Ministrstvo podpisalo pogodbo za nov helikopter v vrednosti 14 milijonov evrov

Slovenija 22. Nov 202216:57 1 komentar
Policijski helikopter AW169
BOBO

Na ministrstvu za notranje zadeve so danes podpisali pogodbo za dobavo tretjega večnamenskega transportnega helikopterja Leonardo AW169. Skupna vrednost pogodbe znaša 14.408.532 evrov z DDV, kar zajema vrednost helikopterja z usposabljanjem osebja in vzdrževanjem, so zapisali.

Pogodbo sta ob navzočnosti ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar slovesno podpisala v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in predstavnik italijanskega podjetja Leonardo Andrea Mirteto.

Policija bo helikopter uporabljala za izvajanje vseh policijskih nalog. Z nakupom uresničuje strategijo razvoja letalske policijske enote s posodobitvijo in poenotenjem flote za večjo varnost letalskih operacij, večjo učinkovitost, boljšo operativnost in zmanjšanje stroškov. Posadke v letalski policijski enoti že zelo dobro poznajo sposobnosti tega tipa helikopterja, zato posebnih usposabljanj ne bodo potrebovale in ga bodo lahko uporabljale kmalu po dobavi.

Helikopter predstavlja novo generacijo helikopterjev, ki izpolnjujejo vse sodobne standarde glede letalske varnosti in hrupa. V praksi to pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, občutno večjo varnost ob odpovedi enega motorja, prelete na različne naloge pa opravi veliko hitreje, so zapisali na ministrstvu.

Dobili ga bodo prihodnje leto

Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so po njihovih navedbah velika potovalna hitrost, ki je 260 kilometrov na uro, zelo velika zaloga moči, helikopter lahko lebdi s polno vzletno maso do višine 3500 metrov. Z enim rezervoarjem goriva lahko opravi prek 850 kilometrov, pri čemer zagotavlja fleksibilnost opreme za različne naloge. Omogoča varno letenje v skoraj vseh vremenskih pogojih podnevi in ponoči, ima zmogljiv zunanji vitel, močan reflektor, opremo za spust vpadnih skupin, tovorno kljuko in povsem prilagodljivo kabino, ki omogoča namestitev do deset potniških sedežev, so našteli na ministrstvu.

Novi AW169 se bo naslednje leto pridružil floti še šestih drugih helikopterjev, ki jih policija uporablja za opravljanje policijskih, humanitarnih in drugih nalog.

Z letalsko policijsko enoto je po navedbah ministrstva zelo zadovoljen tudi dobavitelj, ki pravi, da enota z raznovrstno uporabo helikopterja in uspešnim delom veliko prispeva k nadaljnjemu razvoju tega tipa helikopterja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje