Ministrom Janševe vlade izplačali odškodnine za neporabljen dopust

Slovenija 15. Jul 202208:14 > 11:18 11 komentarjev
Vlada Janeza Janše
BOBO

Ministri, državni sekretarji in preostali visoki funkcionarji Janševe vlade so si pred odhodom zagotovili odškodnine za neporabljen letni dopust, poroča Mladina. Funkcionarji so namreč trdili, da zaradi epidemije in drugih obveznosti niso imeli možnosti, da bi izkoristili dopust. Največjo odškodnino je dobil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek – skoraj 15 tisoč evrov.

Petdeset ministrov, državnih sekretarjev, vodij kabinetov in drugih visokih funkcionarjev vlade Janeza Janše si je 1. junija, tik pred zaprisego nove vlade Roberta Goloba, izplačalo velike odškodnine za neporabljen dopust, piše Mladina. Člani Janševe vlade so si v “usklajeni akciji zbiranja prijav” izplačali 230 tisoč evrov.

Ker ni mogel na dopust, je Počivalšek prejel slabih 15 tisoč evrov

Med ministri je največjo odškodnino ob zadnji plači na svoj račun prejel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek – slabih 15 tisoč evrov za 55 dni. Ta je v obrazložitvi po pisanju Mladine navedel, da ni mogel na dopust, ker je pripravljal protikoronske ukrepe, interventno zakonodajo, sodeloval pri predsedovanju EU, uresničeval je ukrepe iz načrta za okrevanje in opravljal tekoče posle. Podobne razloge so v obrazložitvi navedli tudi drugi Janševi ministri.

Koliko odškodnine so za neporabljen dopust prejeli ministri Janševe vlade:

Zdravko Počivalšek – 14.784 evrov (55 dni neporabljenega dopusta)

Simona Kustec – 13.437 evrov (54 dni neporabljenega dopusta)

Andrej Vizjak – 12.311 evrov (46 dni neporabljenega dopusta)

Aleš Hojs – 10.079 evrov (38 dni neporabljenega dopusta)

Andrej Šircelj – 12.629 evrov (30 dni neporabljenega dopusta)

Boštjan Koritnik – 4.971 evrov (20 dni neporabljenega dopusta)

Jože Podgoršek – 8.963 evrov (36 dni neporabljenega dopusta)

Marjan Dikaučič – 3.705 evrov (15 dni neporabljenega dopusta)

Mark Boris Andrijanič – 1.652 evrov (13 dni neporabljenega dopusta)

Ni pa za odškodnino zaprosil nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar, ki je imel sicer med epidemijo največ opravka z zdravstvenim sistemom. Za odškodnino prav tako niso zaprosili preostali visoki funkcionarji na ministrstvu za zdravje. “Sam s svojimi sodelavci na ministrstvo nisem prišel zaradi politike ali zaradi denarja,” je za Mladino dejal Poklukar.

Jelko Kacin prejel skoraj deset tisočakov

Do visokih odškodnin zaradi neporabljenega dopusta pa so bili upravičeni tudi državni sekretarji. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jelko Kacin je prejel 9.739 evrov, državna sekretarja na notranjem ministrstvu Franc Kangler in Božo Predalič pa sta prejela 8.829 oziroma 8.791 evrov.

Jelko Kacin
Žiga Živulović jr./BOBO

Da je šlo zgolj formalno za odškodnine za izplačani dopust, je očitno tudi iz odločb, ki jih je vsakemu funkcionarju izdala vladna komisija za administrativne zadeve. Vodil jo je Zvonko Černač (SDS). Utemeljitve v odločbah so namreč podobne, njihova vsebina pa je na mestih tudi prekopirana, še v razkritju navaja Mladina. Vsak, ki je zaprosil za odškodnino, jo je od Černačeve komisije v obliki odločbe tudi dobil, navajajo.

Šarec in ministri odškodnin niso prejeli

Mladina tudi navaja, da nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec in funkcionarji v njegovem kabinetu odškodnin za neizkoriščeni dopust niso prejeli. Prav tako do takrat v Sloveniji po pisanju medija noben funkcionar te odškodnine ni niti zahteval niti dobil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje