Ministrica Vrečko spregovorila o svoji izgubi: “Za vedno ostane praznina”

Slovenija 20. Nov 202310:41 0 komentarjev
Asta Vrečko
Foto: Zavod Varna pot/FACEBOOK

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč je ministrica za kulturo Asta Vrečko delila svojo izkušnjo izgube mlajše sestre, ki je leta 2011 umrla v prometni nesreči.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki smo ga obeležili v nedeljo, je lahko za svojce žrtev boleč opomin, a obenem tudi priložnost, da delijo svojo izkušnjo in udeležence v prometu opozorijo, kako tragične so lahko posledice njihovih nepremišljenih dejanj.

O tovrstni izkušnji je na sobotni spominski slovesnosti spregovorila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki se obeležja ni udeležila prvič. Pred 12 leti je v prometni nesreči namreč življenje izgubila njena sestra.

“V avtomobilu so bili trije mladi ljudje. Ena izmed njih je izgubila življenje. Ime ji je bilo Alja. Bila je študentka in imela je 21 let. Bila je moja mlajša sestra,” je ministrica zapisala na družbenih omrežjih.

Asta Vrečko
Foto: Zavod Varna pot/FACEBOOK

Ta dan je bil najbolj žalosten dan v njenem življenju, je dejala.

“Alja je umrla zaradi neprilagojene vožnje mladega voznika kot sopotnica na zadnjem sedežu. Voznik ni nikoli odgovarjal na sodišču, saj se je sodnemu postopku uspešno izogibal do zastaranja primera. Nesreče so hipne. Trenutek nepazljivosti. Objestna vožnja. Voznik pod vplivom substanc, neprimeren za vožnjo, sprejme napačno odločitev. Sede za volan.”

Vrečko je podprla prizadevanja države in nevladnih organizacij za večjo varnost v prometu, ob tem pa izpostavila prav Zavod Varna pot, ki je tudi njej ob smrti sestre nudil pomoč in podporo.

“Z izgubami se lahko le naučiš živeti. A za vedno ostane praznina, ki je nič nikoli ne more zapolniti. Vsaka žrtev na cesti je nepotrebna. Vsako prekinjeno življenje je preveč,” je še zapisala.

View this post on Instagram

A post shared by Asta Vrečko (@astavrecko)

Zavod Varna pot je letos sedemnajstič zapored pod pokroviteljstvom Organizacije združenih narodov, Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč po vrtcih, šolah, lokalnih skupnostih organiziral prireditve v spomin in opomin na žrtve prometnih nesreč. Kot so zapisali na svojem Facebookovem profilu, na svetovnih cestah letno umre več kot 1,35 milijona ljudi, poškoduje se jih do 50 milijonov.

Na cestah v državah članicah Evropske unije je v letu 2022 umrlo 20.678 ljudi, 140.217 se jih je hudo telesno poškodovalo. Po podatkih zavoda so slovenske ceste od leta 1991 terjale 7.803 življenja, 322.538 ljudi pa se je v prometnih nesrečah telesno poškodovalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!