Ministrstvo: na UE ne nosite fizičnih fotografij, raje izberite e-fotografa

Slovenija 05. Apr 202210:03 > 11:19 1 komentar
Gneča pred upravno enoto
BOBO

Ker slovenski državljani vsakih deset let menjamo osebne dokumente, bo do konca leta večini potekla veljavnost tako osebnih izkaznic in potnih listov kot vozniških dovoljenj. Tako bo na upravne enote do konca leta velik pritisk, kar te občutijo že zdaj. Ministrstvo za javno upravo (MJU) državljane poziva, naj izkoristijo možnost uporabe e-fotografa.

Ministra za notranje zadeve Aleš Hojs in javno upravo Boštjan Koritnik sta Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije pozvala, naj pri svojih članih – fotografih, skušajo zagotoviti uporabo sistema e-fotograf. Kot pojasnjujejo na MJU, bi s tem v obdobju, ko poteče veljavnost številnim osebnim dokumentom, pospešili postopke pri obravnavi vlog na upravnih enotah.

Na MJU tudi državljanke in državljane pozivajo, naj pri fotografu izkoristijo to možnost in posledično na upravni enoti oddajo vloge uredijo hitreje. “V praksi je večja uporaba sistema e-fotograf že zaznana, a vseeno številne stranke na upravne enote še vedno prinašajo fotografije v fizični obliki, kar pomeni vrsto nepotrebnih tveganj in stroškov, predvsem pa postopek obravnave vloge na upravni enoti traja dlje, kot pa če fotograf posreduje avtentično fotografijo neposredno v sistem e-fotograf in s tem do upravne enote,” pojasnjujejo na MJU.

Kako deluje e-fotograf?

S sistemom e-fotograf je omogočeno pošiljanje fotografij v elektronski obliki od fotografov prek osrednjega elektronskega odložišča fotografij na upravne enote. Osrednji sistem v odložišču preveri ustreznost fotografij. Po preverjanju bo fotografiji dodeljena unikatna referenčna številka na potrdilu, ki ga fotograf nato izda stranki, ta pa ga bo ob vložitvi vloge za izdajo osebnega dokumenta predložila na upravni enoti. Fotografija posameznika je v osrednjem elektronskem odložišču shranjena eno leto, v tem obdobju pa se lahko kadarkoli uporabi za izdelavo osebnega dokumenta. 

Ker slovenski državljani vsakih deset let menjamo osebne dokumente, bo do konca leta večini potekla veljavnost tako osebnih izkaznic in potnih listov kot vozniških dovoljenj. Tako bo na upravne enote do konca leta velik pritisk. Zaradi vse večjih obremenitev so upravne enote po Sloveniji že podaljšale čas uradnih ur, imele pa bodo tudi dva dodatna dneva odprtih vrat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje