Morje na Obali poplavilo, v središču Izole težave z meteorno kanalizacijo

Slovenija 03. Nov 202307:16 > 10:11 1 komentar
Piran
Piran (Foto: Manca Turk)

V Piranu in Izoli je v četrtek zvečer morje prestopilo obalno črto, zato so sprožili opozorilne sirene. V Izoli pa je zaradi obilnih padavin meteorna kanalizacija preplavila del starega središča. Ob treh so se razmere umirile. Enote civilne zaščite so bile na terenu tudi v Piranu in Šalari. 

Ob večerni plimi je morje v Piranu prestopilo rob obalne črte. V Piranu so sireno javnega alarmiranja sprožili ob 23.17, znova pa se je zaradi visokega plimovanja alarm v Piranu oglasil davi ob 9.07. Ob 00.07 so se sirene oglasile tudi v Izoli. Pod vodo so bili deli piranske punte, so sporočili s Centra za obveščanje RS (CORS). Po teh podatkih je na Obali padlo več kot 28 litrov vode na kvadratni meter.

V Izoli je voda dosegla Prešernovo nabrežje, a se ni prelila, je povedal vodja tamkajšnje civilne zaščite Zdenko Deželak. Dodal pa je, da je zaradi močnega deževja poplavila meteorna kanalizacija. Do 20 centimetrov vode je bilo na Manziolijevem trgu, Ljubljanski ulici in bližnjih delih mestnega središča. Najhuje je bilo med 1. in 2. uro. Enote civilne zaščite so bile na terenu do 3. ure.

Koprska gasilska brigada je ponoči posredovala petkrat. Pomagala je pri črpanju vode v Izoli. Gasilci so bili v pripravljenosti tudi v Vanganelski dolini oziroma v Šalari, kjer obstaja nevarnost, da bi Badaševica prestopila bregove. Vodo so črpali tudi v Izletniški ulici v Žusterni, kjer se je pred tedni sprožil zemeljski plaz.

Na pristaniški kapitaniji so povedali, da je veter ponoči oslabel, tako da je pristanišče od 2. ure spet odprto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje