Na sojenju nekdanjemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča zaslišali priči

Slovenija 27. Nov 202314:37 1 komentar
sodišče, sojenje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na sojenju nekdanjemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča so zaslišali priči, ki sta namreč nekdanjega sodnika kazensko ovadili zaradi očitanega kaznivega dejanja obrekovanja in razžalitve.

Na celjskem okrožnem sodišču sta bili danes na sojenju nekdanjemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča Zvjezdanu Radonjiću zaslišani sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Andreja Sedej Grčar in ljubljanska tožilka Blanka Žgajnar.

Obe priči sta namreč Radonjića kazensko ovadili zaradi očitanega kaznivega dejanja obrekovanja in razžalitve.

Proti Radonjiću, ki je leta 2019 sodil Milku Noviču na sojenju za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, je kazenski postopek stekel zaradi njegovih trditev o pritiskih v zvezi z omenjenim odmevnim sojenjem.

Radonjić naj bi tako v poročilu predsedniku Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjanu Pogačniku zapisal, da je Sedej Grčar vsaj petkrat med sojenjem Noviču prišla k njemu v pisarno, v dogovoru s tožilko Žgajnar in odvetnikom Miho Kuničem, da bi mu sugerirala, kako naj razsodi v zadevi.

Radonjić zatrjuje, da njenih sugestij ni upošteval. Zanikal je, da bi prav on javnosti posredoval informacijo, da je k njemu hodila Sedej Grčar. “Pogačnik je od mene zahteval poročilo z imenom sodnice, ki je k meni hodila. Zato bi danes on moral tukaj sedeti, saj je on širil laži,” je dejal Radonjić.

Dodal je, da sploh ne ve, kako se je v vsej tej zadevi znašla tožilka Žgajnar. Ocenil je, da je v tem postopku prikazan kot lažnivec, zato od tožilke Renate Inkret pričakuje, da mu dokaže njegove domnevne laži.

Izpostavil je še, da je Sedej Grčarjevo sovražil, ker je zoper njega leta 2011 zaradi žaljivega odnosa do tožilke na enemu od sojenj sprožila disciplinski postopek in mu je bila izrečena disciplinska sankcija. Zakaj bi jo potem vabil na kavo v svojo pisarno, se je še vprašal Radonjić.

Medtem pa je Sedej Grčar pojasnila, da je bila kot dežurna preiskovalna sodnica seznanjena z zadevo Novič, zato pa je bila formalno izločena iz sodnega postopka. Trditve Radonjića, da je hodila k njemu, je označila za njegove insinuacije.

Po njenih besedah so vsi hodniki na ljubljanskem okrožnem sodišču opremljeni s kamerami, nobena kamera pa ni posnela njenega prihoda k Radonjiću. Od njega je želela, da žaljive in lažne navedbe prekliče, a ker tega ni storil, se je odločila za kazensko ovadbo, saj so bile zanjo njegove navedbe škodljive.

Žgajnar je dejala, da so se ves čas sojenja Noviču dogajale procesne napake, na kar je opozarjala Radonjića. Ta ji je potem rekel, da preveč jezika in jo je enkrat vrgel iz sodne dvorane. Zato je zahtevala njegovo izločitev s sojenja, a pri tem ni bila uspešna.

Navedla je tudi, da je v zadevi Novič sodelovala pri hišni preiskavi in je vložila tudi obtožnico zoper obdolženca. Odnos Radonjića do nje kot tožilke je ocenila za neprimeren, saj naj bi dejal, da je nesposobna tožilka, ki doživlja izbruhe živčnosti.

Radonjić je danes zahteval, da ne hodi na naslednje obravnave, saj si je za zagovornika izbral odvetnika Francija Matoza, sodni senat pa je temu ugodil in mu bo pošiljal zapisnike.

Na naslednji obravnavi, ki bo predvidoma 22. januarja, bodo zaslišali novinarja Dnevnika Petra Lovšina, prisluhnili zvočnim posnetkom televizijskih hiš z izreka sodbe Noviču, o ostalih dokazih pa bo sodni senat odločil naknadno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje