Golob napovedal znižanje DDV na energente, regulacijo cen plina, vavčerje

Gospodarstvo 20. Jul 202212:12 > 19:46 8 komentarjev

Po posvetu vodij parlamentarnih strank in strokovnjakov s posameznih področij na temo spopadanja z energetsko in prehransko draginjo, ki državo čaka jeseni, so udeleženci pogovor ocenili kot konstruktiven. Golob je napovedal dva interventna zakona, za katera bo iskal podporo opozicije: s prvim bi poenotili pogoje za vse neindustrijske odjemalce elektrike in zemeljskega plina, z drugim bi znižali DDV na vse energente. Napovedal je tudi regulacijo cen plina na "vzdržen nivo" za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in javne zavode, o kateri bodo jutri razpravljali na seji vlade, ter energetske vavčerje.

Politični vrh se je sestal na posvetu, ki ga je premier Robert Golob sklical na temo draginje. Od članov vlade so se ga udeležili še infrastrukturni minister Bojan Kumer, finančni minister Klemen Boštjančič in minister za delo Luka Mesec, ki pa je bil vabljen kot koordinator Levice. Namesto gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je službeno na Češkem, je na posvet prišel njegov državni sekretar Dejan Židan.

Posveta so se udeležili tudi nekateri strokovnjaki na energetskem in ekonomskem področju: šef Plinovodov Marjan Eberlinc, šef Elesa Aleksander Mervar ter ekonomisti Matej Lahovnik, eden glavnih svetovalcev prejšnje vlade, Bogomir Kovač, Janez Prašnikar in Mojmir Mrak

Golob: Najprej zaščitimo ranljive, nato tudi gospodarstvo

Nahajamo se v precej izjemni situaciji, predstavljeni so bili ukrepi, kako blažiti prihodnje stanje in kakšne so lahko posledice, je po sestanku dejal Golob. Izrazil je zadovoljstvo, ker je bila razprava “strokovna in konstruktivna”. Kot takšno jo je ocenilo tudi več drugih udeležencev posveta. Nekateri naši sogovorniki iz koalicijskih vrst niso skrivali presenečenja nad umirjenim nastopom prvaka največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše. Po njihovih besedah Janša ni nasprotoval predlogom vlade za blažitev draginje niti ni izrekel kakšnih kritik na račun vladajočih.

“Praktično med političnimi strankami ni bilo razhajanj glede tega, kako ukrepati. Ukrepati moramo hitro in odločno, da najprej zaščitimo najbolj ranljive, v tem primeru prebivalstvo. V naslednjem koraku pa ne smemo pozabiti na gospodarstvo, da se to ne ustavi,” je poudaril Golob. Ob tem je dodal, da vladajoči poslušajo gospodarstvo, a morajo najprej pomagati prebivalstvu.

Šef Plinovodov Eberlinc je med drugim  predstavil analizo združenja evropskih plinskih operaterjev o tem, kaj bi se zgodilo, če se dobave ruskega plina ustavijo. “Ta načrt nam daje smernice, kako naj se vsaka država pripravi, da ne pride do zaustavitev dobav odjemalcem – ne le zaščitenim, tudi industriji. Nihče v EU nima interesa, da bi se gospodarstvo ustavilo. Moramo biti pripravljeni na najslabše, a hkrati delamo vse, da bomo lahko normalno preživeli zimo,” je dejal Golob. O načrtu smo na kratko pisali tukaj.

Znižanje DDV, regulacija cen plina

Predsednik vlade je napovedal določene interventne zakone, ki jih bodo poskušali kar najhitreje spraviti skozi parlamentarno obravnavo. S prvim bi izenačili vse odjemalce elektrike in zemeljskega plina. Lani se je namreč izkazalo, da so najvišje položnice prejemali ljudje v večstanovanjskih stavbah, ki so padle pod poslovni odjem in ne v zaščiteno kategorijo gospodinjskega odjema. Drugi zakon naj bi prinesel znižanje DDV na vse energente z 22 odstotkov na 9,5 odstotka. To vključuje električno energijo, zemeljski plin, biomaso, kurilno olje in daljinsko toploto, je naštel premier. Oba ukrepa bodo sprejemali z interventnim zakonom, zato želijo sodelovanje opozicije.

Golob je, kot že večkrat do zdaj, napovedal tudi regulacijo cen plina, kar bodo obravnavali na jutrišnji seji vlade. Cene energenta, ki je trenutno na trgu sedemkrat dražji kot lani spomladi, naj bi znižali na “vzdržen nivo” za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in javne zavode. Premier je napovedal še energetske vavčerje, ki naj bi bili v nasprotju z ukrepi Janševe vlade ciljani, in sicer naj bi jih dobili prejemniki socialnih pomoči.

Vsi ukrepi naj bi začeli veljati s septembrom, torej pred začetkom ogrevalne sezone. Kot je povedal Golob, od opozicije niso zahtevali kakšne garancije, da bo ukrepe podprla, temveč so ji želeli ukrepe predstaviti. Po današnjem konstruktivnem posvetu je premier optimist in zapletov ne pričakuje. “Vsi se zavedamo, da gre za korist ljudi,” je poudaril.

Še en sestanek

Janša, ki ga je na sestanku spremljal podpredsednik sveta SDS Rado Gladek, je po posvetu dejal, da je bil tisti del, ko so stanje predstavili strokovnjaki, zelo koristen. “Vlada je nekatere ukrepe napovedala. Če držijo besede, izrečene na koncu posveta, bo sledil še en sestanek, ko bodo ukrepi bolj konkretizirani in preliti na papir,” je poudaril prvak največje opozicijske stranke.

SDS je predlagala, da sredstva za krotenje stroškov draginje in tudi naslavljanje inflacije jemljejo iz “visokih dobičkov” proizvajalcev električne energije. “Tudi slovenski proizvajalci prodajajo energijo po ceni, ki je petkrat višja od proizvodne cene,” je dejal Janša. Dodal je, da ima Slovenija svoje nahajališče zemeljskega plina. Fracking v Petišovcih je bil sicer tik pred letošnjimi državnozborskimi volitvami, torej v času Janševe vlade, prepovedan. “Rekli so, da izkoriščanje ni racionalno, a zdaj so cene bistveno višje. To bi bilo treba ponovno preveriti,” je po posvetu poudaril prvak SDS.  Ob tem je izpostavil še neizkoriščene zaloge biomase, kot strateško potezo je navedel gradnjo drugega bloka nuklearke, ki da so jo danes tisti, ki so povedali svoje mnenje, soglasno podprli.

Janša je sicer ob prihodu na posvet dejal, da je skrajni čas, da vlada pripravi ukrepe, s katerimi se bo uravnoteženo naslovilo probleme, ki jih imajo z draginjo gospodarstvo, kmetijstvo in ljudje. “Ta ni le posledica vojne v Ukrajini, temveč ekonomske situacije po tem, ko se je natisnilo veliko denarja in inflacija dodatno stiska draginjski vijak,” je dodal.

Na vprašanje, ali bo torej SDS podprla smiselne predloge, pa je odgovoril,  da je njihova stranka “vedno pripravljena podpreti ukrepe v korist ljudi in tako bo tudi tokrat, ne glede na to, kdo je v vladi”.

Iz opozicijske NSi sta se posveta udeležila predsednik stranke Matej Tonin in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj.  “Seznanili smo se s tem, kaj nas čaka jeseni, in mislim, da smo začrtali tudi nekaj konstruktivnih predlogov z izzivi, ki nas čakajo. Ponovno se dobimo avgusta,”  je bil po srečanju zadovoljen Tonin.

Že ob prihodu na sestanek pa je izpostavil, da Slovenijo čakajo pomembni izzivi. “Če želimo dosegati zmage, morata leva in desna politika sodelovati.” Ob tem je navedel, da se NSi zavzema za znižanje DDV in za uvedbo vavčerjev, so pa krščanski demokrati pripravljeni podpreti najboljše predloge – ne glede na to, kdo jih poda.

Ali bi bilo lahko današnje srečanje uvod v bolj dolgoročno in tesnejše sodelovanje koalicije in opozicije, smo povprašali prvega moža NSi.  “To bi bilo koristno. Zdi se mi pomembno, da bi vlada našla neko formulo, po kateri bi pri vseh prelomnih in ključnih stvareh za državo sodelovala z opozicijo. Več kot se bomo pogovarjali, manjše bodo možnosti za konflikt. Z manj konflikti pa veste, da so vedno boljši tudi rezultati,” je odgovoril Tonin. Kot dobrodošlo je ocenil, če bi prišlo do formalizirane oblike sodelovanja med koalicijo in opozicijo, kar se je v preteklosti že zgodilo. “Če je današnji posvet nastavek takšne organiziranosti, je to lahko samo koristno,” je dodal Tonin. Spomnimo, da sta na primer v času prve Janševe vlade sporazum o sodelovanju z vladajočimi podpisali dve opozicijski stranki: poleg SNS Zmaga Jelinčiča še Socialni demokrati pod vodstvom Boruta Pahorja.

Pričakovanje o sodelovanju opozicije pri spopadanju z energetsko in prehransko draginjo so ob prihodu na posvet izrazili tudi v SD in Levici.  “Izzivi pred nami niso le izzivi koalicije, ampak izzivi za celotno državo,” je poudaril koordinator Levice Luka Mesec.  Na vprašanje N1, ali  je po njegovem mnenju mogoče globlje sodelovanje s SDS, pa je odgovoril, da v to dvomi. “Če bi se uspeli dogovoriti, da vsaj nehajo metati polena pod noge, kot so počeli v prvih dveh mesecih, bi bil že uspeh,” je dodal Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje