Na dveh koncih Slovenije korenje s preveč kadmija, sploh otroci naj ga ne pojedo

Slovenija 29. Okt 202318:18 6 komentarjev
korenje
Foto: PROFIMEDIA

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi presežene vrednosti kadmija v korenju slovenskega porekla na svoji spletni strani objavila dve opozorili. Našli so ga v Vrtnarstvu Čebron v Šempetru pri Gorici in na kmetiji Irene Pust Rangus v Šmarjeških toplicah. Če ste na teh dveh mestih kupili korenje, Uprava za varno hrano poudarja, naj ga dojenčki in otroci ne pojedo, tvegali pa bi tudi odrasli.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi presežene vrednosti kadmija v korenju na svoji spletni strani objavila dve opozorili.

Iz prodaje so odpoklicali nepakirano korenje slovenskega porekla, ki ga je dobavila Kmetijska zadruga Cerklje, med rednim nadzorom pa so ga odkrili 3. oktobra odkrili v Vrtnarstvu Čebron v Šempetru pri Gorici.

Vsebnost kadmija v korenju, odkritem v Vrtnarstvu Čebron, je bila takšna, da je uprava za varno hrano zapisala, da naj ga tisti, ki so ga kupili, ne zaužijejo. Da je sicer tveganje za zdravje odraslih sprejemljivo, za zdravje otrok in dojenčkov pa ne. 

V drugem obvestilu pa je uprava za varno hrano opozorila še na korenje s preveliko vsebnostjo kadmija proizvajalca Irene Pust Rangus iz Šmarjeških toplic, kjer je pa je bi bila v odvzetem vzorcu, tako Uprava za varno hrano, vsebnost kadmija takšna, da predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje tako dojenčkov in otrok kot tudi odraslih.

Zato naj kupci, ki so to korenje kupili, tega korenja ne zaužijejo. Lahko ga vrnejo na mesto nakupa.

Kot piše na spletni strani Nacionalnega instituta za varovanje zdravje, je kadmij rakotvoren, kopičenje v ledvicah lahko povzroči okvaro ledvic, ki posledično začnejo izločati beljakovine, sladkorje in aminokisline v urin.

Kopičenje kadmija v telesu povzroča tudi motnje v metabolizmu kalcija, fosforja in vitamin D, posledično pa osteomalacijo (zmanjšana mineralizacija in mehčanje kosti) ali osteoporozo (izguba gostote in krhkost kosti). Ni povsem jasno, ali do tega pride zaradi predhodne okvare ledvic ali neposrednega vpliva kadmija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje