Množični izstopi iz Desusa, izstopne izjave kar v škatli za čevlje

Slovenija 08. Sep 202119:58 > 09. Sep 2021 09:40 3 komentarji
kongres Desusa
Ziga Zivulovic jr. /BOBO

Člani nekaterih lokalnih odborov množično zapuščajo Desus – preselili naj bi se k Alenki Bratušek. Tako je Zlatko Ficko na sedež stranke upokojencev poslal izstopne izjave 59 članov kočevskega odbora – "zapakiral" jih je kar v škatlo za čevlje. Za odhod naj bi se odločili tudi člani velenjskega odbora.

“V stranki SAB rastemo.” Tako so v vabilu na jutrišnjo novinarsko konferenco zapisali v Stranki Alenke Bratušek. Ob tem so navedli, da bodo na novinarski konferenci spregovorili o prehodu odborov in več sto novih članov v stranko SAB. “Nekatere med njimi že poznate,” so poudarili.

Več o tem, kdo vstopa v stranko, nam generalni sekretar Jernej Pavlič danes ni želel razkriti. Ker se v zadnjem času veliko ugiba, kakšna bo nadaljnja strankarska pot četverice nepovezanih poslancev Igorja Zorčiča, Janje Sluga, Branislava Rajića in Jurija Lepa, smo v poslanski skupini nepovezanih poslancev preverili, ali v SAB odhaja kdo od njih. Odgovor se je glasil, da ne.

Alenka Bratušek
Denis Sadiković/N1

Očitno se torej k Alenki Bratušek selijo lokalni predstavniki Desusa – pri tem je tudi zanimivo, da je SAB jutrišnjo novinarsko konferenco sklicala v ljubljanski gostilni Livada, kjer so v preteklosti redno sestankovali organi upokojenske stranke. Prav tako ni skrivnost, da SAB v upokojencih prepoznava pomembno volilno bazo in je že večkrat nakazala, da namerava izkoristiti Desusovo izgubljanje podpore med volilci.

Desus zapustili vsi člani kočevskega odbora

Po naših informacijah naj bi se tako v SAB preselili člani velenjskega odbora Desusa pod vodstvom predsednice tega odbora in podžupanje Velenja Darinke Mravljak ter člani kočevskega občinskega odbora z Zlatkom Fickom na čelu. Predsednik Desusa Ljubo Jasnič nam je dejal, da lokalni odbori ne morejo zapustiti stranke oziroma preiti k drugi, kot napovedujejo v SAB. V Desus se namreč včlani vsak član posamično, če hoče kdo od njih iz stranke oditi, pa mora napisati izstopno izjavo.

Po Jasničevih besedah izstopnih izjav članov velenjskega odbora Desusa na sedežu stranke niso prejeli. Potrdil pa je, da je Ficko poslal izstopne izjave članov kočevskega občinskega odbora, ki jih je položil kar v škatlo za čevlje, skupaj z velikim praporom in malimi zastavicami. Po naših informacijah naj bi bilo teh izstopnih izjav 59, kočevski odbor pa so zapustili vsi člani in je že prenehal delovati. “Sedaj preverjamo, ali so podpisi pravi, ali gre sploh za naše člane, kako so prišli do članstva …” nam je dejal Jasnič.

zlatko ficko
Ziga Zivulovic jr. /BOBO

Ficko je sicer v preteklosti vodil družbo Slovenski državni gozdovi. Pred kongresom Desusa, na katerem je Karla Erjavca v tekmi za vodenje stranke premagala Aleksandra Pivec, je Ficko odločno podpiral Erjavca. Tudi kasneje s Pivec ni bil zadovoljen – vodil je celo sejo, na kateri so občinski odbori ljubljanske pokrajine predsednici stranke izglasovali nezaupnico. Ko se je Erjavec konec lanskega leta vrnil na čelo Desusa, je nameraval Ficka postaviti na mesto generalnega sekretarja stranke, a je ta kadrovski načrt  preprečil nagel Erjavčev odstop.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje