Mladi zdravniki po sestanku z ministrico: Veliko leporečja, premalo ukrepov

Slovenija 10. Maj 202414:35 2 komentarja

Evropski mladi zdravniki - European Junior Doctors so prejšnji teden izrazili podporo slovenskim kolegom, ki si s stavko prizadevajo za boljši zdravstveni sistem, pogoje dela in ustrezno plačilo. Mlada zdravnika Polona Gams in Luka Puzigaća sta se v imenu Mladih zdravnikov Slovenije odzvala na izkazano podporo ter predstavila nekaj podrobnosti z današnjega sestanka z ministrico za zdravje.

Evropski mladi zdravniki – European Junior Doctors, ki zastopajo 300.000 evropskih mladih zdravnikov, so pretekli teden v izjavi podprli prizadevanja slovenskih kolegov ter na ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel naslovili poziv, v katerem poudarjajo, da nepripravljenost slovenske vlade za dosego kompromisa poslabšuje že obstoječo zdravstveno krizo v Sloveniji ter ogroža varnost bolnikov ob razpadajočem zdravstvenem sistemu.

Prav tako so pozvali k izboljšanju delovnih pogojev, ki so ključni ne le za ohranitev kadrov v zdravstvu, temveč tudi za zagotavljanje delovanja in obstoja samega zdravstvenega sistema.

Predstavnika mladih zdravnikov Slovenije Polona Gams in Luka Puzigaća sta se v izjavi za javnost odzvala na izkazano podporo evropskih kolegov, predvsem sta spregovorila o današnjem izplenu sestanka z ministrico ter stanju v našem zdravstvu.

Kot je dejala Gams, predstavljajo mladi zdravniki približno polovico delovno aktivnih zdravnikov v Sloveniji. “Nismo še obupali, še verjamemo, da lahko kaj storimo. Ravno zaradi tega smo se udeležili današnjega sestanka pri ministrici,” je dejala in nadaljevala, da pa kljub velikim upom, da bi zbližali stališča, s sestanka odhajajo razočarani.

“Sestanek je bil neuspešen. Veliko je bilo leporečja, premalo pa ukrepov. Mlade zdravnike nas zelo skrbi, kako bo jeseni, v katero smer gre ta država, v katero smer gre naše javno zdravstvo,” je povedal Puzigaća.

Mladi zdravniki
Foto: N1

“Vsak, ki odide, za sabo pusti praznino”

Po besedah Polone Gams je sicer ministrica ponudila nekatere delne in manjše rešitve, kar po njenih besedah ni dovolj. “Vsi vemo, do kakšnih odhodov zdravnikov prihaja, ne samo tistih zavedenih v registrih, ampak odhodov najinih kolegov in prijateljev,” je dejala in izpostavila primer prijateljice, ki se je nedavno s celotno družino preselila v Avstrijo.

Prepričana je, da vsak od teh, ki odide, za sabo pusti praznino. Ob tem odhajajo tudi mentorji, ki bi mlade zdravnike morali učiti v terciarnih ustanovah. “Znanje se izgublja. Ni težava samo danes, večja težava bo čez deset ali dvajset let, ko bomo starejši in bomo potrebovali multidisciplinarno obravnavo, pa tega ne bo, ker se bodo storitve razdrobile,” je opozorila.

Po njenih besedah pomanjkanje zdravnikov čedalje težje razmere povzroča tudi v urgentnih centrih, kjer zaradi tega prihaja do vse večjih gneč, kar je težko tako za čakajoče kot zdravstveno osebje. “Vse se začne pri številu zdravnikov,” je poudarila.

Puzigaća je dodal, da je za zdravnike bolnik na prvem mestu, ampak da je trenutno zelo bolno tudi naše zdravstvo. “V letu in pol je edino, kar je vlada dala od sebe, to, da bi rada sebi dvignila plače za 40 odstotkov v povprečju,” je bil kritičen.

Sistem favorizira nasilne paciente

“Na sestanku smo predlagali malenkost, ki jo je Zdravniška zbornica Slovenije napovedala danes, to je, da bi se napad na zdravstvenega delavca v času delovnega časa obravnaval kot napad na uradno osebo. “Prizadevali smo si, da ministrica pride nasproti našim prizadevanjem, ampak nam ni uspelo dobiti niti zaveze za takšno malenkost,” je dejal Puzigaća.

Poudaril je, da mladi zdravniki podpirajo podpisovanje pobude zdravniške zbornice. Ta je namreč začela zbirati podpise 5.000 volilcev in volilk za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca, ko ta izvaja zdravstveno obravnavo.

Puzigaća in Gams sta razkrila, da sta bila že tudi sama žrtve nasilja pacientov. Kot sta dejala, je šlo za verbalno nasilje, tudi z grožnjami s smrtjo, vendar se storilcu ni zgodilo nič. “Vsi zdravstveni delavci bi morali imeti status uradne osebe, da se napad nanje strogo kaznuje,” je prepričana Gams. Po prepričanju Puzigaće je sistem trenutno nastavljen tako, da pravzaprav favorizira tiste, ki želijo z nasiljem doseči svoje cilje v zdravstvu in pri čakalnih dobah.

Razkol med zdravniki in oblastjo

Po njunih besedah je bil sestanek široko zastavljen. Aktivno so iskali predvsem točke, kjer bi lahko približali stališča in zakrpali razkol med zdravniki in oblastjo. “Žal nimam dobrih novic, mislim, da smo v tem vidiku bili precej neuspešni,” pravi Puzigaća.

“Želeli smo poudariti, da morajo nekaj korenito spremeniti za zdravnike in razrešiti to stavko, ki trenutno poteka. Mogoče tudi s kakšnimi dogovori zunaj trenutnih okvirjev, ki so postavljeni na pogajanjih. Ministrica je dejala, da so pogajanja v teku, vendar pa, kot vsi vemo, rešitev ni,” je o sestanku še povedala Gams.

Mladi zdravniki menijo, da bodo o uspešnosti ukrepov in stavke najbolj glasno govorili odhodi oziroma prihodi zdravnikov v Slovenijo. Predvsem gre za podaljševanje čakalnih dob, kar je rak rana našega zdravstvenega sistema. Z vsakim odhodom zdravnika se zmanjša število ambulant in podaljša čakalne vrste, sta poudarila.

Evropske kolege šokiral položaj zdravnikov

Mladi zdravniki so dobili tudi podporo združenja Evropskih mladih zdravnikov. “Ko so slišali za naše težave, so bili zgroženi, predvsem glede tega, kako nam omejujejo pravico do stavke, ki je ena temeljnih delavskih pravic,” je povedala Gams.

Kot je še dejala, je bil eden od šokantnih podatkov, ki so jih slišali njihovi evropski kolegi, predvsem poslabšanje položaja zdravnikov v Sloveniji in kako je v zadnjih letih padla njihova kupna moč glede na minimalno plačo.

“Presenečeni so bili, zakaj se plače ne uravnavajo progresivno, in se gremo nekakšno uravnilovko. Zato zdravniki odhajajo v tujino, kjer je tudi pomanjkanje zdravnikov,” je še povedala in dodala, da se s pomanjkanjem zdravstvenega kadra soočajo povsod, glavna razlika pa je, kako zdravnike privabljajo.

“Nočemo biti mi tisti zadnji, Hrvaška je dvignila plače, v Avstriji imajo krasne delovne pogoje, v Italiji se napoveduje veliko število upokojitev zdravnikov, kar pomeni, da bodo želeli na vse načine privabiti tudi slovenske zdravnike. Zakaj ne naredimo nečesa, da bi jih zadržali v Sloveniji. Pozivamo vlado in tiste, ki imajo moč v svojih rokah. Naredite nekaj, da boste zadržali zdravnike v Sloveniji. Da ne bodo bežali čez mejo in delali bolj preprostih poklicev, ampak da skupaj naredimo več za blaginjo državljanov. Verjemite, da se bodo stvari še poslabšale,” je zaključila.

Stavka zdravniškega sindikata Fides traja od 15. januarja in je najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Fides zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stališča glede stavkovnih zahtev sta vlada in Fides skušala zbližati tudi z mediacijo, a je bila ta neuspešna. (vir: STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje