Na RTV zaostrujejo stavko: v torek bodo stavkali na delovnih mestih

Slovenija 20. Jan 202313:53 9 komentarjev
deček s piščaljo, RTV
Borut Živulović /BOBO

Novinarski sindikati RTV Slovenija so sporočili, da bodo novinarji in ustvarjalci javne televizije in uredništva MMC prihodnji torek stavkali. Vodstvo RTVS pa je sporočilo, da odločitev obžaluje, zakonitost stavke bo preverjalo na sodišču.

Novinarski sindikati RTV Slovenija so sporočili, da bodo v torek zaostrili dejavnosti stavke, ki se je začela 23. maja 2022.

Kot so sporočili, stavkovne dejavnosti zaostrujejo, ker pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev po sedmih mesecih niso prinesla nobenih rešitev, delodajalec pa je od lanskega avgusta dodatno zaostroval položaj zaposlenih z množičnimi grožnjami z disciplinskimi postopki oziroma z izdanimi opozorili pred odpovedjo delovnega razmerja zaposlenim in stavkajočim delavcem ter poglabljal pritisk na avtonomijo novinarskega dela.

Zapisali so še, da delodajalec “obenem še vedno krši programske in profesionalne standarde in izvaja program zmanjševanja števila zaposlenih, ne glede na programske zahteve in kadrovske potrebe javne radiotelevizije”.

Sindikat: zaznavamo znatne nepravilnosti

Sindikat ob tem opozarja še, da v kadrovski politiki v informativnem programu TV SLO zaznavajo znatne nepravilnosti in zaposlovanje po načelu, kot zapišejo, koliko je novinar lojalen direktorju TV SLO, Urošu Urbaniji, v organizaciji delovnih urnikov prevladuje selekcija v nasprotju s profesionalnimi standardi.

“Državljanke in državljani so se na referendumu izrekli za javno radiotelevizijo, ki naj bo neodvisna in avtonomna, njihov glas razumemo kot glas podpore našim prizadevanjem za novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, kar je tudi naša prva stavkovna zahteva,” še navajajo v sindikatu.

Zaradi navedenih očitkov so napovedali, da bodo novinarji in ustvarjalci javne televizije in uredništva MMC 24. januarja na delovnih mestih stavkali od 00.00 do 24.00. V času stavke ne bodo delali, z izjemo opravljanja nalog zakonsko določenega minimuma v delovnem procesu, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja, in izpolnjevanja mednarodnih obveznosti. Novinarji in ustvarjalci radijskih programov pa bodo stavkali tako kot doslej v okviru stavkovnih aktivnosti in bodo na stavkovni dan poročali o stavki ter pomenu avtonomne in neodvisne javne radiotelevizije, so sporočili. Podrobnosti o poteku stavke naj bi sporočili v ponedeljek.

Odziv vodstva RTV: o zakonitosti stavke bo odločalo sodišče

Na napoved zaostritve stavke se je že odzvalo tudi vodstvo RTV Slovenija. Kot so zapisali, obžalujejo, da je novinarski sindikat RTV Slovenija, ki je eden izmed treh sindikatov na nacionalni televiziji, brez kakršnekoli predhodne pobude k nadaljevanju pogajanj sinoči napovedal novo stavko. Kot je še zapisalo vodstvo, novinarski sindikat RTV Slovenija v obvestilu z očitki ne navaja nobenega konkretnega primera pritiska, niti ni novinarski sindikat o kakršnem koli morebitnem primeru pritiska obvestil delodajalca.

“Vodstvo predstavnike stavkovnega odbora znova poziva k dialogu in nadaljevanju pogajanj o stavkovnih zahtevah. Tudi zaradi odgovornosti do javnosti, ki upravičeno pričakuje kakovostne programske vsebine, je vodstvo sindikat pozvalo k pogajanjem vsak dan, tudi med koncem tedna, do dneva napovedane stavke, da skupaj najdemo ustrezno rešitev. Če pogajanja ne bodo uspešna, bomo v ponedeljek javnost obvestili o morebitnih spremembah in prilagoditvah programa,” poudarjajo v vodstvu RTV Slovenija.

Sporočili so še, da je RTV Slovenija za zaščito interesov javnosti in pravic večine delavcev RTV Slovenija, ki v stavki ne bodo sodelovali, na pristojno delovno in socialno sodišče vložila tožbo na ugotovitev nezakonitosti stavke. “O odločitvi sodišča bomo obvestili tudi javnost,” zaključujejo.

Stavkovne zahteve novinarjev RTV Slovenija
Novinarski sindikat RTV Slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje