Ministrica: Jezna sem, digitalni bon bi preklicala, če bi bilo mogoče

Slovenija 16. Jun 202208:29 > 13:10 42 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Ministrica, pristojna za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh, bi digitalne bone preklicala, če bi to bilo mogoče. Digitalni boni namreč po njenem mnenju ne bodo prispevali k digitalni pismenosti ali vključenosti, ampak ravno obratno – povečali digitalni in socialni razkorak. Opozorila je še, da ukrep, vreden 60 milijonov evrov, financira v tujini narejeno opremo.

Ministrico brez resorja, pristojno za digitalno preobrazbo, Emilijo Stojmenovo Duh jezi uvedba digitalnih bonov. Te je vlada Janeza Janše namenila digitalnemu opismenjevanju mladih in starejših. Za zdaj jih lahko unovčijo le starejši osnovnošolci, dijaki in študentje, s 150 evri pa lahko kupijo novo, obnovljeno ali rabljeno računalniško opremo. V prihodnje bodo boni na voljo tudi starejšim od 55 let. A se bodo ti morali za to, da bodo bon lahko tudi unovčili, udeležiti brezplačnega izobraževanja, ki naj bi se začela avgusta.

Ministrica Stojmenova Duh opozarja, da je bon namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme, pri razvoju katere slovenska podjetja niso imela nobene bistvene vloge ali koristi. Ocenila je, da bodo za digitalne bone namenili 60 milijonov evrov.

“Digitalni bon ne bo pomagal pri dvigu digitalne pismenosti ali digitalne vključenosti. Ravno nasprotno – povečal bo tako digitalni kot socialni razkorak. Višina bona je takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa opreme, ki jo potrebujejo, medtem ko bodo ostalim, ki opremo že imajo, omogočilo nakup dragih pripomočkov, ki v nobenem pogledu ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti,” je zapisala.

Ministrica je opozorila tudi na težave, ki jih lahko imajo pri koriščenju bona starejši. “Čeprav smo veliko poslušali, kako bo bon pomagal tudi starejšim, so nam ‘pozabili’ omeniti število starejših, ki bodo lahko uporabili bon,” je zapisala. Izpostavila je, da bodo tisti, ki so mobilno ovirani in zato še posebej potrebujejo digitalizacijo, težje prišli do potrebnih usposabljanj. Prejšnji vladi pa očita še, da pristop, da najprej pomagaš tistim, ki pridejo prvi, ni pravi način, da uloviš tiste, ki nimajo digitalnih znanj in veščin.

“Seveda sem jezna, da porabljamo toliko denarja za nakup opreme, ob dejstvu, da bi lahko ta sredstva bistveno bolj koristno uporabili. Seveda bi preklicala v trenutku, če bi bilo to mogoče. Ampak ni,” je zapisala. Ob tem je napovedala, da bo energijo usmerjala v to, kar je mogoče narediti v prihodnje.

Levica: Digitalni boni spodbujajo potrošnjo tistih, ki si nakup lahko privoščijo

Tudi stranka Levica meni, da digitalni boni subvencionirajo potrošniške navade tistih, ki si nakup lahko privoščijo, od tistih, ki si dodatnih stroškov niti v teoriji ne morejo privoščiti. Ob tem je najmanjša koalicijska partnerica poudarila, da po podatkih statističnega urada 34 odstotkov slovenskih družin ne zmore plačevati nikakršnih izrednih izdatkov. “Nakupa recimo nekega več sto evrov dragega kosa računalniške opreme pa si nikakor ne bodo mogli privoščiti, bon gor ali dol,” so dodali.

Sredstva, ki jih je Janševa vlada namenila digitalnim bonom, bi po mnenju Levice prav prišla za lažje spopadanje z rastjo cen osnovnih življenjskih potrebščin. “Ukrepi za cenovno in siceršnjo dostopnost temeljnih dobrin in storitev predstavljajo mnogo bolj pravično in socialno ozaveščeno vrsto politike v času krize – in takšne politike želimo uveljavljati v tem mandatu,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje