Nadaljevanje sojenja vodilnim v Novi KBM: zaslišali nekdanji uslužbenki banke

Črna kronika 29. Jun 202313:49 1 komentar
Nova KBM
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Nadaljevalo se je sojenje nekdanjim vodilnim v Novi KBM, ki jim tožilstvo očita sporne posle s hrvaškimi nepremičninami. Danes so zaslišali nekdanji uslužbenki banke, ki pa o morebitnem vplivu vodilnih na odločanje o kreditih, nista znali povedati.

Na današnjem nadaljevanju sojenja nekdanjim vodilnim v Novi KBM, ki jim specializirano državno tožilstvo očita sporne posle s hrvaškimi nepremičninami, so danes zaslišali nekdanji uslužbenki banke, ki pa kaj dosti o morebitnem vplivu Matjaža Kovačiča in Manje Skernišak na odločanje o kreditih, povezanih s temi posli, nista znali povedati.

Predsednica senata Danila Dobčnik Šošterič je zdaj že upokojeni nekdanji vodji sektorja za ekonomsko svetovanje Ireni Lah, ki je občasno v kreditnem odboru nekoč druge največje državne banke nadomeščala kolegico, ter nekdanji notranji revizorki Nataši Murovec prebrala, kaj sta sami pred leti povedali v preiskavi.

Obe sta dejali, da vztrajata pri tem, kar sta takrat izpovedali, se pa danes zaradi velike časovne oddaljenosti dogajanja bolj slabo spomnita. Lah je zatrdila, da je na redkih glasovanjih na kreditnem odboru sama sprejemala odločitve in da na njo ni vplival nihče.

Ker je pred leti povedala, da so odločitve sicer potrjevali na vseh ravneh odločanja v banki, je tožilca Iztoka Krumpaka zanimalo, če je s tem ciljala tudi na upravo, priča pa je odgovorila z “ne vem”, še preden je obramba uspela ugovarjati vprašanju, saj da kaj takega v obtožnici ni nikjer očitano.

Na izrecna vprašanja zagovornika tokrat sicer iz opravičenih razlogov odsotnega Kovačiča Črta Šateja o tem, ali sta Kovačič in Skernišak nanjo kakorkoli vplivala ali pritiskala, pa je priča danes dejala, da se ne spomni več.

Še krajša v svoji izpovedi je bila Murovec. Ta je nekaj časa sodelovala v skupini revizorjev, ki so preverjali poslovanje različnih podjetij, pri čemer je povedala, da sama ni preverjala Muticonsulta, družbe iz skupine Nove KBM, ki je bdela nad nepremičninskimi posli na Hrvaškem. Vse, kar ve o tem, da je izvedela zaradi sodelovanja v skupini, več o tem, pa da bo vedela njena kolegica Jasmina Kramer.

Tudi Murovec je zatrdila, da ni bila deležna nobenih pritiskov s strani vodstva banke, pa tudi, da so preglede podjetij opravljali izključno s pomočjo kreditnih map, do katerih pa so imeli ves čas neoviran dostop.

Na današnji narok je bila sicer vabljena tudi Jasmina Kramer, ki se je opravičila, medtem ko sodišču znova ni uspelo vročiti vabila mariborskemu poslovnežu Zoranu Šolaji, ki je z banko sodeloval pri nekaterih projektih na Hrvaškem.

Specializirano državno tožilstvo se trudi dokazati, da so obtoženi – ob nekdanjem predsedniku uprave banke Kovačiču še nekdanja članica Manja Skernišak, nekdanji direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica in njegov predhodnik Boris Cekov – sredi prejšnjega desetletja s svojim vplivom dosegli, da je banka Multiconsultu odobrila osem kreditov, s katerimi je prek nakupa poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb prihajala do nepremičnin na Hrvaškem.

Ker naj bi nakupe občutno preplačali, naj bi tako po mnenju tožilstva banko oškodovali za dobrih 25 milijonov evrov. Nekdanjemu direktorju Multiconsulta Tomislavu Blagusu in nekaj hrvaškim soobtoženim sodijo v ločenih postopkih.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje