Na upravnih enotah nemočni, lažnih prijav prebivališča pa vedno več

Slovenija 23. Feb 202320:16 12 komentarjev
PROFIMEDIA

Na območju Upravne enote (UE) Ptuj je občan odkril, da je na njegovem naslovu prijavljen še nekdo. Neznanec je prijavo prebivališča opravil s ponarejanjem lastnikovega podpisa, upravna enota pa zoper neznanca ne more ukrepati. Zadnjih nekaj let lastniku namreč ni treba prisostvovati pri prijavi prebivališča na naslovu nepremičnine, prav tako pa upravne enote nimajo pristojnosti, da bi preverjale pristnost podpisa.

Občan na območju Upravne enote (UE) Ptuj je razkril, da je na njegovem naslovu nekdo brez njegove vednosti in s ponarejenim podpisom prijavil prebivališče, je prvi poročal Mariborinfo.com. Kot so za N1 potrdili na Policijski upravi (PU) Maribor, so na Policijski postaji Ptuj nedavno res prejeli prijavo lažne prijave bivališča. Občan je namreč podal prijavo zoper osebo, ki se je prijavila na njegov naslov, in zoper zaposleno na UE Ptuj.

Pri omenjenem dogodku pa ne gre za napako upravne enote. “Takšne situacije so glede na veljavno zakonodajo možne,” je za N1 povedal načelnik UE Ptuj Metod Grah. Razložil je, da zadnjih nekaj let ni obvezno, da je lastnik pri prijavi prebivališča najemnika ali druge osebe na njegovem naslovu tudi fizično prisoten. Takšna zakonska ureditev naj bi namreč olajšala postopek prijave prebivališča.

S poenostavitvijo postopkov pa je naraslo tudi število fiktivnih prijav s ponarejenim podpisom, saj upravne enote ne morejo preveriti pristnosti podpisa, niti nimajo pravice zahtevati dodatnih dokazil ali preverjati njihove resničnosti.

Na problematiko fiktivnih prijav so na UE Ptuj po Grahovih besedah lani opozorili tudi nekdanjega ministra za javno upravo Boštjana Koritnika in mu predlagali overitev podpisa na najemni pogodbi, a njihov predlog ni bil sprejet – za stranke naj bi namreč pomenil preveliko obremenitev.

upravna enota
Tina Kosec/BOBO

Različni motivi lažnih prijav

Nova vlada je vpeljala dodatni mehanizem za spopadanje s problematiko. Notranje ministrstvo je v začetku januarja upravnim enotam poslalo navodilo, da se, če se prijava prebivališča izvede brez navzočnosti lastnika, slednjemu pošlje obvestilo o izvedeni prijavi. Kot je še dejal Grah, so od takrat na ptujski upravni enoti zabeležili en primer, ko se je občan po prejetem obvestilu oglasil na upravni enoti in povedal, da ni dovolil nobene prijave prebivališča na svojem naslovu in da je podpis na najemni pogodbi ponarejen.

Ptujski policisti pa trenutno obravnavajo več sumov storitve kaznivih dejanj, povezanih s prijavami fiktivnih prebivališč. Motivi so, kot so razložili na PU Maribor, različni: premoženjska korist prijaviteljev ali njihovih pooblaščencev, ureditev delovnih dovoljenj delavcem za delo v evropskih državah, pa tudi zaslužki stanodajalcev oziroma lastnikov nepremičnin.

Ljudje se lahko pred fiktivnimi prijavami zaščitijo tako, da so pozorni na prihajajočo pošto neznancev, namestitev poštnih predalnikov z neznanimi naslovi, gibanjem neznancev na posesti in podobno, so opozorili na policiji. Dodali so, da lahko ljudje, če sumijo, da je na njihovem naslovu brez njihove vednosti prijavljen še kdo, to ugotovijo na svoji upravni enoti. Če v svoj poštni predal dobivajo pošto neznancev, pa se lahko obrnejo neposredno na najbližjo policijsko enoto, so še pojasnili za N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje