Na Jesenicah sredi vročinskega vala brez vode. Kaj pravi upravljalec?

Slovenija 17. Jul 202416:26 0 komentarjev
Pipa
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi del na obračališču v Mojstrani je imel del prebivalcev Občine Jesenice danes, sredi vročinskega vala, moteno oziroma prekinjeno dobavo pitne vode. Nekateri občani so se ob napovedi o vnovičnem zaprtju vode vprašali, ali nemara del ne bi mogli zamakniti vsaj za nekaj dni, da ta ne bi potekala sredi najhujše vročine. Kaj odgovarjajo v tamkajšnjem komunalnem podjetju?

Del prebivalcev jeseniške občine je danes ostal brez vode. Nazaj so jo dobili v poznih popoldanskih urah. Vzrok za to so dela v Občini Kranjska Gora, kjer je potekala prestavitev cevovoda na obračališču Mojstrana.

Javno komunalno podjetje Jeko, d. o. o. je sporočilo o moteni oziroma prekinjeni dobavi pitne vode na vodovodnem sistemu Peričnik v torek objavilo na svoji spletni strani, obvestilo pa je Občina Jesenice, kjer imajo že nekaj časa težave s pitno vodo, objavila tudi na družbenem omrežju Facebook. Nekateri prebivalci so ob tokratni vnovični napovedi, da bodo sredi vročine ves dan ostali brez vode, svoje nestrinjanje izrazili kar v komentarjih pod objavo.

Tako je nekatere zanimalo, “ali je res treba take posege opravljati ravno v času največje vročine”, drugi pa so dodali, zakaj se Občina Jesenice ni z Občino Kranjska Gora dogovorila, da bi dela zamaknili za nekaj dni, da ne bi potekala sredi najhujšega vročinskega vala. “Pač v dobro svojih občanov … No, pa saj smo lahko veseli, da so nas vsaj obvestili o prekinitvi, kajne?”

Ker je investitor del na obračališču Mojstrana država, smo ministrstvo za infrastrukturo vprašali, zakaj se investitor in izvajalec del nista odločila, da bi dela na cevovodu zamaknili, zato da del prebivalcev Jesenic v času visokih temperatur ne bi ostal brez pitne vode. Na ministrstvu so za N1 odgovorili, da se prevezava cevovoda izvaja skladno s predhodnim soglasjem njegovega upravljalca, torej javnega komunalnega podjetja Jeko, ki je določil tudi časovno okno za izvedbo prevezave. “Vse aktivnosti na cevovodu se izvajajo skladno z navodili upravljalca, zato predlagamo, da se obrnete nanj,” so dodali.

Kako odgovarjajo v Jeku?

V Jeku so za N1 pojasnili, da je izvedba prevezave cevovoda trajala predvidoma šest ur. Po tem je sledilo ponovno polnjenje sistema, ki bo v polnem obratovanju predvidoma v večernih urah. Da bi v času izvajanja del na obračališču v Občini Kranjska Gora vsaj v intervalih vključevali dobavo vode, so v Jeku zavrnili, češ da to ni mogoče, saj da gre za prevezavo glavnega transportnega cevovoda, ki se mora izvesti na dveh delih hkrati.

O tem, da bi dela preložili na čas, ko bi bile vremenske razmere ugodnejše, so v Jeku poudarili, da gradnja obračališča v Mojstrani na območju posega vključuje tudi zamenjavo azbestno-cementnih cevi transportnega cevovoda Peričnik.

“Gradnja obračališča v Mojstrani je v fazi, v kateri je treba za izvajanje nadaljnjih gradbenih del izvesti dokončanje prestavitve vodovoda in prevezavo tega. Vremenske razmere, glede na napoved v nadaljnjih nekaj dneh, ne kažejo bistveno manjše toplotne obremenitve,” je za N1 pojasnil direktor Jeka Uroš Bučar. Ob tem velja dodati, da je oskrba s pitno vodo motena tudi na območju Občine Kranjska Gora (Kamne), ki se v tem delu oskrbuje iz vodovodnega sistema Peričnik.

Zastarela vodovodna sistema

Jeseničani sicer pogosto ostanejo brez vode. Samo v zadnjem mesecu trikrat. 2. julija je bila dobava pitne vode na vodovodnem sistemu Peričnik prekinjena zaradi nočnih okvar na transportnem cevovodu Peričnik. 11. julija je bila oskrba z vodo motena zaradi rednih vzdrževalnih del na območju Hrušice, danes pa so, kot omenjeno, brez vode zaradi del na obračališču Mojstrana.

Januarja smo poročali, da so bili Jeseničani brez vode ves dan, saj je nastala okvara na transportnem cevovodu Peričnik. Okvaro so v večernih urah odpravili in pitna voda se je vrnila v domove ljudi. Le nekaj dni zatem se je zgodba ponovila. Upravljalec vodovoda Jeko je takrat pojasnil, da lahko Jeseničani glede na stanje in staranje vodovodnega omrežja, ki mu potrebna investicijska vlaganja v obnovo in razvoj ne sledijo, podobne izpade oskrbe s pitno vodo pričakujejo tudi v prihodnje.

Tudi tokrat je direktor Jeka Uroš Bučar za N1 pojasnil, da sta vodovodna sistema Peričnik in Završnica, ki oskrbujeta mesto Jesenice, zastarela in dotrajana. “Glede na nizka investicijska vlaganja v preteklosti v kratkem ni pričakovati izboljšanja razmer. Motene oskrbe s pitno vodo so v enem delu posledice odprave okvar, pa tudi investicijskih vlaganj v obnove, kot je v tem primeru,” je pojasnil.

Na obeh vodovodnih sistemih, ki oskrbujeta mesto Jesenice, so trenutno, tako Bučar, načrtovane številne investicije, katerih uresničitev je odvisna od razpoložljivih proračunskih sredstev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!