Smrtonosni napadi na cerkve in sinagoge v ruskem Dagestanu

Svet 24. Jun 202406:40 1 komentar

V napadih na policiste, cerkve in sinagoge v ruski severnokavkaški republiki Dagestan je umrlo več ljudi. Med mrtvimi je najmanj 15 policistov, duhovnik in varnostnik, pa tudi pet napadalcev. Policija je medtem sporočila, da je protiteroristična operacija proti napadalcem končana. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Na pravoslavni praznik binkošti so strelci napadli mesti Derbent in Mahačkala na severu Kavzkaza.

Cilj napadov sta bili cerkvi in sinagogi. V največjem mestu Dagestana so ubili duhovnika pravoslavne cerkve, prav tako pa so napadalci ubili 15 policistov.

Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti ljudi v temnih oblačilih, ki streljajo na policijske avtomobile, preden na prizorišče prispe kolona reševalnih vozil. V Derbentu, kjer živi judovska skupnost, srelci napadli sinagogo in cerkev, nato pa so stavbi še zažgali.

Dagestan, eden najrevnejših delov Rusije, ima pretežno muslimansko prebivalstvo. Med letoma 2007 in 2017 je džihadistična organizacija, imenovana Kavkaški emirat in pozneje Islamski emirat Kavkaza, izvajala napade v Dagestanu in sosednjih ruskih republikah.

Po marčevskem napadu na prizorišče Crocus City Hall v bližini Moskve so oblasti s prstom pokazale na Ukrajino in Zahod, čeprav je odgovornost za napad prevzela Islamska država.

Takrat je ruski predsednik Vladimir Putin vztrajal, da “Rusija ne more biti tarča terorističnih napadov islamskih fundamentalistov”, saj da je “edinstven primer medverske harmonije ter medverske in medetnične enotnosti”. Vendar je ruska notranja varnostna služba FSB pred tremi meseci sporočila, da je preprečila napad Islamske države na moskovsko sinagogo.

Nemirna in slabo razvita regija Severnega Kavkaza – soseda Dagestana je Čečenija, kjer je ruska država v preteklosti bila krvavo vojno proti tamkajšnjim separatistom – velja za eno šibkih točk Rusije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje