Nekdanji predstavniki Nove KBM zanikali poskuse vplivanja s strani obtoženih

Gospodarstvo 14. Jul 202215:47 0 komentarjev
nova kbm
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

V nadaljevanju sojenja nekdanjemu prvemu možu Nove KBM Matjažu Kovačiču in soobotoženim zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami so danes na mariborskem sodišču zaslišali več nekdanjih predstavnikov banke ali hčerinskih družb. Ti so zanikali, da bi obtoženi poskušali vplivati na njihovo delo v obravnavanih spornih primerih.

Zagovornik nekdanje članice uprave takrat državne banke Manje Skernišak Valter Bogataj je še pred začetkom današnjih zaslišanj protestiral, ker je sodišče na predhodnem naroku opravilo zaslišanja takrat vabljenih prič v njegovi odsotnosti. Ponovil je, da je imel covid-19 in je o tem sodišče pravočasno obvestil, zato pomeni odločitev sodnega senata, da priče zasliši izven razprave, po njegovih ocenah kršitev pravice obtožene Skernišak do ustrezne obrambe.

Prvi je danes pričal nekdanji predstavnik sektorja za naložbe za mala in srednja podjetja v Novi KBM Danilo Sitar, ki je sodeloval pri pripravi predlogov za odobritev posojil družbi Multiconsult. Povedal je, da so omenjeno družbo na banki obravnavali enako kot vse ostale družbe in da je vse pogodbe pregledala pravna služba.

Njegovo sodelovanje pri poslih, ki se zdaj razčiščujejo na sodišču, je bilo posledica njegove funkcije, ki jo je takrat opravljal, in ne kakršnih koli poznanstev ali poskusov okoriščanja, je poudaril. “Pogojev kreditiranja nisem določal jaz, ampak uprava banke. Na koncu je predloge odobril kreditni odbor,” je dejal in na vprašanje obrambe, ali je kateri od obtoženih poskušal kakor koli vplivati na potek omenjenih poslov, odgovoril nikalno.

Takšen odgovor je dala tudi nekdanja direktorica družbe KBM Invest, ki je dala poroštvo Multiconsultu. Dejala je, da glede obravnavnih poslov sama ni imela kakšnih pomislekov in da nikoli ni prišlo do unovčitve poroštev.

Tudi nekdanji vodja posebnih projektov v NKBM ni zaznal, da bi bili omenjeni posli kakor koli sumljivi. Povedal je, da je gospodarska kriza vplivala na cene nepremičnin in da od obtoženih ni prejel kakšnih posebnih navodil v zvezi z Multiconsultom.

Nekdanji predsednik uprave Nove KBM Andrej Plos, ki je prevzel vodenje banke po odhodu Matjaža Kovačiča, je povedal, da so bili posli z Multiconsultom predmet revizije, ker je to običajna praksa banke v primerih večje izpostavljenosti. Ne spomni se, da bi revizor ugotovil kakšne nepravilnosti ali da bi bil Multiconsult obravnavan drugače kot ostali komitenti banke.

Sedanja vodja sektorja za upravljanje tveganj v Novi KBM pa je povedala, da je banka vsa zemljišča in terjatve v zvezi z Multiconsultom oziroma KBM Projektom zdaj že prodala in tako nima več nobene izpostavljenosti v teh primerih.

Specializirano državno tožilstvo očita Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak zlorabo položaja, pri čemer naj bi jima pomagala takratni direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica, ki je na mestu slednjega nasledil četrtega soobtoženega Borisa Cekova.

Vsi skupaj naj bi sredi prejšnjega desetletja preko kreditnega odbora in članstva v nadzornem svetu njihove hrvaške družbe Multiconsult, preimenovane v KBM Projekt, s svojim vplivom dosegli, da ji je banka odobrila osem kreditov, preko katerih je omenjeno podjetje financiralo nakup poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb. Te so tik pred tem na Hrvaškem kupovale nepremičnine, Multiconsult pa jih je nato z nakupom podjetij občutno preplačal, s čimer so omenjeni po navedbah tožilstva oškodovali banko za dobrih 25 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!