Na Brniku odprli nov potniški terminal, kmalu pridejo tudi letala

N1 video 16. Jun 202110:07 > 18:55 0 komentarjev

Na brniškem letališču so odprli nov, 21 milijonov evrov vreden potniški terminal. Prek njega lahko v svet odpotuje do 1250 potnikov na uro, prvi ga bodo preizkusili v začetka julija, ko se začne tudi predsedovanje EU. Trenutno je z Brnika mogoče leteti v osem evropskih mest, a se kmalu obetajo spremembe. Od poletja bo mogoče redno leteti na 16 destinacij, od septembra tudi v Dubaj.

Sodobno opremljen terminal se razteza na 10.000 kvadratnih metrih. Povečali so prostor za varnostno kontrolo, postavili novo avtomatizirano sortirnico prtljage in odprli več točk za prijavo na let. Njegova zmogljivost je 1250 potnikov na uro.

V novih prostorih bodo potnikom, ki bodo čakali na let, na voljo brezcarinska prodajalna, bar in restavracija, pa tudi terasa s pogledom na letališko ploščad in Alpe. Opremili so tudi salon za poslovne potnike.

Terminal so zasnovali v arhitekturnem biroju Plan B, zgradilo pa ga je podjetje GIC Gradnje. Temeljni kamen so položili 18. julija 2019, gradnjo so tako zaključili v manj kot dveh letih. Stala je okrog 17 milijonov, oprema pa še dodatne štiri milijone evrov.

Z gradnjo nadaljevali kljub epidemiji

Nov potniški terminal je bil v načrtih letališča že od leta 2008. A je te najprej preprečila gospodarska kriza, nato pa težave (takrat še) nacionalnega letalskega prevoznika Adrie Airways, največjega poslovnega partnerja letališča.

Leta 2015 je letališče prevzel nov lastnik, Fraport, ter obljubil investicije in razvoj. Terminal so začeli graditi pred dvema letoma. Vmes se je zgodil stečaj Adrie, nato pa še epidemija.

“Z gradnjo terminala smo nadaljevali tudi med epidemijo, v kateri je bila letalska industrija ena od bolj prizadetih,” je povedal poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir. “Slovenija potrebuje letalsko povezljivost, sodobno letališče pa je platforma, ki to omogoča.”

Janša napovedal železnico Brnik–Ljubljana

Predsednik vlade Janez Janša se je v svojem nagovoru vodstvu nemške družbe zahvalil za njihovo investicijo. “Na letališču je videti veliko razliko, odkar je njegov lastnik postal Fraport,” je povedal in dodal, da so dobre letalske povezave, ki jih bo omogočil tudi novi terminal, ključne za slovenski turizem in gospodarstvo.

“Ena od osrednjih stvari, ki nam še manjka, je hitra železniška povezava do prestolnice in vlada je trdno odločena, da naredi ta korak,” je napovedal Janša, ki je prepričan, da bodo letalske družbe, ki so napovedale prihode, Slovenijo povezovale s svetom tudi po koncu predsedovanja.

Obeta se več letalskih povezav

Trenutno tabla z odhodi in prihodi ne kaže prav obetavne podobe, saj z ljubljanskega letališča dnevno odleti manj kot deset letal. A bo kmalu bolje, obljubljajo pri Fraportu.

Terminal Brnik Terminal Brnik
N1
Terminal Brnik Terminal Brnik
N1
Terminal Brnik Terminal Brnik
N1
Terminal Brnik Terminal Brnik
N1
Terminal Brnik Terminal Brnik
N1
Terminal Brnik Terminal Brnik
N1
Terminal Brnik Terminal Brnik
N1

Z Brnika redno leti osem letalskih družb: Aeroflot (trikrat tedensko v Moskvo), Air France (trikrat tedensko v Pariz), Air Serbia (petkrat tedensko v Beograd), easyJet (dvakrat tedensko v London, Gatwick), LOT Polish Airlines (dvakrat tedensko v Varšavo), Lufthansa (devetkrat tedensko v Frankfurt), Transavia (dvakrat tedensko v Amsterdam) in Turkish Airlines (trikrat tedensko v Istanbul).

Od poletja bo mogoče redno leteti na 16 destinacij, poleg zgoraj naštetih bodo leteli še: To Montenegro v Tivat (predvidoma od 27. junija), Brussels Airlines v Bruselj (predvidoma od 28. junija), Wizz Air v Bruselj-Charleroi (predvidoma od 28. junija), SunExpress v Antalyo (predvidoma od 18. junija), British Airways v London na letališče Heathrow (predvidoma od 5. julija), Swiss International Airlines v Zurich (predvidoma od 2. julija), easyJet v London, Luton (predvidoma od 25. julija), Iberia v Madrid (predvidoma od 2. avgusta) in flydubai v Dubaj (predvidoma od 24. septembra).

Obeta se tudi ponovna oživitev čarterskega prometa. Turistične agencije bodo z Brnika organizirale potovanja na grške otoke, v turško Antalyo, v egiptovski Sharm-El-Sheikh in Hurghado, v Barcelono, na Madeiro in Tenerife.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!