Molotovke v hišo državne tožilke: kakšen je komentar tožilstva?

Slovenija 01. Mar 202410:24 > 18:30 8 komentarjev

Na hišo, v kateri živi državna tožilka, je konec februarja nekdo odvrgel molotovke. Na Vrhovnem državnem tožilstvu menijo, da je šlo za načrtovano in organizirano dejanje, ki ga najostreje obsojajo. "Takšna dejanja so nesprejemljiva," se je odzval tudi premier Robert Golob. Ali je bil povod za napad tožilkino delo, za zdaj še ni jasno.

Na hišo, v kateri živi državna tožilka, zaposlena na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, je 25. februarja v zgodnjih jutranjih urah neznanec odvrgel tri steklenice z vnetljivo snovjo, t. i. molotovke, so sporočili z Vrhovnega državnega tožilstva, kjer napad obsojajo.

Kot so navedli, je del vnetljive snovi odneslo na sosednjo hišo, zaradi česar se je vnel požar, ki ga je, v odsotnosti sosedov, sama uspela pogasiti družina državne tožilke.

Dejanje intenzivno preiskujejo koprski kriminalisti, ki so doslej ugotovili, da je neznani storilec s ceste, ki poteka pod dvostanovanjsko hišo, proti objektu odvrgel dve steklenici, napolnjeni z bencinom. Ena je zadela kovinsko ograjo balkona sosednje hiše in tam povzročila požar, druga steklenica pa je pristala na vrtu stanovanjske hiše državne tožilke ter ni povzročila požara ali premoženjske škode, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Kriminalisti doslej niso potrdili, ali je dejanje povezano z opravljanjem funkcije državne tožilke ali iz razloga maščevanja v povezavi z opravljanjem njenega dela.

“Poskus ustrahovanja in vplivanja”

Kot je povedala začasna vodja vrhovnega državnega tožilstva Mirjam Kline, nasilno dejanje na vrhovnem tožilstvu ostro obsojajo, še posebej, če se je zgodilo zaradi opravljanja njenega poklica. Razumejo ga kot poskus ustrahovanja in vplivanja na delo napadene tožilke, hkrati pa kot napad na celotno tožilsko organizacijo. Kline je dodala še, da mora biti predpogoj njihovega dela, preganjanja kriminalnih dejanj, tudi zagotovljena varnost državnih tožilcev.

Kline je povedala, da se oškodovanka sicer ne počuti dobro, a vztraja pri opravljanju svojega dela in poslanstva. Napadena tožilka sicer ne meni, da bi v trenutku napada obravnavala kakšen primer, ki bi lahko bil povod za napad.

Tudi predsednik vlade Robert Golob ostro obsoja vsakršne grožnje ali nasilje, so sporočili iz njegovega kabineta. “Napad na državno tožilko je napad na pravosodje, je napad na državo. Takšna dejanja so nesprejemljiva in nezdružljiva z demokratičnimi vrednotami in spoštovanjem pravne države,” je poudaril Golob. Izrazil je prepričanje, da bodo organi pregona storili vse potrebno, da bodo preprečili nasilje in zagotovili ustrezno zaščito.

V Slovenskem sodniškem društvu so nad novico o napadu na tožilkino hišo prav tako pretreseni. Dejanje ostro obsojajo, napadeni tožilki pa izrekajo vso podporo, so sporočili.

Na napad se je v imenu ministrstva za pravosodje odzvala tudi pravosodna ministrica v odstopu Dominika Švarc Pipan in ga najostreje obsodila: “Današnji napad na državno tožilko ne pomeni samo neposrednega oziroma osredotočenega napada na tožilko in njeno družino, ampak tudi napad in agresijo usmerjeno na državno suverenost, državno varnost in varnost slovenskih državljanov, zato se moramo vsi na takšna ravnanja nemudoma odzvati, ukrepati in storiti vse, da se storilec oziroma storilci izsledijo, da se zaščiti državna suverenost in varnost državljanov.” Dodala je, da bo tudi, ko zapusti ministrsko mesto, storila vse, da zašiti tožilsko neodvisnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje