Na RTVS spet napeto, tokrat zaradi shoda

Slovenija 02. Mar 202214:16 > 19:24 14 komentarjev
Janez Janša
PROFIMEDIA

V sredo je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal shod v podporo Ukrajini. Med govorniki so bili predsedniki vseh koalicijskih strank, zato ocene, da vladajoči mirovni shod zlorabljajo za predvolilno propagando, niso bile osamljene. V nasprotju z dolgoletno prakso javne televizije je ta tokrat shod prenašala neposredno.

Zaposleni na TV Slovenija so presenečeni. V sredo zjutraj so namreč prejeli obvestilo, da bo vodstvo TV Slovenija spremenilo programsko shemo in da bodo Poročila ob petih na sporedu 20 minut prej kot običajno. Razlog: javna televizija ob 17. uri neposredno prenaša shod v podporo Ukrajini. Zakaj se je vodstvo tako odločilo, niso zapisali, navedli so le, da se bo shoda udeležil celoten državni vrh. A to ne drži. Tja ni bilo predsednika  države Boruta Pahorja. Kot so navedli v njegovem uradu, “Pahor v skladu s svojo strogo tradicijo ne podpisuje peticij in se ne udeležuje javnih shodov. Meni, da mu položaj in politična moč omogočata, da na primeren način izrazi svoja stališča. Popolnoma pa razume pravico javnosti, ki te moči nima, da se zbira in sporoča svoja stališča, o vseh zadevah, ki jih presoja kot pomembne”. Prav tako na shod zaradi službenih obveznosti ni bilo predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, kar je sporočil na Twitterju.

Formalni organizator sredinega dogodka na Kongresnem trgu je sicer bilo kulturno društvo Ljubljana – Kijev, upravni enoti Ljubljana pa ga je prijavil Andrija Hevka. Poleg predstavnika kulturnega društva Jevgenija Gorešnika in ukrajinskega veleposlanika v Sloveniji Mihaila F. Brodoviča so spregovorili predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, oba podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, kot zadnji in torej najpomembnejši govorec pa je na oder stopil predsednik vlade Janez Janša.

“Širše gledano je nenavadno, da protestni shod proti vojni organizira aktualna oblast. Tudi če vlada ni uradni organizator, razmerje med govorniki kaže, da gre za predvolilni shod vladnih strank. Zakaj bi sicer na shodu za mir kot relevanten govornik nastopal gospodarski minister, ne pa predstavnik, če že, za ta primer relevantne vladne institucije?” se sprašuje predstojnik oddelka za komunikologijo Fakultete za družbene vede Marko Milosavljević.

“Neposredni prenos na javni televiziji je sicer možen in legitimen, postavlja pa se vprašanje, zakaj TV Slovenija ni na enak način prenašala drugih množičnih shodov,” pravi Milosavljević. Sprašuje pa se tudi, zakaj je treba današnji shod uvrstiti na prvi televizijski program in prestaviti Poročila ob petih, saj imajo na voljo še drugi in tretji program.  Dodaja, da so se z vladne strani v preteklosti vrstili napadi na medije zgolj zato, ker so poročali o protestih, ob čemer je predsednik vlade medije, med njimi RTV Slovenija, obtoževal, da so zaradi poročanja o protestih njihovi soorganizatorji.

Ali torej meni, da je kdo od predstavnikov vlade naročil vodstvu javne televizije, naj shod prenaša v živo? “Morda za to sploh ni bil potreben klic z vladnega urada, saj je vlada očitno na RTV nastavila vodilne po svoji meri, ki zdaj že sami prepoznajo pričakovanja aktualne oblasti.”

ukrajina shod
Žiga Živulović, Bobo

Pritiske vlade na RTV Slovenija odraža tudi javno pismo, ki ga je direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija danes poslal vodilnim na RTVS in tudi predsedniku programskega sveta javne radiotelevizije Petru Gregorčiču. V njem je ostro napadel novinarje javne televizije. “V času po brutalnem napadu Rusije na Ukrajino smo v vašem mediju pogosto priča prispevkom in izjavam, iz katerih je moč sklepati, da so novinarji vaše hiše v tem spopadu izrazito na strani ruskih okupacijskih sil. To je skrajno neetično, saj je v pričujočem konfliktu povsem jasno, kdo je žrtev in kdo tisti, ki izvaja agresijo,” je zapisal Urbanija. Izpostavil je dva prispevka, ki sta po oceni vladajočih še zlasti zavržna. Avtor prvega je bivši dopisnik iz ZDA Edvard Žitnik, pod članek, objavljen na MMC, pa se je podpisal Boris Vasev.

Na vprašanje N1, zakaj se je TV Slovenija odločila za neposredni prenos današnjega shoda, so nam odgovorili, da je eno temeljnih poslanstev RTV Slovenija pravočasno in celovito obveščanje javnosti o vseh pomembnih dogodkih doma in po svetu. “Vojna v Ukrajini je nedvomno zgodovinsko prelomni dogodek, ki zahteva temeljito in poglobljeno pokrivanje z vseh zornih kotov,” so navedli. Ob tem so dodali, da je v prizadevanjih, da bi gledalcem ponudili kar se da celovito sliko vsega dogajanja, povezanega z Ukrajino, vodstvo Televizije Slovenija sprejelo odločitev o prenosu shoda v podporo Ukrajini. Na naši vprašanji, zakaj niso neposredno prenašali tudi torkovega shoda civilne družbe v podporo Ukrajine in katere shode je javna televizija neposredno prenašala v preteklosti, niso odgovorili.

Novinarji z najdaljšim stažem na RTV Slovenija so nam sicer dejali, da je do neposrednih prenosov shodov na javni televiziji prihajalo v času slovenskega osamosvajanja, kasneje pa se jih ne spominjajo. Po teh navedbah je TVS v zadnjih letih neposredno prenašala le dogodke državnega pomena, kot so državne slovesnosti in sprejemi.

Zakaj je Janšo vznemiril torkov shod?

Premier Janez Janša je bil sicer zelo nezadovoljen s torkovim shodom, na katerega je pozivala civilna družba in ki se ga je udeležil tudi bivši predsednik države Milan Kučan. V spodnjem tvitu, očitno namenjenem tuji javnosti, je v angleščini zapisal, da gre za nezakonit shod, ki so ga organizirale ekstremistične stranke in nevladne organizacije, ter dodal, da se je shod delno sprevrgel v protest proti Natu in v podporo Kremlju. “Glavna figura protesta je bil nekdanji šef komunistične partije Milan Kučan, ki ga je nedavno (z odlikovanjem) okitil vojni zločinec Putin.”

Pred tem je sicer Janša v svojem nagovoru, ki ga je prav tako objavil na Twitterju, dejal: “Podpiramo vsak shod v obrambo Ukrajine.”

Premier na shod vabil s fotografijo iz leta 2016

Na enem od številnih vabil na sredin shod, ki jih je v teh dneh objavil Janez Janša, je uporabil staro fotografijo. Kot je razkrila tiskovna agencija Reuters, je bila fotografija dveh otrok, ki salutirata ukrajinskim tankom, posneta leta 2016.

“Žalostno in simptomatično je, da se shod, ki naj bi bil protest proti Putinovemu režimu, znanemu po svojih medijskih manipulacijah, promovira s pomočjo lažne fotografije,” o tem pravi Milosavljević. “Žalostno, ker se to dogaja ob tako tragičnem dogodku, ki ga želijo nekateri izkoristiti v svoj prid, simptomatično pa, ker to še zdaleč ni edini primer, da slovenski predsednik vlade uporablja take metode. Spomnimo se primera iz lanskega oktobra, ko je objavil fotografijo domnevno nasilnih protestnikov v Ljubljani, a je šlo za staro fotografijo (iz leta 2009) navijačev Olimpije.” O tem smo pisali v članku Ne, to ni fotografija z včerajšnjih protestov.

Današnji shod ste lahko v živo spremljali na N1, tako kot ste lahko torkovega in številne druge pred tem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje