Na dan volitev tudi Ljubljanski maraton: bo omogočen nemoten dostop do volišč?

Slovenija 30. Avg 202215:30 2 komentarja
Maraton
Žiga Živulović jr./BOBO

Datum predsedniških volitev sovpada z Ljubljanskim maratonom. Ker bi lahko zapore cest ovirale dostop volilcev do volišč, je Državna volilna komisija organizatorje pozvala, naj omogočijo nemoten dostop oziroma maraton prestavijo.

Na dan predsedniških volitev bo v Ljubljani potekal tudi Ljubljanski maraton. Ob tem Državna volilna komisija (DVK) opozarja, da morajo organizatorji volilcem med 7. in 19. uro na dan volitev zagotoviti neoviran dostop do volišč. Zaradi zapor cest v času maratona je lahko dostop do volišč močno otežen in nekaterim celo onemogočen.

Zato DVK organizatorje maratona opozarja, naj z vidika uresničevanja volilne pravice zagotovijo nemoten dostop do volišč v času glasovanja oziroma v nasprotnem primeru razmislijo o možnosti prestavitve termina maratona. DVK bo o tem obvestila tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in Upravno enoto Ljubljana, so sporočili.

Na seji je DVK sprejel tudi rokovnik volilnih opravil za izvedbo volitev v državni svet, ki bodo 23. in 24. novembra, ter rokovnik za izvedbo lokalnih volitev, ki bodo 20. novembra.

Roki za volilna opravila za volitve v državni svet začnejo teči 1. septembra. Predstavniki lokalnih skupnosti lahko kandidaturo za člana državnega sveta – predstavnika lokalnih interesov vložijo do vključno 23. oktobra, interesne organizacije pa lahko kandidature za člane državnega sveta – predstavnike funkcionalnih interesov vlagajo do vključno 24. oktobra. Volitve predstavnikov lokalnih interesov v državnem svetu bodo 23. novembra, volitve predstavnikov funkcionalnih interesov pa 24. novembra, so sporočili iz DVK.

Roki za volilna opravila za izvedbo volitev županov in občinskih svetnikov začnejo teči 5. septembra. Politične stranke lahko kandidate za lokalne volitve določajo do 20. oktobra, kar je tudi skrajni rok za zbiranje podpore skupin volilcev in vlaganje kandidatur. Lokalne volitve bodo 20. novembra, morebitni drugi krog volitev župana, kjer bo to potrebno, pa 4. decembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje