Ministrstvo: Pogajanja s sindikati niso bila odpovedana, saj niso bila sklicana

Slovenija 02. Okt 202309:39 > 14:54 5 komentarjev
Pogajanja s sindikati
Foto: Jan Gregorc/N1

Ministrstvo za javno upravo pravi, da današnja pogajanja o prenovi plačnega sistema niso bila odpovedana, saj niso bila niti sklicana. Kot so zapisali, bi jih moral sklicati vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Televizija Slovenija je poročala, da bi se danes morala nadaljevati pogajanja o prenovi plačnega sistema, a so bila odpovedana. Ministrstvo za javno upravo in sindikati so datum pred dvema tednoma uskladili le okvirno, pozneje pa so imeli težave z usklajevanjem urnikov, so za televizijo pojasnili na ministrstvu. Sindikalna stran po drugi strani pravi, da je bil datum pogajanj potrjen, ministrstvo pa jim ni posredovalo dnevnega reda.

Zdaj so z ministrstva za javno upravo sporočili, da pogajanja “niso bila odpovedana, saj niti niso bila sklicana”. Pojasnili so, da po poslovniku o vodenju pogajanj sejo pogajalske komisije sklicujeta izmenično sindikalna in vladna pogajalska stran.

“Glede na dosedanji potek pogajanj je za sklic naslednje seje pogajalske komisije pristojen vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. V skladu s poslovnikom in dosedanjo prakso bo naslednja seja pogajalske komisije sklicana v najkrajšem času po uskladitvi kraja in časa med vodji pogajalskih strani,” so zapisali.

Dodali so, da v vmesnem času intenzivno dela delovna skupina za usklajevanje besedila novega zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. Ta delovna skupina se bo sestala v torek in četrtek. “Glede pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij vladna stran pričakuje, da bo čim prej prejela protipredlog sindikalne strani, kar bo omogočilo nadaljevanje pogajanj,” so sporočili.

Štrukelj: Vlada zaskrbljujoče zavaja

Po Štrukljevih besedah pa vlada tu “zaskrbljujoče zavaja” in uporablja “prijeme, ki niso povsem korektni”. Potrdil je, da pogajanja sklicujejo izmenično, da pa vabila vedno pošlje vlada in pri tem podpiše ali njega ali vodjo pogajalske skupine dela sindikatov Jakoba Počivavška ali ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

Tokrat je bil za podpis na vrsti on, je pojasnil v odgovoru na vprašanje na novinarski konferenci reprezentativnih sindikalnih central o stališčih do napovedanih vladnih ukrepov. Zato je v četrtek poklical na ministrstvo za javno upravo in vprašal, zakaj še ni vabila in zakaj se ne usklajujejo o dnevnem redu, kar je sicer tudi eden od dogovorov. Pojasnili so mu, da v ponedeljek pogajanj ne bo, ker je vladna stran očitno ocenila, da ni pripravljena na njih, je dejal. Tako je zavrnil očitke o svoji odgovornosti in dodal, da ima laž kratke noge.

Kot je dodal Počivavšek, je tudi sam preverjal in izvedel, da vladna stran še ni pripravljena na pogajanja. Strinja se, da je današnji omenjeni manever vladne strani nekorekten.

Branimir Štrukelj
N1

Vladna stran mora presoditi, ali ministrica še lahko ustrezno vodi pogajanja

Glede petkovih navedb ministrice, da se je pripravljena umakniti kot glavna pogajalka s sindikati javnega sektorja, če bi bila ona ovira za to, da do dogovora z njimi ne pride, je Štrukelj dejal, da je to vprašanje za vlado. Vlada mora po njegovih besedah presoditi, ali ministrica še lahko ustrezno vodi pogajanja ali ne. Zatrdil je, da se oni lahko pogovarjajo s komerkoli in da se načeloma ne mešajo v kadrovanje na vladni strani.

Je pa po Štrukljevih besedah “nesporno dejstvo”, da bi ob očitkih, s katerimi se sooča, vzdrževala kredibilnost v pogajanjih. Na ministrico so namreč v preteklih dneh leteli očitki o visokih stroških službene poti v New York in nepravilnostih pri razpisu za nevladne organizacije. Kot meni Štrukelj, je treba čim prej ugotoviti, ali so obtožbe resnične, saj je to ključnega pomena.

Počivavšek je sicer ob tem spomnil, da v preteklosti pogajanj niso vedno vodili ministri.

Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulovič, Bobo

Sindikati zanikajo, da bi bili tik pred sklenitvijo dogovora

Tako Počivavšek kot Štrukelj sta sicer zanikala navedbe vladnih predstavnikov, da so v pogajanjih tik pred sklenitvijo dogovora. Štrukelj je pojasnil, da je vlada sindikatom posredovala oddaljevalni predlog, da je torej nazaj vzela, kar so že imeli na mizi.

Po Počivavškovih besedah je “popolnoma jasno vsakomur, ki spremlja pogajanja, da je datum 15. oktober preveč optimističen”. Z vsako prekinitvijo dinamike pogajanj pa je še bolj jasno, da do omenjenega roka, ki so si ga zastavili, pogajanja ne bodo končana, je dejal. Na sindikalni strani je po njegovih trditvah interes, da se dogovorijo čim prej, jasno pa je, da “hitrost ne more iti na račun kakovosti”.

Jakob Počivavšek
Borut Živulovič/BOBO

Kot so še navedli v sporočilu ministrstva za javno upravo, bo v skladu s poslovnikom in dosedanjo prakso naslednja seja pogajalske komisije “sklicana v najkrajšem možnem času po uskladitvi kraja in časa med vodji pogajalskih strani”. Medtem po njihovih navedbah intenzivno poteka delo delovne skupine za usklajevanje besedila novega zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, ki se bo sestala v torek in četrtek.

Glede pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij pa vladna stran pričakuje, da bo čim prej prejela protipredlog sindikalne strani, kar bo omogočilo nadaljevanje pogajanj, so še dodali.

Štrukelj pa je v zvezi s tem poudaril, da je bil protipredlog že oblikovan na posameznih skupinah plačnih stebrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje