Na Koroški Beli odpravili evakuacijo in prepovedali gibanje na območju plazu

Slovenija 08. Avg 202315:15 > 15:19 0 komentarjev
Evakuacija na Koroški Beli
Večerna evakuacija na Koroški Beli (Foto: PU Kranj)

Razmere v naselju Koroška Bela v občini Jesenice se umirjajo, zato je bil ukrep evakuacije odpravljen. Pristojne službe so začele čistiti teren in zaplavne pregrade.

V naselju Koroška Bela je tudi pretekla noč minila brez posebnosti kljub nevarnosti plazu. Na današnjem operativnem sestanku je direktor Geološkega zavoda Slovenije dr. Miloš Bavec povedal, da se plazina suši, premiki pa stabilizirajo. Stabilizira se tudi raven vodotokov, raven nevarnosti se približuje stanju pred izrednim dogodkom, tako da obstaja možnost sprožitve manjšega plazu, kar pa bodo pristojni do nadaljnjega še vedno spremljali oziroma do vzpostavitve alarmnega sistema.

Ker se razmere v naselju umirjajo, je bil ukrep evakuacije prebivalcev odpravljen. Osnovna šola Prežihovega Voranca bo do nadaljnjega ostala v pripravljenosti kot namestitvena točka za domačine. Kljub odpravi evakuacije pa lahko posamezniki, ki to želijo, še vedno prenočijo v prostorih šole. Prebivalci, ki so nastanjeni v Domu Franceta Bergelja, lahko tam ostanejo do preklica izrednih razmer.

Kot so zapisali na Facebookovi strani občine Jesenice, prebivalce kljub temu prosijo, da spremljajo navodila civilne zaščite. Do vseh navodil lahko krajani dostopajo na spletni strani občine Jesenice, na Facebookovem profilu občine Jesenice in radia Triglav. Še naprej ostaja odprta komunikacijska informacijska točka na številki 030 787 507, na katero lahko prebivalci pokličejo in vprašajo vse v zvezi s plazom in ukrepi. Na voljo je 24 ur na dan.

Poveljnik Civilne zaščite Jesenice Igor Arh je med drugim predstavil nove ukrepe, ki se bodo začeli izvajati. Vzpostavili bodo dodatni videonadzor v strugi potoka Bela, na dve uri pa bodo izvajali periodični obhod struge potoka. Če se bo raven vode znižala, se bo sprožil alarm. V veljavo pa stopa odredba o prepovedi gibanja iz zadrževanja na območju plazu nad Koroško Belo.

Po naselju bo prav tako vzpostavljen usmerjevalni sistem do zbirnih točk: Turist, Kres, Sončna pot, Ulica Janeza Šmida. Kot so še navedli na občini, so pristojne službe začele čiščenje terena in zaplavnih pregrad. Civilna zaščita se bo v sredo sestala z Zavodom za gozdove, da določijo ukrepe za čiščenje hlodovine in vejevja. Plinovodno omrežje na Koroški Beli se bo do preklica izrednih razmer za celotno območje preventivno zapiralo med 20. in 7. uro zjutraj.

V veljavo stopa odredba o prepovedi gibanja iz zadrževanja na območju plazu nad Koroško Belo. Skica območja:

Koroška Bela prepoved gibanja
Občina Jesenice/FACEBOOK

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!