Na Bledu bodo poskrbeli za red: posedati, kopati in sončiti se ne smete povsod

Slovenija 13. Mar 202321:12 11 komentarjev
Bled
PROFIMEDIA

Javni zavod Turizem Bled je prejšnji teden objavil javno pismo, v katerem obiskovalce naproša, naj spoštujejo red ob jezeru. V času množičnega turističnega obiska se turisti namreč kopajo, sončijo in si organizirajo piknike na območjih, ki temu niso namenjena. Letos jih bodo na Bledu o tem aktivno ozaveščali in opozarjali, v skrajnem primeru pa tudi finančno kaznovali.

“Parki ob jezeru niso namenjeni sončenju in kopanju, pač pa nudijo pestro parkovno ureditev, namenjeno sprehodom in uživanju v blejskih razgledih, hkrati pa so s svojo vegetacijo podpora jezeru,” so v “Zelenem pismu vsem prijateljem in prijateljicam Bleda” zapisali na uradni spletni strani priljubljenega turističnega bisera.

Ta v zadnjih letih ob svoje jezero privablja vse več turistov, ameriški CNN ga je nedavno uvrstil tudi na seznam 25 najlepših krajev na svetu. Po lanskem poletju, ko so zgolj julija v nastanitvenih obratih v gorskih občinah, največ prav na Bledu, imeli več kot milijon turističnih prenočitev, v javnem zavodu Turizem Bled tudi letos pričakujejo uspešno turistično sezono. Prav zato so že sedaj začeli ozaveščati, kaj je na Bledu (ne)zaželeno, dovoljeno in prepovedano. V višku poletne sezone, še posebej ob visokih temperaturah, se namreč veliko turistov kopa, sonči in poseda tam, kjer to ni dovoljeno, je za N1 razložila Romana Purkart s Turizma Bled.

Lokacije, kjer je kopanje prepovedano, so že več let določene z občinskim odlokom o javnem redu in miru ter že od leta 2017 jasno označene z opozorilnimi tablami. Vsako leto potekajo tudi preventivne akcije, s katerimi želijo preprečiti, da bi se ljudje kopali in sončili tam, kjer to ni dovoljeno.

Kopati se je na Bledu namreč dovoljeno le na Grajskem kopališču, ki ima za kopanje vso potrebno infrastrukturo, pa tudi na kopališču Velika Zaka za obiskovalce Campinga Bled.

Blejsko jezero
Tina Kosec/BOBO

Kot navaja omenjeni odlok, je na območju blejske občine prepovedano:

  • kopanje, sprehajanje in zadrževanje v kopalkah na Blejskem otoku in v parkovnem priobalnem pasu Blejskega jezera v območju od Grajskega kopališča do Grand hotela Toplice, razen na za to določenih mestih;
  • hoditi po javnih zelenih površinah ob jezeru izven dovoljenih in urejenih javnih poti ter na njih ležati, postavljati ležalnike, mizice, bivake, šotore, ponjave in dežnike oziroma senčnike, če se s tem uničuje zaraščenost ali povzroča erozija;
  • kopati se in ribariti na območju, kjer to ni dovoljeno oziroma se lastniku s tem povzroča škoda z uničevanjem priobalnega pasu;
  • postaviti premične objekte in vse vrste opreme na travnatem delu javne površine, razen s soglasjem občine.

Za neupoštevanje pravil 200 evrov kazni

Območja, kjer kopanje, sončenje in posedanje po parkih ni dovoljeno, bodo strogo varovali, je povedala Purkart. Gre za območje od Grajskega kopališča do hotela Toplice, največkrat so kršitve opazili na območju Zdraviliškega parka in Jezerske promenade. Prepoved kopanja je tam jasno označena z opozorilnimi tablami. Če obiskovalci pravil še naprej ne bodo upoštevali, lahko od občinskih redarjev prejmejo 200 evrov kazni.

Romana Purkart je sicer pomirila, da ne bodo naganjali ljudi, ki se bodo usedli pod drevo in opazovali jezero, temveč tiste, ki si s seboj denimo prinesejo napihljive blazine in prostor uporabljajo kot kopališče, saj, tako Purkart, temu park ni namenjen.

Na Bled zadnja leta prihaja vedno več turistov iz velemest, ki so navajeni, da so parki namenjeni prav sedenju in uživanju v naravi, a kot je poudarila Purkart, je na Bledu situacija malce drugačna. Bled je namreč le streljaj od gozdov in zelenja in ne predstavlja oddiha od “betonske džungle” kakor v katerem od večjih mest. Parki ob jezeru imajo dva ključna namena: prvič nudijo zavetje za jezero, drugič pa so namenjeni občudovanju Bleda kot naravne vrednote s čim manj poseganja v naravni prostor.

Težavo s turisti so prejšnja leta na Bledu reševali z informatorji domačini, ki so turistom v parkih pojasnili, kaj se tam sme in česa ne. V večini primerov je bil sistem uspešen, je razložila Purkart, saj so se kršitelji takoj opravičili in premaknili na primernejše mesto.

Bled
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje