Na Postojnskem pogin rib, inšpektorji sumijo na onesnaženje s fekalijami

Slovenija 22. Jun 202218:49 0 komentarjev
ribnik, ribe, pogin
PROFIMEDIA

Na Policijski upravi (PU) Koper so bili v torek obveščeni o poginu rib v Nanoščici, in sicer pod mostom na relaciji Hruševje-Velika Brda. Po ogledu kraja dogodka, kjer sta bila poleg policistov prisotna še ribiški inšpektor in uslužbenec VGP Drava, so posumili na onesnaženje vodotoka s fekalno kanalizacijo, so sporočili iz PU Koper.

Kot je za STA povedal predsednik Ribiške družine Postojna Martin Miklavec, so ga domačini v torek obvestili o poginulih ribah v Nanoščici. Po prihodu na kraj dogodka se je o tem, da je v strugi res več poginulih rib, med njimi tudi nekaj večjih, prepričal tudi sam in o tem obvestil policijo ter ustrezne inšpekcijske službe.

Posumili so, da je do pogina rib prišlo zaradi onesnaženja vodotoka, zato so vzeli vzorce vode iz ene izmed dveh cevi, ki sta speljani v vodotok pod tamkajšnjim mostom. “Pod mostom sta v Nanoščico speljani dve cevi, po katerih bi morala pritekati meteorna voda iz Velikih Brd. Namesto meteorne vode pa iz ene od cevi iztekajo fekalne vode,” je povedal Miklavec in dodal, da bodo morale inšpekcijske službe ugotoviti, kako je lahko prišlo do tega.

Iz Nanoščice so v torek pobrali okoli 30 poginulih rib, danes še približno pet; veliko pa jih je še pod vodo. Miklavec meni, da je do poginov rib prihajalo že nekaj časa, saj so na bregovih reke v zadnjem času videvali veliko ptic, ki se hranijo tudi z mrtvimi ribami. Na presušenih delih struge pa so našli tudi ribja okostja.

V reki Nanoščici je sicer veliko rib. Zaradi suše je vodostaj zelo nizek, na nekaterih delih tekoče vode sploh ni, tako da se po Miklavčevih besedah bojijo tudi za ostali ribji živelj. Če v bližnji prihodnosti ne bo obilnejših padavin, ki bi povišale vodostaj reke, bodo morali postojnski ribiči ukrepati in ribe preseliti v bolj vodnate vodotoke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!