Ministrstvo za naravne vire kmetom: brez zaščite travnikov ni evropskega denarja

Slovenija 25. Apr 202316:50 4 komentarji
metulj okarček, Barje
Janez Tarman; www.ljubljanskobarje.si

Na ministrstvu za naravne vire in prostor obžalujejo prekinitev pogajanj s strani kmetov in zaostrovanje protestov. Pojasnjujejo, da vladni predlog sprememb režima Natura 2000 zadeva manj kot en odstotek kmetijskih zemljišč, predvideva pa tudi individualni pristop do kmetov, ki jih bodo spremembe najbolj prizadele, ter prehodno obdobje.

“Obžalujemo prekinitev pogajanj organizacij kmetov in zaostrovanje protestov,” so po današnjem protestu kmetov sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP), ki ga vodi Uroš Brežan. Pojasnjujejo, da obe pristojni ministrstvi, poleg MNVP še ministrstvo za kmetijstvo, in druge pristojne službe iščejo rešitve za postavljene zahteve.

Med zahtevami kmetov je bil tudi takojšen umik uredbe o programu upravljanja območij Nature 2000 za obdobje 2023–2028. Uredba je pripravljena in v javni razpravi, a je vlada še ni sprejela. Za kmete je med drugim sporen nov režim kmetovanja na Ljubljanskem barju zaradi ohranjanja metulja barjanskega okarčka (na naslovni fotografiji).

Na teh travnikih bi bili prepovedani paša, gnojenje in mulčenje, košnja pa bi bila prepovedana do začetka avgusta. To bi kmetom, ki travo potrebujejo za krmo svoje živine, povzročilo številne težave.

Na MNVP pojasnjujejo, da vladni predlog za uvedbo režima za plačila Natura 2000 zadeva le 0,7 % vseh kmetijskih zemljišč, ki so v uporabi znotraj omrežja Natura 2000 in celo manj kot 0,2 % vseh kmetijskih zemljišč v uporabi v Sloveniji. Napovedane spremembe zavzemajo le dve zelo omejeni področji, poleg dela Ljubljanskega Barja še Planinsko polje. “Vladni predlog prav tako predvideva individualni pristop do kmetov, ki jih režim plačila najbolj prizadene ter postopno prilagoditev območij in določil režima,” mirijo na ministrstvu in dodajajo, da bo škoda kmetom povrnjena. “Če se za vstop v režim plačila Natura 2000 odločijo sami, bodo kmetje upravičeni do plačila že v letu 2023 – in sicer v višini 390 evrov na hektar na Planinskem polju oziroma 663 evrov na hektar na Ljubljanskem barju,” so zapisali na ministrstvu in poudarili, da je bil namen delovne skupine skupni dogovor o kriterijih in principih pristopa do tistih, ki jih režim plačila najbolj prizadene.

“Ne damo 100 kmetij za 100 metuljev,” je pisalo na enem od transparentov na današnjem kmečkem protestu.

protest kmetov
N1

Brez zaščite ne bo evropskega denarja

Enake korake in način dela, kot jih omenjajo zgoraj, po besedah MNVP vsebuje tudi vladni predlog tudi glede območij okoljsko občutljivega trajnega travinja (OOTT). Tudi ta je namreč zmotil kmete.

“V letošnjem letu se OOTT širi na nova območja kot posledica zahtev Evropske komisije v pogajanjih o sprejemu Strateškega načrta za kmetijstvo in podeželje. Brez kompromisnih rešitev na področju okoljsko občutljivega trajnega travinja (OOTT) in povečanja obsega plačil Natura 2000 ne bi bilo odobrenih sredstev Skupne kmetijske politike,” so opozorili na ministrstvu.

MNVP: “Brez kompromisnih rešitev ne bi bilo odobritve Strateškega načrta skupne kmetijske politike za Slovenijo za obdobje 2023–2027, in s tem sredstev v obsegu 1.798.311.676,81 evrov za ukrepe kmetijske politike.”

Ohranjanje travnikov je pomembno za ohranjanje biotske raznovrstnosti, divjih opraševalcev, rodovitne prsti, čiste površinske vode in za skladiščenje ogljika v tleh. Območje OOTT se je od leta 2015 dejansko povečalo z 22.500 hektarjev trajnih travnikov na 32.600 hektarjev, saj se je Slovenija s sprejetim strateškim načrtom zavezala, da bo ohranjala 33.000 hektarjev trajnih travnikov znotraj Nature 2000, pojasnjuje ministrstvo. “Znotraj območij OOTT je na obstoječih njivskih površinah dovoljena običajna kmetijska raba teh površin, vključno s preoravanjem in kolobarjenjem poljščin. Pri tem ne gre za poseg v lastninsko pravico, temveč za enega od pogojev za prejem sredstev iz naslova kmetijske politike na zbirni vlogi, uveljavljanje teh zahtev pa ni obvezno,” še dodajajo.

Ministrstvi za naravne vire in kmetijstvo si želijo nadaljevanje dialoga s kmetijskimi organizacijami in verjamejo v pozitiven razplet.

Ali je območje Nature 2000 mogoče spremeniti?

“Območja Natura 2000 so bila določena v zahtevnem večletnem procesu, ki ga je budno spremljala Evropska komisija in je bil tudi predmet več predsodnih postopkov. Območje Nature 2000 se lahko skladno s sodno prakso EU zmanjša ali umakne s seznama omrežja Natura 2000, če zaradi naravnega razvoja (in ne zgolj zaradi neustreznega upravljanja) izgubi svojo ohranitveno vrednost, ki je z ukrepi upravljanja ni mogoče ponovno vzpostaviti. Zmanjšati ali umikati je mogoče območja ali njihove dele, ki so bili uničeni zaradi odobrenih razvojnih projektov (na primer infrastrukturnih), pri čemer je država članica v celoti pravilno in v skladu z določili Direktive o habitatih izvedla postopek presoje sprejemljivosti in soglašanja s planom ali posegom ter so bili v zvezi z njimi izvedeni ustrezni izravnalni ukrepi. Komisija na predlog države članice vsako spremembo Nature odobri samo, če je ustrezno znanstveno utemeljena in dokazuje obstoj navedenih razlogov za zmanjšanje. Pobude za zmanjšanje območij Natura s strani kmetijskih organizacij ne izpolnjujejo kriterijev za zmanjšanje ali spreminjanje območij Natura 2000,” so pojasnili na ministrstvu za naravne vire.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje