Na Rai 2 dokumentarec o fojbah, v katerem nastopata Janša in Rode

Slovenija 20. Feb 202218:16 32 komentarjev
Janez Janša
Janez Janša. Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na italijanski televiziji Rai 2 so predvajali dokumentarec z naslovom Fojbe in eksodus, dnevi sovraštva. V njem sta nastopila tudi premier Janez Janša in kardinal Franc Rode.

Na drugem programu italijanske javne televizije Rai 2 so v soboto pozno zvečer premierno prikazali dokumentarno oddajo Fojbe in eksodus, dnevi sovraštva (Foibe ed esodi, i giorni dell’Odio), v kateri sta med drugim kot pričevalca nastopila premier Janez Janša in kardinal Franc Rode.

Dokumentarni film je delo novinarja Andrea Romolija. Premierno so ga na Rai 2 predvajali v soboto malo pred polnočjo, danes dopoldne pa je sledila ponovitev.

Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik iz Rima, ki si je film ogledal, Janko Petrovec, gre za “italijanski pogled na zgodovino diktatur 20. stoletja ob Severnem Jadranu”, pri čemer pa se avtor ni ustavil pri povojnem trpljenju Italijanov, ampak se je posvetil tudi “trem desetletjem preganjanja in nasilja nad ljudstvi med Gorico in Dalmacijo”. V delu, v katerem govori o stotinah nedolžnih italijanskih povojnih žrtev, se poleg tega ne spušča v spor glede dejanskega števila žrtev fojb.

Janša je v filmu delil zgodbo svojega očeta, ki si je moral pod fašisti skopati lasten grob, pod nacisti je bil interniran v Dachau, nato pa ga je OZNA odpeljala v Kočevski rog, kjer so ga ustrelili, a se je uspel rešiti. Med drugim je poudaril, da so bili v Sloveniji komunisti krivi za veliko več žrtev kot nacisti in fašisti. Rode je medtem v filmu spregovoril o svoji izselitvi v Argentino in o preganjanju slovenske duhovščine v desetletju po drugi svetovni vojni, je poročal dopisnik RTV Slovenija.

Kot je še dodal, so v oddaji sicer sodelovali predvsem konservativni italijanski popularizatorji zgodovine, medtem ko najpomembnejših raziskovalcev slovensko-italijanske zgodovine 20. stoletja v oddaji ni bilo. Iz Slovenije je sicer sodeloval tudi Tit Turnšek, ki je govoril o izgonu Nemcev iz Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje