Nadzorni svet RTV Slovenija potrdil letošnji finančni načrt

Slovenija 09. Feb 202218:37 > 18:38 0 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Srdjan Živulovič/BOBO

Nadzorni svet RTV Slovenija je danes potrdil finančni načrt za leto 2022. Ta predvideva, da bo izvedba letošnjega programsko-produkcijskega načrta stala 5,8 milijona evrov več od razpoložljivih sredstev. Nadzorni svet je izvolil tudi namestnico predsednika sveta, to je postala Tamara Besednjak Valič. Prav tako se je na ustanovni seji sestal svet delavcev zavoda, ki je vodstvo RTVS pozval, da prekliče spremembo pri imenovanju urednika uredništva MMC.

Nadzorni svet RTV Slovenija je danes potrdil finančni načrt javnega zavoda za leto 2022, ki predvideva, da bo izvedba letošnjega programsko-produkcijskega načrta stala 5,8 milijona evrov več od razpoložljivih rednih sredstev za letos. Svet delavcev zavoda pa je vodstvo RTVS pozval, da prekliče spremembo pri imenovanju urednika uredništva MMC.

Da bo izvedba programsko-produkcijskega načrta za letos stala 5,8 milijona evrov več od razpoložljivih rednih sredstev za letos, je v največji meri posledica projekta za zmanjšanje stroškov dela, ki vključuje tudi upokojevanje, so navedli na Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

RTVS po njihovih navedbah načrtuje v leto 2023 vstopiti z znatno nižjimi stroški dela. To bo ključen korak k finančno bolj uravnoteženemu poslovanju javnega zavoda, s tem pa k ohranjanju kakovostnih programov televizije, radia in spletnih vsebin.

Finančni načrt je usklajen s programsko-produkcijskim načrtom zavoda za letos, ki ga je programski svet zavoda potrdil novembra lani. Za finančni načrt je danes glasovalo devet članov nadzornega sveta, ki ga sicer sestavlja 11 članov.

Na današnji seji je bila z devetimi glasovi izvoljena tudi namestnica predsednika nadzornega sveta Boruta Rončevića. To je postala Tamara Besednjak Valič, so še zapisali na RTVS.

Svet delavcev poziva k preklicu sprememb imenovanja

Prav tako danes pa se je na ustanovni seji sestal svet delavcev javnega zavoda. Vodstvo RTVS je pozval, da prekliče spremembo v načinu imenovanja urednika uredništva multimedijskega centra (MMC) na RTVS, po kateri bo tega urednika lahko imenoval odgovorni urednik televizijskega informativnega programa sam, ne pa več v soglasju z radijskim kolegom. V morebitno pripravo spremembe naj vodstvo skladno s 84. členom statuta RTVS vključi delavska predstavništva, torej sindikate in svet delavcev, programska direktorja in vodstvo MMC, v skladu z avtonomijo uredništev in poklica pa tudi uredništvo MMC, so še navedli v svetu delavcev.

Novinarji MMC na RTVS so že v začetku tega meseca izrazili nasprotovanje spremembi pri imenovanju urednika uredništva MMC in zahtevali preklic objave spremembe. RTVS je odgovorila, da sprememba nikakor ne posega v pristojnosti nobenega odgovornega urednika. Ker pa statut po njihovih besedah ne predvideva situacije, ko bi bil odgovorni urednik pri imenovanju urednikov uredništev vezan še na soglasje katerega koli drugega odgovornega urednika, so zgolj uskladili izvedbeni akt z določili statuta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!