Na 1800 metrih iskali Francoza: bil je nepripravljen za sneg in slabo informiran

Slovenija 01. Jul 202314:02 2 komentarja
Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Gorska Reševalna Zveza Slovenije/FACEBOOK

Na območju gore Jalovec se je okoli 23. ure začelo iskanje pogrešanega francoskega pohodnika. Edini znani podatek je bila lokacija, posredovana prek aplikacije na telefonsko številko v Franciji, ki ga je locirala v območje pod Kotovim Sedlom na 1.800 metrih. Pohodnika jim je uspelo najti s pomočjo helikopterja, zjutraj pa so ga prepeljali v dolino.

Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, so pohodnika po preletu helikopterja locirali na drugi strani gore pod Velikim Ozebnikom nad dolino Tamar. Bovški gorski reševalci so spremljali in usklajevali potek iskanja pogrešane osebe, reševalno akcijo so nadaljevali reševalci postaje Rateče.

Po informacijah, ki so jih danes posredovali s Policijske uprave Kranj, je policija prijavo o pogrešanem francoskem državljanu v gorah prejela nekaj pred polnočjo in takoj sprožila iskalne aktivnosti, pri čemer so aktivirali tudi helikopter letalske policijske enote, ki je opremljen z reflektorjem in kamero.

Posadka policijskega helikopterja je po njihovih navedbah med zahtevnim nočnim iskanjem Francoza nato našla na območju Goličice ob Jalovcu nad dolino Tamar, informacijo o tem pa takoj posredovala centru za obveščanje in gorskim reševalcem, ki so zjutraj ob pomoči vojaškega helikopterja opravili reševanje. Poškodovanega pohodnika je helikopter Slovenske vojske v dolino prepeljal danes zjutraj okoli 7.30, poroča uprava za zaščito in reševanje.

PU Kranj
PU Kranj

V desetih dneh 33 intervencij

Kot so še pojasnili policisti, je bil francoski državljan o poti slabo informiran in nepripravljen za sneg v visokogorju. “Pri sestopanju mimo Jalovca proti dolini Tamar je zgrešil pot in obstal na zasneženem brezpotju. Bil je nepoškodovan in za območje neustrezno opremljen, saj je tam še vedno potrebna zimska oprema,” so dodali.

Sicer pa so gorski reševalci imeli delo že čez dan. Nekaj pred poldnevom se je na melišču pod Prestreljenikom na Kaninu pri padcu poškodovala tuja mladoletna oseba. Gorski reševalci iz Bovca so zaradi slabih vremenskih razmer poškodovanko prenesli nižje, kjer jo je prevzela dežurna ekipa in jo z vojaškim helikopterjem prepeljala v bolnišnico na Jesenice.

Tja je helikopter prepeljal tudi tujo planinko, ki si je okoli 15. ure pri sestopu s Triglava proti Staničevi koči poškodovala nogo. Zvečer, okoli 18.30, pa se je alpinistka zaplezala na Kaptanskem grebenu pod Brano v Kamniških Alpah. Kamniški reševalci in dežurna ekipa z Brnika so poškodovano plezalko s helikopterjem prepeljali v dolino.

Gorski reševalci so v zadnjih desetih dneh posredovali pri kar 33 nesrečah, kar predstavlja več kot tri intervencije na dan, je Gorska reševalna zveza Slovenije zapisala na svoji Facebook strani. Največ intervencij je bilo na območjih gorskih reševalnih služb Bohinj, Jezersko, Bovec in Tolmin.

Dežurna ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je bila aktivirana 18-krat, na akciji je v povprečju sodelovalo osem gorskih reševalcev. Sočasno s helikoptersko pomočjo poteka tudi klasično reševanje, saj se lahko zgodi, da se vremenske razmere v gorah hitro spremenijo in helikopter ne more do ponesrečenca ali pride do intervencije, kjer je helikopterska pomoč bolj nujna, so navedli.

Samo dobra oprema ni dovolj

V preteklih dneh je pri poškodbah v gorah večinoma šlo za lažje poškodbe, kot so zvin gležnja, zdrs in pomoč zaradi nepoznavanje terena, pri čemer so gorski reševalci reševali kar nekaj turistov in tudi otroke.

Pri gorski reševalni zvezi so ob tem ponovno opozorili na nevarnost pri prečenju snežišč in pomembnost uporabe primerne opreme, kot so dereze in cepin. “Če se na turo odpravite z otroci, dobro razmislite in izberite cilje, ki so jih otroci zmožni. Dobro preverite tudi vremensko napoved in se na turo odpravite zgodaj zjutraj,” so pozvali.

“V primeru, da se vam zgodi nesreča ali zaidete v težave, pokličite 112 in mesta nesreče nikar ne zapuščajte, ampak počakajte gorske reševalce, da pridejo do vas,” še svetujejo gorski reševalci.

Na slabo pripravljenost pohodnikov pa so danes opozorili tudi na PU Kranj. Po njihovih navedbah so na ture slabo pripravljeni in pretežno o njih zelo slabo informirani tuji državljani.

Zato so ob tem turistične delavce, ki tujcem nudijo nastanitve, pozvali, da te informirajo o zahtevnosti slovenskih gora ter predlagajo vključitev licenciranih planinskih in gorskih vodnikov v njihove ture. “Samo dobra oprema namreč ni dovolj. Ključni elementi so znanje, izkušnje, odgovornost in sposobnost prepoznavanja nevarnosti ter sprejemanje pravih odločitev,” so izpostavili in ob tem na previdnost v gorah opozorili tudi slovenske obiskovalce gora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje