Na shodu proti splavu tudi nadškof Zore

Slovenija 02. Okt 202112:11 > 14:42 9 komentarjev
Pohod za življenje
Žiga Živulovič jr /Bobo

V središču Ljubljane sta dopoldne potekala dva shoda. Na Pohodu za življenje, ki se ga je udeležil tudi ljubljanski nadškof, so udeleženci opozarjali na pravice nerojenih otrok, medtem pa je manjša skupina protestnikov opozarjala na to, da imajo ženske pravico svobodno odločati o lastnem telesu. Shoda je varovalo več policistov.

V središču Ljubljane se je dopoldne zbrala večja skupina udeležencev Pohoda za življenje, s katerim so opozarjali na pravice nerojenih otrok in izražali nasprotovanje splavu. Shoda se je udeležil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. “Naj otroci živijo” in “Prihodnost je življenje” je pisalo na transparentih, ki so jih nosijo udeleženci.

Kot je v izjavi pred začetkom Pohoda za življenje pojasnil Zore, papež Frančišek stalno spodbuja, naj gremo na periferijo, na obrobje. “Današnji shod nas pelje na tisto skrajno obrobje, skrajno periferijo, ki se sploh ne vidi. In če srce oslepi za to periferijo, te periferije ni. Namreč ljudi, ki bi radi vstopili v življenje, pa jim takšne ali drugačne ovire ali stiske to preprečujejo,” je dejal.

“In moramo prebujati sebe, moramo prebujati drug drugega, da začnemo postajati občutljivi tudi za to periferijo. Da o vseh pravicah, ki jih poudarjamo, in je prav, da jih, ne pozabimo na tisto temeljno pravico, to pa je človekova pravica do življenja. Kot pravi papež, od rojstva do naravne smrti. Zato sem tukaj,” je Zore pojasnil udeležbo na pohodu.

Voditeljica pohoda Urša Cankar Soares je povedala, da želijo Sloveniji s pohodom sporočiti, da splav vzame človeško življenje. “S Pohodi za življenje pa želimo doseči, da bi res začeli spoštovati 17. člen ustave, ki smo si ga izbrali za geslo, ki govori, da je človekovo življenje nedotakljivo. Radi bi, da bi bilo nedotakljivo ne glede na okoliščine. Ali je zaželeno ali ne, ali je zdravo ali ne, ali je rojeno ali ne, vsako življenje je nedotakljivo, vsak človek si zasluži življenje,” je dejala in dodala: “Prva pravico, ki jo imamo, je pravica do življenja. In to je treba spoštovati.”

Na shodu je bilo opaziti tudi poslanca SDS Branka Grimsa, ki je spomnil, da je kot vodja slovenske delegacije za prihodnost Evrope po videokonferenci povedal Evropskem parlamentu in vsem parlamentom držav članic, da bi morali spremeniti vse politike v Evropi tako, da bi bile vse naklonjene družinam. “Nič ne more biti bolj pomembno kot večje število otrok. Kajti če ne bo otrok, ne bo ne Evrope, ne Slovenije, ničesar več, potem ni prihodnosti,” je še dodal Grims.

“Moje telo, moja izbira”

Vzporedno je potekal shod, na katerem je nekaj deset protestnikov opozarjalo, da imajo ženske pravico svobodno odločati o lastnem telesu. “Cerkev in država, marš iz naših maternic,” je pisalo na enem od transparentov. Vzklikali so gesla “Moja pravica, moja maternica” in “Moje telo, moja izbira”.

Na omenjeni protest v podporo pravic žensk je pozvalo več nevladnih organizacij, med njimi tudi Inštitut 8. marec. V inštitutu so med drugim poudarili, da je odločitev za umetno prekinitev nosečnosti izključno odločitev vsake posameznice. “Če družba zagotavlja dostop do kontracepcijskih sredstev, če je informirana, če se govori o zaščiti, o spolnosti in če se vzgaja tako, da je jasno, da je del konsenzualnih spolnih odnosov tudi odločitev o zaščititi, je posledično splavov manj. To je smer, za katero si moramo prizadevati.”

Pri pravici do splava gre po njihovih besedah za pravico do možnosti, da se vsaka ženska o tem odloči sama. “Pri tem je pomembno tudi to, da ustava nalaga državi, da mora ta ženskam, ki se odločijo za materinstvo, zagotavljati socialne, ekonomske in družbene pogoje, ki je ne omejujejo pri njeni odločitvi.”

Shoda je spremljalo tudi več deset policistov, ki so skrbeli predvsem za to, da se protestniki niso preveč približali udeležencem Pohoda za življenje.

Protest v podporo pravici žensk do splava
Žiga Živulovič jr /Bobo

V Levici obsodili prisotnost Zoreta na shodu

V stranki Levica so zapisali, da je Pohod za življenje naperjen proti pravici žensk o svobodnem odločanju o rojstvu otrok. “To pravico želijo mračnjaški deli družbe ženskam ponovno odvzeti, ženske pa potisniti globoko v preteklost, v čas pred koncem druge svetovne vojne, ko si je patriarhalni sistem telesa in življenja žensk prilaščal. Splav je bil prepovedan, ženske pa niso imele niti volilne pravice.”

Svobodno odločanje o rojstvu je temeljna pravica, ki jo v Sloveniji zagotavlja 55. člen ustave.

“Takšni shodi so še posebej zlovešči danes, ko Janševa vlada brez sramu koketira s politiki, kot sta Jarosław Kaczyński in Viktor Orban, kot tudi z raznimi skrajnodesničarskimi skupinicami, ki po Twitterju oznanjajo svoje frustracije nad ženskami. Sporočilo tovrstnih pajdašenj je jasno: z njimi oblast spodbuja družbeno degradacijo žensk in celo legitimira nasilje nad njimi,” so še opozorili v Levici.

“Da se bo letos shoda udeležil tudi najvišji predstavnik katoliške cerkve, nadškof in metropolit Zore, v Levici razumemo kot še posebej neprimerno vtikanje verske skupnosti v državljansko pravico, ki jo jamči slovenska ustava.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje