“Na vladni strani ni pripravljenosti za zaključek pogajanj v tem mandatu”

Slovenija 18. Feb 202212:41 2 komentarja
Jakob Počivavšek
Borut Živulović/BOBO

Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška vladi očita nepripravljenost na dogovarjanje glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov. Menijo, da vlada ni pripravljena iskati rešitev za odpravo uravnilovke med najslabše plačanimi v javnem sektorju, zlasti med zaposlenimi v plačni skupini J, so zapisali.

Vodja pogajalske skupine dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je v izjavi zapisal, da vlada z zatiskanjem oči le še povečuje problem najslabše plačanih v javnem sektorju in otežuje njegovo rešitev, “saj se bo minimalna plača zaradi visoke stopnje inflacije hitro zviševala”.

Trdi, da vlada načrtno ruši enotni sistem plač v javnem sektorju, “nato pa prikazuje kritične odzive na te njene poteze kot nezadovoljstvo nad sistemom samim”. “Kar jasno kaže na to, da na vladni strani ni pripravljenosti, da se pogajanja s sindikati javnega sektorja zaključijo v mandatu te vlade in da odgovornost za rešitev nastale situacije prelaga na naslednjo vlado,” so zapisali v izjavi. Zato so sindikati že pričeli z odločanjem o načinih, s katerimi bi uveljavili svoje zahteve.

Ministru za javno upravo in vodji vladne pogajalske skupine Boštjanu Koritniku pa del sindikatov očita, da “ne opravlja svojega dela in da je njegova edina taktika zavlačevanje in prelaganje odgovornosti na druge”. Počivavšek je v izjavi zapisal še, da je Koritnik na dosedanja pogajanja “praviloma prihajal brez kakršnega koli mandata vlade oziroma vladnih izhodišč”. Sindikati so sicer vladi in ministru Koritniku do torka postavili rok za pridobitev konkretnih izhodišč vlade za pogajanja in odgovor na zahteve sindikatov javnega sektorja, ki so ga kasneje podaljšali do četrtka.

Sindikati javnega sektorja zahtevajo takojšen dogovor o rednem usklajevanju vrednosti plačnih razredov, takojšen dogovor o načinu in dinamiki odprave uravnilovke na področju najnižjih plač in ponovno vzpostavitev razmerij, “ki so bila porušena z enostranskimi potezami vlade ali s parcialnimi dogovori po posameznih področjih javnega sektorja”. Sindikati tudi podpirajo enotni sistem plač v javnem sektorju in zahtevajo njegovo ohranitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje