Ministrica Šinko za letos predlaga prostovoljno izvajanje ukrepov Nature 2000

Slovenija 25. Apr 202314:49 4 komentarji
Irena Šinko
Irena Šinko (Foto: Egon Parteli/N1)

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je ob robu množičnega protesta kmetov poudarila, da je ministrstvo njihovim predstavnikom poslalo odziv na stavkovne zahteve s predlogi rešitev. V Sindikatu kmetov Slovenije naj bi odgovorili, da gradiva zaradi preobsežnosti do ponedeljka ne morejo preučiti, da pa pričakujejo, da se bodo znova sestali na pogajanjih po prvomajskih praznikih. "Še vedno menimo, da so pogajanja odprta in da se bomo s kmeti lahko dogovorili glede stavkovnih zahtev," je poudarila ministrica.

Vlada je minuli četrtek predstavnikom kmetov poslala odgovor na njihove zahteve s predlogi rešitev, je ob vnovičnem množičnem protestu kmetov povedala kmetijska ministrica Irena Šinko. Te se nanašajo na območja Nature 2000, trajno travinje, masne bilance, trgovinske sporazume ter na bonitiranje zemljišč.

“Kmetje imajo pravico protestirati in izraziti svoje nestrinjanje s problemi, ki jih skrbijo in ki jih obremenjujejo pri njihovem delu,” je dodala.

Območij Nature 2000 trenutno ne morejo zmanjšati, predlagajo pa, da bi se lahko režim na teh območjih letos izvajal prostovoljno. Glede trajnega travinja predlagajo, da bi lahko posamezni kmetje skupaj s predstavniki Zavoda za varstvo narave in kmetijske svetovalne službe pregledali ta območja in morda spremenili njihovo rabo, npr. s trajnim nasadom, območja trajnega travinja pa bi se nadomestilo drugje.

Glede priprave njivskih površin za pridelavo zelenjadnic in krompirja je ministrstvo Evropsko komisijo neformalno zaprosilo za izjemo, tako da bi lahko bile prek zime brazde odprte, kar olajša spomladanski začetek pridelave. Pri odstrelu jelenjadi predlagajo, da se v dveletnih načrtih dovoli polovično povečanje dovoljenega odstrela, poleg tega bi se lahko ta izvajal tudi v mraku in zori, pri odstrelu divjih prašičev pa ne bi bilo omejitev.

Vnovična pogajanja po praznikih?

Sindikat kmetov Slovenije je po besedah ministrice odgovoril, da je gradivo obsežno in ga ne morejo v tako kratkem času proučiti, da bi lahko imeli v ponedeljek sestanek in pogajanja, da pa pričakuje, da jih bo ministrstvo ponovno povabilo na pogajanja po prvomajskih praznikih.

“Še vedno menimo, da so pogajanja odprta in da se bomo s kmeti lahko dogovorili glede stavkovnih zahtev,” je poudarila ministrica.

Protest kmetov, 25. april
Aljaž Uršej/N1

O predlagani noveli zakona o varstvu živali, ki je prav tako razburila predstavnike kmetov, in sicer med drugim zaradi predvidene uvedbe t. i. pooblaščenih svetovalcev, je ministrica povedala, da ti svetovalci v nobenem primeru ne bi hodili, to tudi v predlogu ni predvideno, po dvoriščih ali hlevih kmetov, saj zaradi zdravstvenega varstva živali to ni sprejemljivo.

Ti svetovalci bi lahko opozarjali oz. podajali določene pritožbe inšpektorjem, ti pa bi nato ravnali v skladu s svojimi pooblastili, je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje