N1 STUDIO: Cepljenje, meje, šole … bo jeseni šlo brez zaprtja države?

Koronavirus 15. Jul 202112:25 > 15:13 0 komentarjev
N1 STUDIO: Cepljenje
BOBO

Bo Slovenija strategijo za boj proti covidu-19 postavila na glavo? Na dan pomembnih glasovanj v parlamentu, ko v veljavo spet stopa nov režim na meji, za septembrski začetek šolskega leta pa še ni znano, kakšni so načrti, so predsedniki koalicijskih strank napovedali skupno novinarsko konferenco. O vsem tem je bil govor v oddaji N1 STUDIO.

Gosti v današnji oddaji N1 STUDIO so bili Mateja Logar, infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19, Lado Bradač, generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge, ter Branimir Štrukelj iz sindikata vzgoje in izobraževanja.

Z infektologinjo Logar je bil govor o morebitnem obratu v strategiji za boj proti koronavirusu – premier Janez Janša je namreč včeraj sporočil: “Zdaj je na vas. Ne stroka, ne EU, ne vlada ne morejo narediti nič več. Cepimo se! Ne potrebujemo novih omejitev, le odgovornost in solidarnost.”

Tudi minister za obrambo in podpredsednik vlade Matej Tonin meni, da zapiranja javnega življenja in dejavnosti več ne bi smelo biti. Podobno spremembo strategije je že napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Mateja Logar je povedala, da je cepivo na voljo že kar nekaj časa in pomanjkanja ni. “Glavna tendenca je, da se cepi čim več ljudi in ukrepi ne bodo več potrebni. Če se bomo cepili, bomo imeli bistveno manjše število okužb. To pa je odločitev vsakega posameznika. Vsak mora razumeti, da prispeva, če se cepi, k normalnemu življenju, takšnemu, ki smo ga poznali leta 2019. Doseči pa moramo tudi, da bo zdravstveni sistem vzdržen.”

“Težko rečem, da se zdaj vse prevali na ljudi. Kot stroka smo o varnosti in učinkovitosti povedali že veliko. Gre bolj za to, kako tiste, ki se še niso odločili za cepljenje, o tem prepričati. Doseči moramo torej tisti segment, ki meni, da bomo 60-odstotno precepljenost dosegli tako, da se bodo ‘pač drugi cepili’.”

“Splošni ukrepi, kot so vzdrževanje distance, higiena rok, po potrebi nošnja maske in prezračevanje prostorov, zagotovo ostajajo. Za ostalo pa bomo videli,” je dejala infektologinja Logar. “Vsekakor vsi upamo, da se bo interes za cepljenje še dodatno povečal. Ko so se številke začele zmanjševati, se je pojavil občutek, da se zdaj ni treba cepiti, ker je vse v redu. A gledati moramo na jesen in zimo, ko je tudi sezona okužb dihal.”

Nov režim na meji

Bradač pa je v oddaji N1 STUDIO o tem, kaj pomeni nov odlok, ki je začel veljati danes, povedal, da bo ta zadeve predvsem poenostavil. Ljudje bodo po njegovih besedah tako lažje razumeli, kaj potrebujejo za prehod meje – torej dokazilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali negativnem testu na koronavirus. “Upam, da bo ta odlok ostal vsaj kakšen mesec, da ne bo prehitro kakšnih sprememb.”

“Z odlokom nismo želeli komu nagajati, želeli smo olajšati stvari. /…/ Upam, da ljudje te spremembe sprejemajo z razumevanjem,” je še dodal Bradač. “Namen cepljenja je poskrbeti zase in za svoje bližnje.”

“Tudi za stroko bi bilo lažje, če bi bile stvari manj spremenljive,” je ob tem dodala Mateja Logar. “Te spremembe, ki so se dogajale, so bile predvsem na račun pojava delta različice. V tednu ali dveh bo delta vsekakor postala prevladujoča. Alfa je postala prevladujoča v 12 tednih, tako da bo delta, ki je bolj kužna, v 14 dneh predvidoma vodilna različica.”

Motivi za cepljenje so različni, in s tem ni nič narobe, pomembno je le, da se cepimo.

– Mateja Logar

“Policisti pri svojem delu ne zaznavajo večjih težav. Ljudje so na potovanje dobro pripravljeni. Mogoče je pomembno poudariti, da se pogoj za vstop na Hrvaško začne pri 12 letih, pri nas pri 15 letih,” je opozoril Bradač.

Trenutno je v Evropi problematična predvsem Španija. O okužbah pri ljudeh, ki so se od tam vrnili, poročajo tudi v drugih državah, ne le pri nas. “Pri ljudeh, ki se vračajo iz Hrvaške, ne zaznavajo velikega števila okužb,” je povedala vodja svetovalne skupine za covid-19.

“Zaenkrat moramo pri pogoju PCT ohranjati tudi črko T, torej testiranje. Precepljenost ni dovolj visoka, da ljudem tega ne bi omogočili. Mislim, da do ukinitve črke T ne bomo prišli. Menim pa, da bo hitri antigenski testi postali samoplačniški, ne bodo šli več iz proračuna države,” pa je povedala o pogoju PCT.

Nov odlok predvideva, da vsi potniki ob vstopu v državo predložijo dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT), sicer morajo v karanteno. Izjema so otroci, mlajši od 15 let, dvolastniki in tranzitni promet, ne pa tudi dnevni migranti.

Kaj pa šola?

Veliko negotovosti je tudi v povezavi z jesenskim začetkom šole. Včeraj je Sviz opozoril, da je predstavitev smernic, ki je predvidena za 24. avgust, absolutno prepozna, pa tudi da na šolskem ministrstvu iz priprav izključujejo praktike.

“Tako učenci kot starši in učitelji bi si želeli čim prej vedeti, kaj bo jeseni. Odločitve pa so se pri nas do zdaj sprejemale praktično čez noč. Drugi problem je, da zaposleni v vzgoji in izobraževanju v pogovore, razprave in predloge rešitev niso vključeni,” je v N1 STUDIO povedal Branimir Štrukelj.

Kot je dejala Logar, svetovalna skupina čaka na pobudo šolskega ministrstva. Za zdaj veliko stvari še ni dorečenih. “Sistem PCT je za zaposlene, učence, dijake in študente, najbolj zanesljiva rešitev za to, da pouk poteka v živo, ne na daljavo.”

“Že več kot leto dni poudarjamo, da bi morali narediti več na preventivnih akcijah. Pomembno bi bilo prezračevanje prostorov, a v to ne vlagamo nič. Osnovna šola v Kranju se je za to na primer odločila sama. Pri nas za to ni nobenega posluha,” je povedal Štrukelj.

“Vztrajamo pri tem, da cepljenje v šolstvu ostane prostovoljno, a spodbujamo vse zaposlene, da se cepijo. A ne verjamemo v prisilo, menimo, da bi to konflikte še dodatno poglobilo.” Želeli bi si tudi, da bi obstajalo zaupanje v ljudi, da bodo doma izvajali samotestiranje. “Zaupanje je ključno,” se strinjata tako Branimir Štrukelj kot Mateja Logar, ki je dodala še, da je pozitivna komunikacija tek na dolge proge.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!