Ministrstvo Magnificu dovolilo koncert v Tivoliju. Občina spet ostro nad zavod

Slovenija 29. Jul 202415:35 > 15:47 16 komentarjev
magnifico
Foto: Žiga Živulović/Bobo

Ko se je že zdelo, da je večmesečna saga okrog Magnificovega koncerta naposled končana, je ministrstvo za naravne vire in prostor ugodilo pevčevi pritožbi na odločitev zavoda za varstvo narave in mu dovolilo, da koncert vseeno izvede v Tivoliju. Čeprav odločitev Magnificovo ekipo veseli, pa je njegov menedžer Igor Arih za N1 povedal, da je koncert zdaj nemogoče prestaviti nazaj v Tivoli, zato ostaja na svoji alternativni lokaciji v Stanežičah. Na ljubljanski občini pravijo, da zadnja odločitev ministrstva postavlja pod vprašaj strokovnost zavoda za varstvo narave.

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je minuli teden odločilo o pritožbi Magnifica na odločbo Zavoda RS za varstvo narave, ki pevcu ni dalo soglasja za izvedbo koncerta ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja.

Ministrstvo je odpravilo odločbo zavoda za varstvo narave in tako ugodilo glasbeniku Robertu Pešutu – Magnificu, ki je svoj koncert “Pridi nocoj v Tivoli – koncert Magnifica ob 30-letnici samostojne kariere”, ki bo 31. avgusta, sicer medtem prestavil v Stanežiče.

To pomeni, da bi za okoljevarstvenike sporni koncert vendarle lahko izvedli v Tivoliju. “MNVP je namreč v pritožbenem postopku ugotovilo, da nobeden od varstvenih ciljev, ki so navedeni v odloku o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ne bo ogrožen, če se navedena prireditev izvede z upoštevanjem določenih ukrepov in pogojev, ki jih je MNVP določilo v izreku odločbe,” so za N1 pojasnili na ministrstvu. Zavod za varstvo narave lahko odločbo izpodbija na upravnem sodišču.

Koncert ostaja v Stanežičah

Kljub odločitvi ministrstva pa Magnificov koncert ostaja na alternativno izbrani lokaciji na travniku v Stanežičah blizu končne postaje mestne avtobusne linije številka 1. Kot je za N1 pojasnil Igor Arih, Magnificov menedžer in skupaj z njim solastnik podjetja Dom Svobode, ki se ukvarja z organizacijo koncertov, so sicer veseli, da se je večmesečna saga končala v Magnificov prid in da so ugodili njihovim pritožbam na “zelo bizarne zaključke”, a da je koncert zdaj nemogoče prestaviti nazaj v Tivoli.

Da koncerta v Tivoliju letos ne bo, pravijo tudi na ministrstvu za naravne vire. Sporočili so, da sta se minister Jože Novak in ljubljanski župan Zoran Janković dogovorila, da za omenjeni dogodek izberejo alternativno lokacijo ter da do konca leta množičnih prireditev v krajinskem parku ne bo.

MOL: To postavlja pod vprašaj strokovnost zavoda za varstvo narave

Z Mestne občine Ljubljana (MOL) so sporočili, da se bodo kljub zadnji odločitvi MNVP držali dogovora z ministrom Novakom, da letos v parku Tivoli množičnih prireditev ne bo. Do takrat bo po pričakovanjih sprejet Načrt upravljanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s katerim bodo določili jasna merila in kriterije za izvajanje in omejitev prireditev, pri čemer je ključna priprava strokovnega gradiva o nosilni zmogljivosti parka.

“Izjema je le Ljubljanski festival športa, za katerega smo že prejeli predhodno soglasje Zavoda RS za varstvo narave,” so sporočili z MOL.

Evropska gomoljčica
Evropska gomoljčica (Foto: Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib)

Spomnimo, potem ko je zavod zavrnil izdajo soglasja za Magnificov koncert, je župan Janković napovedal spremembo mestnega odloka, s katerim bi v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib določili štiri lokacije, kjer bi se prireditve lahko organizirale brez soglasja zavoda. Ljubljanski mestni svet je spremembo potrdil, Jasminka Dedić, svetnica stranke Vesna, pa je vložila predlog za razpis občinskega referenduma. O njeni zahtevi mora odločiti mestni svet, naslednja seja bo septembra. Še eno pobudo za referendum na isto temo so vložili občani, ki zdaj čakajo na odločitev župana o datumu začetka zbiranja podpisov.

Z ljubljanske občine pa so danes sporočili, da zadnja odločitev ministrstva “pod vprašaj postavlja strokovnost Zavoda RS za varstvo narave, na katero se je sklicevala mestna svetnica ob vložitvi predloga za razpis občinskega referenduma o noveli odloka o krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib”.

Konec večmesečne sage, zdaj zares?

Magnifico si je več mesecev prizadeval, da bi posebni koncert ob obletnici glasbenega ustvarjanja izpeljal na območju sankališča v osrčju parka Tivoli, vendar je naletel na blokado zavoda za varstvo narave. Na zavodu so kar dvakrat zavrnili prošnjo za izdajo soglasja; prvič so se sklicevali na to, da bi koncert ogrožal cvetlico evropsko gomoljčico in hrošča puščavnika, drugič je bil razlog za zavrnitev, da bi tako velika prireditev močno poškodovala tamkajšnji travnik. Pri presojanju so se nanašali na določila mestnega odloka o krajinskem parku.

Magnifico in organizatorji njegovega koncerta so se po prvi zavrnitvi s strani zavoda za varstvo narave pritožili na ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je odločbo zavoda zavrnilo in jo vrnilo zavodu v ponovno odločanje. Eden od glavnih argumentov organizatorjev koncerta je bil, da se v Tivoliju lahko odvijajo nekatere množične prireditve – tudi DM tek za ženske – koncert pa je bil s strani zavoda zavrnjen, čeprav gre za podoben tip prireditve. Zavodu RS za varstvo narave so očitali arbitrarno odločanje pri zadevi, kar je direktor zavoda odločno zanikal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje