Na policah nekaterih trgovin zmanjkalo bele moke

Slovenija 12. Mar 202222:13 > 13. Mar 2022 13:15 7 komentarjev
Bela moka
BOBO

Na družbenem omrežju Twitter so se pojavile objave uporabnikov, ki so ob obisku trgovine in nakupovanju živil opazili, da na policah primanjkuje moke. Dva velika trgovca sta za N1 zagotovila, da potrošnikom za zdaj ni treba skrbeti in da je zalog živil dovolj.

“Poročilo iz trgovine: kupuje se moka in sol,” je mogoče prebrati na družbenem omrežju Twitter. Pa tudi, da imajo ljudje polne vozičke bele moke in da so police, kjer bi morale biti vreče moke, prazne.

Uporabniki so poročali o praznih policah v posameznih trgovinah verig Hofer in Eurospin.

Za pojasnila, če opažajo povečano povpraševanje po teh vrstah izdelkov, smo se obrnili na vse večje trgovce. Iz Mercatorja so nam sporočili, da v zadnjih dneh opažajo “nekoliko večje povpraševanje po moki.” Razlogi za to so po njihovo različni, a kot so sporočili, “ni nobene potrebe za kupovanje na zalogo in ustvarjanje trenutnega vtisa, da česa primanjkuje. V Mercatorju in pri naših dobaviteljih je zalog vseh živil dovolj, police se polnijo po potrebi, ponekod v trgovinah pa jih morda ne utegnejo takoj zapolniti. Ustvarjanje vtisa, da česa primanjkuje, je resnično odveč.”

Podobno so sporočili tudi iz Lidla. “Pomen oskrbe prebivalstva z živili v Lidlu Slovenija jemljemo resno in z vso odgovornostjo. Sodelujemo z dobavitelji in skupaj z njimi skrbimo za nemoteno delovanje dobavne verige. V zadnjih dneh smo opazili nekaj več povpraševanja po nekaterih izdelkih, so pa kljub porastu zaloge zadostne in ni potrebe za skrb. V naše trgovine blago dostavljamo dnevno, zato je izdelek, v kolikor slučajno poide, kupcem kmalu ponovno na voljo.”

Posledice vojne se poznajo na cenah hrane

Ker Rusija in Ukrajina skupaj izvozita za več kot četrtino vsega žita na svetu, se posledice ruske agresije vse bolj poznajo tudi na cenah hrane. V Sloveniji je cena pšenice že na rekordni vrednosti, saj je za nas pomembna dobaviteljica Madžarska omejila izvoz, kar povzroča motnje v oskrbi. Žitu so dobavitelji pšenice prejšnji teden odpovedali dogovorjene pogodbe, zato je moralo podjetje večje kupce obvestiti, da jim v prihodnje morda ne bo zmožno dostaviti v pogodbah dogovorjenih količin.

Medtem v Ukrajini ljudem že primanjkuje tudi osnovnih živil, police v trgovinah pa so skoraj prazne, zato po svetu in tudi v Sloveniji poteka več humanitarnih akcij zbiranja živil, med njimi v večjih količinah tudi moke. Tudi to bi bil torej lahko razlog za občasno kratkotrajno pomanjkanje tega živila na policah, saj so se Slovenci in Slovenke pri pomoči ljudem v Ukrajini ponovno izjemno angažirali. O pomanjkanju moke na policah je sicer na družbenem omrežju Twitter pisala tudi Slovenka, ki živi v Luksemburgu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje