijo je za njene državljane pozitivni signal, ki predstavlja upanje za svetlejšo prihodnost," je pred novinarji dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je znova poudarila pomembno vlogo slovenske diplomacije, ki si je za podelitev statusa zelo prizadevala.

Po četrtkovi odločitvi voditeljev držav Evropske unije, da Bosni in Hercegovini podelijo status kandidatke za vstop v Unijo, se je danes odzvala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je dejala, si državljani BiH ta pozitivni signal, ki predstavlja upanje za svetlejšo prihodnost, zelo zaslužijo.

“Ponosna sem, da je Slovenija odigrala vodilno vlogo pri podpori BiH za status kandidatke, in navdušena nad idejo, da bomo v prihodnosti skupaj v EU,” je ministrica novinarjem dejala na današnji tiskovni konferenci. Po njeni oceni imata podelitev statusa in napredek na evropski poti še posebej velik pomen za mlade v Bosni in njihovo prihodnost.

Zunanja ministrica meni, da je podelitev statusa pomembno politično sporočilo državam Zahodnega Balkana. “Sporoča jim, da jih v času brutalne vojne v Ukrajini ne puščamo za sabo ter da so za EU pomembne zato, ker imamo skupne velike izzive,” je dejala.

Ministrica Fajon je poudarila, da si je slovenska diplomacija v zadnjih mesecih močno prizadevala, da bi države članice EU na podlagi priporočila Evropske komisije status kandidatke BiH podelile še letos. “Podelitev statusa kandidatke je strateška odločitev, ki Bosni in Hercegovini, njenim državljanom ter celotni regiji sporoča, da je njihova prihodnost v EU,” je dejala Fajon. Kot je dodala, je to pomemben korak naprej na poti k članstvu v EU in spodbuda za hitrejši napredek pri reformah.

Slovenska ministrica je opozorila, da mora sedaj Bosna in Hercegovina opraviti svoj del nalog in v prvi vrsti čim prej vzpostaviti institucije na vseh ravneh in začeti izpolnjevanje prednostnih nalog, ki jih je določila Evropska komisija. Predvsem gre za ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic. “Slovenija ji bo še naprej pomagala pri izvajanju teh reform, ki bodo državo peljale v smeri članstva v EU,” je povedala Fajon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje