Na razpravi v EP tudi o visokih cenah energentov, predvsem plina

Slovenija 04. Okt 202108:34 > 13:33 0 komentarjev
Termoelektrarna Šoštanj
Srdjan Živulović/ BOBO

Evropski parlament bo na prvem oktobrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu ta teden razpravljal o odnosih med EU in ZDA ter o Belorusiji. Ena od perečih tem v EU so visoke cene energentov, čemur se bodo posvetili tudi poslanci. Pozornosti bosta deležna tudi madžarski in poljski načrt za okrevanje, ki še čakata na odobritev Evropske komisije.

Evropski parlament bo na zasedanju, ki se začenja danes v Strasbourgu, med drugim razpravljal o čezatlantskih odnosih in sodelovanju z administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna. Poudarek bo na posledicah umika ameriških in zavezniških sil iz Afganistana, pa tudi na vzpostavitvi novega varnostnega zavezništva ZDA, Avstralije in Združenega kraljestva v indijsko-pacifiški regiji (Aukus). Torkovi razpravi bo sledilo glasovanje o resoluciji.

Poslanci bodo razpravljali tudi o Belorusiji, kjer leto dni po spornih predsedniških volitvah na oblasti ostaja dolgoletni voditelj Aleksander Lukašenko. Pri tem naj bi obravnavali tudi izkoriščanja migrantov v politične namene s strani režima v Minsku. V razpravi bosta sodelovala visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Veliko zanimanje med političnimi skupinami vlada za sredino razpravo o visokih cenah energentov, predvsem plina, s katerimi se soočajo mnoge države članice EU. Parlament bo razpravljal o možnih rešitvah in načinih pomoči državljanom, ki jim grozi energetska revščina, in opozoril na potrebo po ustreznih dolgoročnih rešitvah oskrbe z energijo.

Evropski parlament
Johanna Geron/REUTERS

Za več preglednosti in večjo vlogo EP

V razpravi s komisarjem za gospodarstvo Paolom Gentilonijem in izvršnim podpredsednikom komisije Valdisom Dombrovskisom poslanci pričakujejo pojasnila glede madžarskega in poljskega načrta za okrevanje in odpornost, ki še nista dobila zelene luči Evropske komisije.

V okviru torkovih razprav bo sicer v ospredju obravnava novega organa EU za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera). Poslanci pričakujejo več preglednosti in večjo vlogo Evropskega parlamenta.

Razpravljali in glasovali bodo še o resoluciji glede skrbniških skladov EU za zunanjo pomoč in instrumenta za begunce v Turčiji. Kot stalni poročevalec parlamenta za to vprašanje bo nastopil poslanec Milan Zver (EPP/SDS).

Krepitev sodelovanja pri kibernetski varnosti

Predvidena je tudi razprava in glasovanje o resoluciji o stanju na področju zmogljivosti EU v primeru kibernetskih groženj. Poslanci bodo govorili o tem, kako naj EU okrepi sodelovanje na področju obrambe pred kibernetskimi napadi.

Zasedanja se bo v vlogi visokega predstavnika Slovenije, ki med predsedovanjem zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom, v sredo in četrtek udeležil zunanji minister Anže Logar. Med drugim bo sodeloval v razpravi o visokih cenah energije. V torek bo Logarja zaradi njegove udeležbe na zasedanju Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu zastopal državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!