Ministrica Prevolnik Rupel napoveduje pripravo več zakonov

Slovenija 07. Mar 202416:00 2 komentarja
Valenitna Prevolnik Rupel
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel napoveduje več zakonskih predlogov s področja zdravstva. Ob odprtju Zdravstvenega razvojnega foruma je dejala, da je tik pred javno razpravo zakon o enotnem izvedenskem organu, v kratkem pa bo v javni razpravi tudi zakon o kakovosti v zdravstvu. Na ministrstvu naj bi pripravljali še predloge zakonov o pravici do pozabe, o psihoterapiji in o digitalizaciji zdravstva.

Na ministrstvo za zdravje pripravljajo več zakonskih predlogov, je v nagovoru ob odprtju Zdravstvenega razvojnega foruma 2024 poudarila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Med njimi je naštela predloge zakonov o enotnem izvedenskem organu, o kakovosti v zdravstvu, o pravici do pozabe, o psihoterapiji in o digitalizaciji zdravstva.

Prevolnik Rupel je v nagovoru udeležencem foruma med drugim izpostavila področja, na katera je ministrstvo osredotočeno v času njenega mandata. Med njimi je izpostavila tudi absentizem. V končni fazi priprave je tako zakon o enotnem izvedenskem organu, za katerega ministrica pričakuje, da ga bodo kmalu poslali v javno razpravo.

V kratkem bo po njeni napovedi v javni razpravi tudi zakon o kakovosti v zdravstvu, ki je za ministrstvo izjemnega pomena. Pripravljati so ga začeli jeseni. “Veste, da kakovosti na sistemski ravni ni. Do zdaj ni bila dobro urejena. Zato je prav, da zakon o kakovosti postavi temelje, ki bodo zagotovili varno in kakovostno zdravstveno oskrbo za paciente,” je dejala.

Na ministrstvu so po njenih besedah pripravili tudi osnutek zakona o psihoterapiji, osnutek zakona o pravici do pozabe, v preteklih mesecih pa so pripravili oziroma usklajevali tudi zakon o digitalizaciji zdravstva.

Prvotni predlog zakona o digitalizaciji zdravstva so na ministrstvu sicer pripravili še v času ministra Danijela Bešiča Loredana, a je oktobra na odboru DZ za zdravstvo zaključil zakonodajno pot. Na ministrstvu so ob tem poudarili, da predlog zakona potrebuje nekatere konceptualne spremembe, in napovedali pripravo boljšega predloga.

Prevolnik Rupel je v nagovoru izpostavila še, da so vse predloge zakonov na ministrstvu pripravljali v času stavke zdravniškega sindikata Fides, ki jim je vzela kar precej časa. “Ampak pomembno je, da zaradi stavke ne opustimo vsebine. Zdravstveni sistem je preveč pomemben, zato delamo naprej,” je poudarila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje