Nad Jesenicami se je pojavil nenavaden rdeče-rjav dim

Slovenija 29. Dec 202111:35 > 30. Dec 2021 15:43 2 komentarja

Na Jesenicah je bilo včeraj opaziti rdeče-rjav dim, na katerega so opozorili tudi uporabniki družbenih omrežij, kjer so delili fotografije. V jeseniškem SIJ Acroniju so pojasnili, da je šlo za izpust dušikovega dioksida, ki je človeku nevaren le, če ga neposredno vdihne.

Včeraj se je nad Jesenicami pojavil dim rdeče-rjave barve. Domačini niso vedeli, kaj se dogaja, številni so objavili fotografije pojava na družbenih omrežjih. Na jeseniški občini pojasnila niso imeli. Kot je za N1 dejal jeseniški župan Blaž Račič, so tudi sami videli objave na družbenih omrežjih, več informacij pa niso dobili.

Da o dimu niso bili opozorjeni ali seznanjeni, je za N1 dejal tudi Igor Arh, poveljnik civilne zaščite Jesenice. “O tem nas niso obvestili. Včasih je bilo dima bistveno več, vendar tako rdečega še nisem videl, in to ni ravno običajno,” je pojasnil. Se je pa danes potrdilo to, kar so številni občani sklepali: da je za nenavaden dim kriv SIJ Acroni.

SIJ Acroni: plin nevaren le ob neposrednem vdihavanju

Družba SIJ Acroni je v današnjem sporočilu, ki ga je na Facebookovi strani objavila Krajevna skupnost Slovenski Javornik-Koroška Bela, pojasnila, da se je včeraj pri izvajanju vzdrževalnih del v obratu PDP na Javorniku med postopkom čiščenja pralnika zgodil nepričakovan izpust dušikovega dioksida — plina intenzivno rdeče-rjave barve, ki je nevaren le ob kontaktnem stiku s človekom (ob neposrednem vdihavanju).

“Pri kratkotrajnem izpustu se je plin sprostil v zrak in se razredčil, pri tem pa ni bilo stika z zaposlenimi v obratu, prav tako izpust ni pomenil nevarnosti za krajane ali imel vpliva na okolje. O dogodku smo nemudoma sprejeli vse potrebne zaščitne ukrepe in obvestili pristojni inšpektorat,” so nam sporočili iz Skupine SIJ in se za neželen dogodek opravičili.

Na Inšpektoratu RS za okolje in prostor so potrdili, da jih je podjetje obvestilo o “izrednem dogodku”, zaradi katerega bodo izvedli inšpekcijski postopek. “Inšpektorat bo v inšpekcijskem postopku preveril, ali je šlo pri tem dogodku za kršitev predpisov. V kolikor bo ugotovljena kršitev, bo inšpektor ustrezno ukrepal,” so navedli na inšpektoratu.

Vir: STA

”Bojimo se, da bo nenehno onesnaževanje vplivalo na naše zdravje”

Na nas se je obrnil bralec, ki je podrobneje opisal včerajšnji pojav. Kot je pojasnil, se je dim valil na območju hladne valjarne 2400. “Ljudje so v lokalni skupini na Facebooku poročali o oblaku in opisovali kiselkast vonj v zraku. Menda naj bi šlo za hlape kisline, ki jo v obratih uporabljajo za industrijske namene. V valjarni se uporabljata dušikova in fluorovodikova kislina. Vodikov fluorid je močan strup, ki takoj in za vedno poškoduje pljuča in očesno roženico. Tako tekočina kot para lahko povzročita hude opekline na vseh delih telesa. Tudi vdihavanje dušikove kisline lahko povzroči poškodbe pljuč,” je zapisal.

dim dim
Bralec
dim dim
Bralec
dim dim
Bralec
dim dim
Bralec
dim dim
Bralec

Poudaril je, da je hladna valjarna na Slovenskem Javorniku znotraj gosto poseljenega območja. “Obrat, v katerem hranijo zgoraj opisano kislino, je tik pod vzhodnim pobočjem hriba Straža, katerega vzhodno pobočje je povsem golo. Na tem pobočju se je zaradi nenehnega močnega jedkastega vonja nemogoče zadrževati dalj časa. Več kot očitno hlapi te kisline nenehno uhajajo iz obrata, kar je vidno tudi na golem, neporaščenem pobočju (ves ostali hrib je gosto poraščen). Poleg smradu pa Acronij Jesenice območje Slovenskega Javornika noč in dan posiljuje s hrupom, prahom in nenehnimi težkimi industrijskimi tovornjaki, ki vozijo skozi naseljeno območje vsakih nekaj minut in poleg hrupa in smradu povzročajo ogromno škodo na objektih. SIJ Acroni Jesenice s svojimi posegi in pritiski na okolje onemogoča dostojno življenje domačinov. Bojimo se, da bo nenehno onesnaževanje vplivalo na naše zdravje,” je še dodal.

Sicer to ne bi bilo prvič, da bi iz jeseniškega proizvajalca debelih pločevin uhajal obarvani dim. Po poročanju Dela je leta 2016 med pretakanjem fluorovodikove in dušikove kisline iz lužilnih kadi v cisterne v obratu 2400 v SIJ Acroniju iz cisterne uhajal rumeno-rjav dim. V podjetju so takrat zatrdili, da vplivov na zdravje in okolje zaradi izpusta ni bilo, čeprav obe kislini veljata za nevarni snovi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje